Co nabízí Ulead PhotoImpact 5?

22. února 2000

Ulead PhotoImpact 5 je komplexním programem pro tvorbu a zpracovávání webové grafiky. Pochází z dílen společnosti Ulead Systems (Innovative Multimedia Solutions), která se specializuje na oblast grafiky pro web (Web eMedia – PhotoImpact, Web Razor Pro, Gif Animator, Smart Saver a další) a na grafiku pro „domácí použití“ (Home eMedia – Photo Express, Video Studio).

Program od čtvrté verze získal mnoho vylepšení a stává se tak dobrým pomocníkem nejen pro začínající ale i pro pokročilé webdesignery. Ovládání programu se sice může zdát zcela odlišné od jiných programů, ale dle mého názoru je velice dobře promyšlené a intuitivní, kdy se vám objevují skutečně jen potřebné nabídky. Samozřejmostí je možnost si upravit panely jako lišty po stranách programu, nebo jako samostatná okna na pracovní ploše programu. Pro mnoho často používaných funkcí jsou definovány klávesové zkratky, součástí programu je celkem dobře použitelná nápověda, při každém spuštění si můžete nechat zobrazovat Tip Dne a mnoho dalších věcí, které bezesporu svědčí o dobrém programu a mohou se čas od času hodit.

Ukázka grafických efektů

Další zajímavou funkcí je 99-ti úrovňové undo (zpět), zvětšení obrázku na 1-1600% apod. Každou často používanou „službu“ si můžete přidat do Snadné palety (Easy Palette) barev, efektů, filtrů. V této paletě si můžete nechat jednotlivé efekty zobrazovat jako thumbnaily, takže hned vidíte, jaký můžete použít efekt.

Použití PhotoImpactu 5 si lze rozdělit do několika oblastí:

Grafický editor

V první řadě můžeme PhotoImpact použít jako „běžný“ objektový grafický editor pro tvorbu a úpravy obrázků. Jednotlivé grafické prvky které si vytvoříte totiž program pojímá jako objekty. Cokoli si v programu vytvoříte, si lze uložit do knihovny objektů a použít při pozdější práci. Objekty lze samozřejmě různě deformovat a transformovat. Jednou z důležitých věcí jsou samozřejmě výběrové nástroje programu. Nalezneme zde klasický výběrový nástroj, dále Lasso Tool, Magic Wand Tool a výběrový nástroj pracující pomocí Beziérových křivek. Vybrané objekty a cesty si lze převést až do pěti různých módů třírozměrných objektů (Round, Chisel, Trim, Pipe a Custom), na které lze dále aplikovat různé speciální filtry a efekty. O těchto možnostech se však ještě zmíním. Dále lze využít také Screen Capturing, širokou podporu importů a exportů na patřičné zařízení…

Editor efektů

Máte doma fotografii z dovolené v Anglii a chybí vám na ní mlha, která je v Anglii tak častým jevem? Potom není nic jednoduššího, než si tuto fotografii otevřít a mlhu si přimalovat :-) Tak jednoduché ovšem většinou není. Ale s pomocí PhotoImpactu toho lze dosáhnout celkem snadno, protože v sobě obsahuje mnoho různých „částečných“ efektů pro úpravu obrázků. Můžete si vybrat z filtrů, které vám přidají do obrázku déšť, mlhu, kouř, hvězdy, blesky, grafické efekty v podobě zkreslování světla čočkami kamer, ohňostroje, laserové efekty. Dále můžete po vytvoření jakéhokoli objektu tomuto objektu několika málo klepnutími myši přidat vnitřní a vnější stín nebo záři, samozřejmostí je možnost zcela volného konfigurování parametrů záře (stínu). Objekt nebo obrázek můžete nejenom vyplnit barvou, ale také například vyvzorkovat texturou ze palety snadného výběru. S pomocí nástroje „Remove Red Eye“ u naskenovaných fotografií velmi snadno upravíte efekt červených očí. Výčet možností a počet filtrů a efektů k použití je velice rozsáhlý.

Ukázka grafických efektů

Zcela samostatnou kapitolou je text. Tvorba a úpravy nápisů jsou totiž dobře promyšlené. Samozřejmostí je výběr ze všech dostupných fontů, barev, velikostí,… Dále lze text různě převracet a deformovat a přidávat k němu různé efekty (stín, oheň, led). Můžete jej také převést do třírozměrného textu (Round, Chisel, Trim, Pipe a Custom), aplikovat efekt dopadajícího světla.

Prvky HTML

To, co dělá PhotoImpact 5 tak skvělým pomocníkem pro webdesignery, nejsou jen zajímavé a dosti rozsáhlé grafické efekty, ale také integrace mnoha podprogramů pro spolupráci s HTML. V programu je automaticky integrována „light verze“ Ulead Smart Saveru – Image Optimizer, který umožňuje vhodně nastavit komprimaci obrázků a jejich upravení po barevné stránce a tím výrazně snížit velikost výsledné grafiky. Toto se pak příjemně odrazí na době stahování stránky, která je pomocí PhotoImpactu navržena. Samozřejmě lze k vhodné optimmlizaci obrázků z jiného programu použít samostatný program (Smart Saver), ale to je již jiná kapitola.

Smart Saver však není jediným prvkem integrovaný v souvislosti s webdesignem. Dalším je samostatný program, který ovšem bez PhotoImpactu nespustíte – tím je Component Designer (Návrhář prvků). S pomocí tohoto podprogramu ve třech krocích (!), za asistence pomocníka, navrhnete banner, dělicí čáru, tlačítko, rollover, a další. Ke každému z prvků jsou totiž předdefinované vzory (templates), které s pomocí vhodných nápisů, barev a textur upravíte v celkem působivé webové prvky. Registrovaní uživatelé programu si pak mohou stáhnout další stovky těchto vzorů ze stránek Ulead Systems.

Component Designer

Dalším podprogramem je potom Texture Designer (Návrhář textur). S pomocí tohoto pomocníka si vytvoříte vlastní textury, které mají při tvorbě tímto programem tu výhodu, že při kachlíkovém použití na sebe automaticky navazují. Vím, že jsou na to i mnohé jiné programy, ale toto jen dokazuje široký záběr PhotoImpactu, jako programu pro tvorbu webové grafiky. Dalším podprogramem je potom ImageSlicer, pomocí kterého si vhodně rozřežete své obrázky pro použití na WWW stránkách. Dalšími programy, resp. podprogramy, které lze ve PhotoImpactu použít ve spojitosti s webovou grafikou, jsou Post to Web, Image Map Assistent, HTML Assistent a mnohé další. Mnoho těchto programů se prodává samostatně a získáte z nich stejné funkce nebo jen o málo lepší.

Výčet možností tohoto programu sice není kompletní, ale pro základní ukázku komplexnosti a rozsahu PhotoImpactu toto zcela stačí. Já sám považuji PhotoImpact za velmi mocný nástroj pro tvorbu webové grafiky a doporučil bych jej každému, kdo se grafikou zabývá a často pracně vytváří různé efekty. Tento program dovede v mnohém usnadnit práci, někdy je dokonce neocenitelným pomocníkem.

S PhotoImpactem 5 také získáte další dva plné programy – prvním z nich je PhotoImpact Album, které vám slouží k tvorbě alb obrázků, jejich rozdělení na kategorie a prohlížení. Funkce tohoto programu jsou také celkem obsáhlé. Alba obrázků lze pakovat a předávat tak jiným lidem k prohlížení, obrázky sem lze importovat (zdrojem může být např. digitální fotoaparát, scanner), exportovat, obrázky si lze pouštět jako Slideshow s pestrým výběrem efektů přechodů mezi jednotlivými snímky, k obrázkům lze přidat anotace a mnoho dalších funkcí.

Druhým programem, který získáte, je Ulead Gif Animator verze 3. V současné době je sice na trhu již čtvrtá verze tohoto programu, ale jako bonus ke koupi PhotoImpactu je to potěšující. K čemu tento program slouží? Jak již název napovídá, jedná se o program, s jehož pomocí můžete snadno vytvářet nebo rozkládat animované obrázky. Obsahuje v sobě také utilitu pro jejich komprimaci a optimalizaci. Podporuje tyto standarty: FLC, FLX, FLI, AVI, MOV, HTML, PSD a samostatné EXE aplikace.

Minimální systémové požadavky

  • Intel Pentium (a kompatibilní) procesor a vyšší
  • Microsoft® Windows® 95/98/NT4.0 (a vyšší)
  • 32MB RAM
  • 45 MB volného místa na disku
  • CD-ROM jednotku
  • Myš (resp. kompatibilní zařízení)

    Program najdete na těchto stránkách.

  • Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *