JPEG Optimizer 3.10 – optimalizujte si grafiku

23. února 2000

Užitečná utilita, která vám optimalizuje a co nejvíce zmenší grafické soubory typu JPEG. Optimalizace stránek (a obrázků) je stále důležitá, jelikož většina uživatelů se připojuje pomocí telefonních linek. Rychlost přístupu proto není velká a návštěvník vaší stránky jistě ocení co nejvyšší rychlost načítání stránky.

Vzhled programu

Program má klasické okno, které se od ostatních aplikací nijak neliší. Jediné, co vás na vzhledu hlavního okna pravděpodobně upoutá, je reklama, kterou se autoři snaží pokrýt náklady na vývoj programu. Pokud se chcete reklamního proužku zbavit, nezbývá nic jiného, než si JPEG Optimizer zaregistrovat. Program obsahuje standardní menu a panel nástrojů, kde je jediná výjimka a to posuvník pro zvyšování a snižování komprese. Po vybrání obrázku se automaticky zahájí komprese a otevřou dvě okna. Jedno s originálem a druhé s co nejvíce redukovaným obrázkem a s co nejmenší ztrátou kvality. V nabídce Options si můžete zvolit mód pro experty, což pro vás znamená více nástrojů pro optimalizaci obrázků. Tyto nástroje se okamžitě po zaškrtnutí objeví v Panelu nástrojů.

Vzhled programu

Funkce programu

Program má velice jednoduché a intuitivní ovládání. Mimo již zmíněného okna pro originál a pro redukci si můžete nechat zobrazit i černobílý obrázek. V záhlaví grafického souboru naleznete vždy velikost a procentuální snížení velikosti souboru JPEG. Jak již jsem uvedl výše, v Panelu nástrojů se skrývá lišta, pomocí které můžete jednoduše měnit kompresní rozdíl podle uvážení, avšak již s určitou ztrátou kvality. K dispozici máte nastavení kvality komprese, Wizard Menu pomocí teto nabídky můžete redukovat určitou část obrázku, zvyšovat i snižovat kompresní poměr.

Ikony programu

K dalším zajímavým funkcím patří převod obrázku do černobílé verze nebo zvýraznění barev. Mezi nejzajímavější funkce patří možnost provést tzv. Magickou kompresi, což znamená, že program zredukuje obrázek jen na místech, kde se vyplatí komprese a místa, kde se tato komprese nevyplatí nechá v nezměněné kvalitě, čímž dosáhnete nejvyšší možné redukce při co nejmenším snížení kvality obrázku.

Závěrem

Program JPEG Optimizer 3.10 je celkem slušný software na optimalizaci grafiky, který bych doporučil všem tvůrcům webové grafiky. Nabízí snad všechny možné akce pro manipulaci s JPEG soubory a obsahuje i kvalitní redukci obrázků. Pokud tedy chcete obrázky na své www stránce co nejvíce optimalizovat a zajistit její rychlejší načítání, je pro vás JPEG Optimizer dobrou alternativou. Jediná nevýhoda programu je, že v neregistrované verzi je obsažen reklamní proužek a nemožnost používat tzv. Batch Mode, což znamená optimalizaci více obrázků současně.

Program najdete na těchto stránkách.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *