Netmechanic.com – další web pro webmastery

22. února 2000

Další výborný server určený pro tvůrce www stránek. Po serveru Anybrowser.com se nyní zmíníme o serveru Netmechanic.com – ten vyniká poněkud jinou, ale praktičtější paletou svých služeb než Anybrowser.com. Co nabízí?

Server Netmechanic.com můžete přirovnat ke sharewaru. Všechny služby jsou zde v omezené formě zdarma. Za kompletní služby si už ovšem musíte připlatit. Například, pokud si chcete zaregistrovat váš web ve stovce světových vyhledávačů, musíte zaplatit přibližně deset dolarů. Pokud ovšem platit nechcete, můžete registraci provést pouze na dvanácti vyhledávačích.

Netmechanic.com

Server Netmechanic.com obsahuje tyto služby – HTML utility, nástroj na registraci do stovky vyhledávacích serverů po celém světě, kontrolu funkčnosti a běhu vašeho serveru, a konečně nástroj optimalizaci obrázků na vašem serveru.

HTML toolbox

Na úvodní stránce Netmechanic.com můžete ihned zdarma využít rozhraní HTML toolbox, kde vložíte adresu svého webu, případně svůj email, určíte, kolik stran se má ověřit (na výběr je buď jedna stránka nebo dalších dvacet) a poté kliknete na červený obrázek GO. Chvilku si počkáte, než Netmechanic projede zadanou adresu a zobrazí výsledky.

HTML toolbox vám ověří kontrolu syntaxe jazyka HTML, zkontroluje správnost odkazů, dále kompatibilitu vašeho webu s různými internetovými prohlížeči, kontrolu pravopisu (pro nás nepoužitelné) a délku načítání vašeho webu. Poté je váš web ohodnocen hvězdičkami – jedna je nejhorší, pět hvězdiček je nejlepší.

U každého tohoto testu máte možnost kliknout na rozšířený výpis, kde máte podrobně popsány všechny problémy a tipy k jejich nápravě. Například u délky načtení vašeho webu vám v rozšířeném výpisu udá velikost HTML stránky, velikost grafiky, počet obrázků, počet spojení na jiné servery (což rovněž zpomaluje načítání – prý až o dvě sekundy u každého spojení), srovnávací tabulku, kde je uveden čas načtení stránky podle několika rychlostí modemů, nechybí zde seznam obrázků s uvedením odkazu a velikosti na ně a úplně nakonec je vám nabídnuto několik tipů pro zlepšení dané situace.

Pokud si chcete otestovat více stran vašeho webu než je maximálně povolených dvacet, či si testy naplánovat předem musíte zaplatit. Cena se odvíjí podle počtu zkontrolovaných stran, maximum je 400 stran a 16.99 dolarů měsíčně.

Registrace do vyhledávačů

Zaregistrování vašeho webu do dvanácti světových vyhledávačů je zdarma, pro úplnou registraci do stovky vyhledávačů si musíte připlatit deset dolarů. V následující tabulce je seznam oněch dvanácti vyhledávačů, do kterých se můžete zdarma zaregistrovat. Kompletní seznam vyhledávacích serverů je k dispozici na tomto odkazu.

Alta Vista Britannica Internet Guide
Excite Google
Hotbot Infoseek
Lycos Magellan
Northern Light Super Snooper
Web Surfer WebCrawler

Monitoring tools

Tato služba bude užitečná zejména pro správce serverů. Umožňuje sledovat běh vašeho serveru, vytvořit výkonové statistiky či vás upozornit v případě, že váš server není dostupný. To vše za deset dolarů měsíčně. Pokud použijete omezenou verzi, ta vás server bude hlídat pouze po následujících osm hodin. Poté dostanete emailem výslednou zprávu a hodnocení vašeho webu.

Acceleration tools

Tento nástroj slouží k tomu, aby ověřil vaše obrázky a nabídl vám je optimalizované podobě pro váš web. Umí pracovat s formáty JPEG, GIF a animovaným GIFem. Po zadání adresy vašeho webu vám Netmechanic začne kontrolovat obrázky, které vám poté zobrazí v přehledném seznamu s uvedením odkazu na ně a jejich velikostí. Na konci stránky jsou obvyklé rady a doporučení. Kliknutím na velikost daného obrázku vám Netmechanic.com ukáže srovnání vašeho originálu se stejnými obrázky, které ovšem mají například redukován počet barev. Pak stačí ukázat na vybraný obrázek (který má obvykle menší velikosti souboru) kurzorem myši a pomocí druhého tlačítka na myši jej uložit na svůj disk.

Závěrem

Server Netmechanic.com nabízí velké množství široce použitelných služeb pro webmastery. Jmenujme například registraci do vyhledávačů, optimalizaci obrázků, kompatibilitu vaši stránky v různých verzích Internet Exploreru a Netscape Navigatoru apod. Všechny služby jsou zdarma v omezené formě, za kompletní služby již musíte platit – nicméně – podle mého budou služby, které jsou zdarma, vyhovovat převážné většině webmasterů.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Co je XML?
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *