Macromedia Contribute 2

23. prosince 2003

Contribute je program, nebo spíše programový balík, společnosti Macromedia, známého producenta programů pro tvorbu a správu www-projektů. Na rozdíl od HomeSite či Dreamweaveru je určen spíše amatérům, lidem bez hlubších znalostí a pochopení webu. Co vám tedy může nabídnout?

Zakoupíte-li si Contribute 2 jako krabicový produkt, dostanete v podstatě pouze instalační CD a jednoduchou skládačku „Quick Start“. Kompletní dokumentace je již k dispozici jen ve formě PDF dokumentů uložených na instalačním CD. Instalace sama je ale naprosto bezproblémová a z disku si ukousne sotva nějakých 40 MB místa. V průběhu instalace vás program vybídne k zadání sériového čísla a ověření na serveru Macromedie. Nabídne vám také instalaci podpůrného balíčku pro napojení na platební portál Paypal.com, ovšem pro české klienty je zatím možnost využití služeb PayPal oficiálně nepoužitelná.

Contribute 2: hlavní obrazovka, Windows (náhled)
Contribute 2: hlavní obrazovka, Windows (plná velikost, cca 30 kB)

Na první pohled

Celkový vzhled programu působí velmi přítulně a jednoduše. Jak se každý uživatel záhy přesvědčí, ovládání je velmi dobře vyřešeno a nemělo by nikomu působit problémy. Po prvním spuštění programu se zobrazí přehledná úvodní stránka s nabídkou zobrazení nápovědy a dalších informací, týkajících se produktu. Nejužitečnějším odkazem je „Create Connection“, pomocí něhož si můžete nadefinovat přímé spojení na FTP server nebo do lokální sítě. Je možné využít i secure FTP, což je vítanou novinkou oproti předchozí verzi.

Spolupráce s větším bratrem

Téměř k dokonalosti je dovedena spolupráce s programem Macromedia Dreamweaver, ve kterém lze připravit šablony a ty poté pomocí Contribute editovat. Pomocí šablon tak lze vymezit editovatelnou oblast, což znemožní poškození celkového layoutu stránky. Díky tomu se z Contribute stává užitečný nástroj pro správu a údržbu obsahu, kterou může provádět takřka kdokoli.

Týmová spolupráce

Další šikovnou možností je práce v týmu. Pokud je zapnut systém check-in/check-out je práce v týmu velmi snadná. Pokusíte-li se editovat dokument, na kterém zrovna někdo pracuje, Contribute vás včas varuje a nabídne vám možnost odeslání e-mailu. Programátoři přitom nezapomněli ani na možnost odeslání žádosti o kontrolu nově vytvořené nebo upravené stránky. E-mail obsahuje text s žádostí o kontrolu a odkaz na inkriminovanou stránku. Toto jednoduché a účelné rozšíření se určitě vyplatí.

Správa verzí

Velmi zajímavě je řešena i správa verzí. Při náhledovém zobrazení stránky je možné zobrazit si informace o jednotlivých úpravách daného dokumentu. U každé verze lze zobrazit i náhled stránky. Samozřejmostí je možnost se vrátit k jakékoliv verzi a obnovit ji.

Word, Excel a PowerPoint – není problém

Pokud máte texty připraveny ve svém kancelářském programu, není žádným problémem je načíst přímo do editované internetové stránky. Jsou podporovány formáty Word, Excel a PowerPoint, což je většinou pro běžnou kancelářskou praxi dostačující. Při importu kteréhokoli z těchto formátů vám Contribute nabídne několik možností, jak vložit daný dokument do stránky. Můžete si vybrat, zda se má vložit textový obsah, převést dokument na FlashPaper nebo zda se prostě jen vytvoří odkaz na dokument. Zklamáním pro mne bohužel je, že se neodstraní všechno „smetí“, které si s sebou Microsoftí dokumenty nosívají.

Webový akrobat

K programu Contribute je přiložena i nová technologie publikování tiskových výstupů z internetových stránek. Instaluje se jako tiskový řadič, který je následně přístupný z jakékoliv aplikace. Vytištěný dokument se uloží jako SWF soubor (Macromedia Flash) a lze jej vložit na internetové stránky stejně jako každou jinou flash prezentaci. Jde o poměrně zajímavou alternativu souborů PDF, jen čas ukáže, zda prorazí. Šance jsou poměrně slušné, přestože FlashPaper, pokud mi je známo, není přikládán k ostatním aplikacím Macromedie a není ani distribuován samostatně, což je určitě škoda.

Podpora operačních systémů

Nová verze nyní může být nasazena jak na systémech s operačním systémem Windows, tak i s Mac OS X. Uvidíme, zda se v další verzi dočkáme i Linuxové distribuce. Vzhledem k tomu, že Mac OS X je postaven na unixovém jádře, je pravděpodobnost portace na tento systém poměrně vysoká.

Contribute 2: hlavní obrazovka, Mac (náhled)
Contribute 2: hlavní obrazovka, Mac (plná velikost, cca 40 kB)

CSS stránky zatím ne

Při testech programu jsem se pokoušel i o úpravu stránek postavených čistě na XHTML a CSS. Náhled stránky byl bezproblémový, bohužel při přechodu do editačního režimu se stránka úplně rozpadla a stala se prakticky needitovatelnou. Při dnešních nárocích na internetové prezentace a postupném přesunu od tabulkového layoutu k beztabulkovému, založenému na CSS, jde o velký handicap.

Verdikt

Přes všechna pro a proti je Contribute 2 poměrně vyzrálým produktem, v mnoha směrech překonávajícím konkurenční produkty. Firmy, které nedisponují vlastním publikačním systémem, mohou tento program využít jako takřka ideální prostředek pro údržbu a zajištění aktuálního obsahu stránek.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek scientia.cz
Další článek bmwpetersport.sk
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *