Macromedia Flash 8 Professional – praktický výukový kurz (Shane Rebenschied)

30. listopadu 2007

Flash už je dnes nedílnou součástí světa počítačů a internetu zvláště – narazíte na něj v podobě flashových bannerů, on-line her, celých webových stránek a on-line i off-line aplikací. Stejně jak vzrůstá množství Flashe na webu, tak přibývá i lidí, kteří s ním umí pracovat – prostě už tak nějak patří k dovednostem každého schopného grafika (hned vedle Photoshopu a Illustratoru).

Na Flashi je ovšem zajímavé, že spojuje grafiku a programování – může s ním pracovat jak grafik, tak i programátor. Většina jeho uživatelů však spadá do první skupiny – umí vytvářet grafické animace, bannery a různé efekty, ale v ActionScriptu (programovací jazyk Flashe) neumí ani žbleptnout. Přitom přejít od kreslení ke skriptování není nijak obtížné – stačí tuhle přidat obsluhu tlačítka, onde zastavit nebo spustit animaci, či otevřít pomocí skriptu HTML stránku do nového okna.

Pokud také patříte mezi flashové neprogramátory (ale jeho základy už máte zmáknuté – tedy umíte kreslit grafiku, vytvářet animace, používat symboly, text, importovat soubory, video a případně i pár jednoduchých akcí v ActiponScriptu), ale chtěli byste si rozšířit obzory o skriptování, mohli byste jako jednu z možností použít knihu Macromedia Flash 8 Professional – praktický výukový kurz, která je právě na vás – grafiky neposkvrněné programováním – zaměřena. Její náplní je realizace jednoho většího projektu – flashového webu, který obsahuje přehrávač hudby, videa, slideshow fotek, zobrazuje několik textových stránek formátovaných pomocí stylů a umí odeslat jednoduchý formulář. Na obálce knihy je sice napsáno, že obsahuje více než 90 tutoriálů, ale to mi přijde trochu zavádějící – jde opravdu o postupné budování jednoho projektu (pravda i toto budování lze rozdělit na 90 částí).

Vysvětlení programátorských základů je podáno z pohledu flashového grafika, což je myslím docela dobrý nápad. Nečekejte tedy žádné obecné programátorské úvody. Ostatně autor se v textu knihy v  programování nijak daleko nedostane – například for cyklus nenajdete ani jeden. Ale praktické základy a hlavně rozumné návyky (i když by jich mohlo být i více – například správné používání postfixů názvů proměnných) z knihy určitě načerpáte a to se počítá.

Některá složitější řešení autor v textu pouze naznačí a zvídavého čtenáře odkáže na přiložené CD, kde nalezne video tutoriál, jenž dané téma podrobně popíše a hlavně přímo v prostředí Flashe ukáže, jak se vytvoří a naprogramuje. Další videotutoriály si můžete prohlédnout na webu lynda.com, kam díky knize můžete získat zdarma přístup po dobu 24 hodin. A abych nezapomněl, na CD jsou samozřejmě veškeré zdrojové i finální soubory celého projektu.

Myslím, že ač kniha Macromedia Flash 8 Professional – praktický výukový kurz obsahuje jeden jediný projekt, ukáže čtenáři ty nejpodstatnější a v praxi nejčastěji používané skripty – načítání externích souborů (animací, obrázků, hudby, textu, stylů, proměnných), základy používání komponent, ovladače událostí a další. Vzhledem k tomu, že je publikace cílená na začátečníky, nemůžete čekat ani pokročilejší postupy, ani podrobnější zpracování probíraných témat. Ale jako odrazový můstek pro grafiky, kteří chtějí vytvářet interaktivnější Flashe, je to dobrá volba.

Název: Macromedia Flash 8 Professional – praktický výukový kurz
Autor: Shane Rebenschied
Vydal: Computer Press
Cena: 499 Kč (449 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *