JavaScript, programujeme internetové aplikace

25. května 2004

Kniha „JavaScript, programujeme internetové aplikace“ od Rastislava Škultétyho je koncipována jako učebnice JavaScriptu pro začátečníky. Text je rozdělen do tří hlavních celků – první část tvoří učebnice jazyka, druhá obsahuje praktické příklady k procvičení a ve třetí části nalezenete referenční příručku jazyka.

Úvodní výuková část postupuje velmi přehledně od teoretického úvodu a základních prvků jazyka ke složitějším tématům, jako jsou události, formuláře či zajištění kompatibility skriptů. Pro začátečníky je dobrou zprávou, že autor záměrně nerozvádí témata příliš do hloubky, takže nenastává zmatek typický pro mnoho publikací tohoto typu. Jedinou vážnější výhradu bych měl k poslední kapitole o kompatibilitě, kde autor popisuje čtení objektu „navigator“ a řešení nekompatibility prohlížečů pomocí elementu „noscript“. Daleko rozšířenější a dle mého názoru i jednodušší je ovšem použití detekce vlastností a použití funkční degradace. Jinak je však první část knihy solidním úvodem do programování v JavaScriptu.

Druhá část knihy je v podstatě sbírkou řešených příkladů. Ačkoli autor tvrdí že jde o příklady v praxi výborně upotřebitelné, obávám se že upotřebení většiny uvedených skriptů, nazvaných například Blikající text, Odkazy obohacené o zvuk nebo Zatřesení s oknem prohlížeče by typického uživatele nikterak nepotěšilo. Jako procvičení látky probrané v předchozí části jsou však tyto příklady plně vyhovující a navíc jsou i dostatečně přehledně popsané.

Ve třetí části najdete referenční příručku jazyka, která je při bližším pohledu poměrně kvalitní. Zde musím směřovat výtku grafičce – na referenční příručku totiž aplikovala stejná pravidla jako na zbytek knihy, a ačkoli v běžném textu tato úprava funguje velice dobře, reference zůstala velice nepřehledná.

Co napsat závěrem? Jde bezesporu o nejkvalitnější učebnici JavaScriptu pro začátečníky, jaká se mi zatím dostala do rukou, a všem začátečníkům ji mohu jedině doporučit. Jste-li ovšem pokročilými tvůrci stránek a máte-li již nějaké zkušenosti s JavaScriptem, tato kniha vám nejspíše nic nového nesdělí.

Informace o knize

Název: JavaScript, programujeme internetové aplikace, 2. vydání
Autor: Rastislav Škultéty
Vydal: Computer Press
Cena: 197 Kč (177 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek webblok
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *