Mail Protector – kladivo na spam?

7. října 2005

Pokud vás stále otravují spamy, nejčastější příčinou je vaše volně dostupná e-mailová adresa. Máte ji nechráněnou na svém webu, nebo jste ji zanechali na některém internetovém fóru, kde je vystavena na pospas robotům a spammerům. Na osobních a firemních WWW stránkách můžete nahradit e-mail formulářem, avšak mnozí klienti si na klasický e-mail natolik zvykli, že jej musíme prostě respektovat. V tom případě lze použít komplexní ochranu Mail Protector.

Skryjeme adresu obrázkem a formulářem!

Jak se dostávají spammeři k našim e-mailům? Většinou z WWW stránek! Pokud umístíte svoji e-mailovou adresu, která není chráněna, na vlastní WWW stránky, za pár dnů se nadějete nevyžádaných a obtěžujících e-mailů. Spammerům to umožňují kromě jiných čmuchalů také roboti, třeba ve vyhledávačích Google nebo Jyxa, kteří e-mailové adresy skenují ze všech veřejně přístupných míst. Tedy i z diskusního fóra a třeba z komentářů, umístěných pod jednotlivými články na webech a blozích. Obranou může být náhrada e-mailu formulářem, který vytvoříte například v jazyce PHP či JavaScriptu, které ukryjí uživatelské jméno a doménu, aby se ve zdrojovém kódu nezobrazil. Nebo zkomolení e-mailové adresy doplněním nějakého písmene, či skrytí e-mailu obrázkem (CAPTCHA).

To všechno není nic nového. Avšak slovenští vývojáři systému Mail Protector povýšili dva uvedené fígly na komplexní metodu, která skryje adresu e-mailu obrázkem v návaznosti na formulář.

Roboti a spammeři nebudou mít šanci

„Obrázková ochrana nie je nič nového, avšak málokomu sa chce taký obrázok vyrobiť,“ říká autor metody Ing. Branislav Geržo. „Preto som výrobu takýchto obrázkov zautomatizoval a okrem iného vytvoril zdrojové kódy pre vytvorenie formuláru cez náš web.“

Pomocí obrázku lze nahradit (kamuflovat) každou elektronickou adresu, aby spammeři nemohli e-mail snadno získat. Pokud bude místo konkrétní e-mailové adresy uveřejněn pouze obrázek elektronické adresy, standardní skript robotů jej nezachytí – k tomu by potřeboval vestavěné OCR. Když pak chce návštěvník webu odeslat elektronickou zprávu z takového „obrázkového“ e-mailu, jednoduše klikne na obrázek…

Jak vyrobíme obrázkovou kamufláž e-mailu?

  1. Přejděte na www.2pu.net.
  2. V pravém horním rohu stránky zvolte „jazyk: Slovensky“. V hlavním okně dojde k lokalizaci grafického rozhraní.
  3. V tomto okně vyplňte vlevo textové pole Váš e-mail, tedy napište adresu provozovatele webu či webmastera. Lze použít i více adres, které oddělte mezerou, případně čárkou. Mohou to být i upravené e-maily na způsob: (test [zavináč] 2pu [bodka] us). Stačí klasická e-mailová adresa. V této ukázce to je vitext@seznam.cz. Služba disponuje více než padesáti grafickými logy populárních českých, slovenských a polských poskytovatelů internetového připojení.

    Vytvoření obrázku k e-mailu vitext@seznam.cz
    Vytvoření e-mailového obrázku vitext@seznam.cz

  4. Kliknutím na tlačítko Vyrobit obrázek vytvoří grafické rozhraní e-mailový obrázek . Takto vznikne jednoduše a rychle kamufláž vašeho e-mailu. Takže na své webové stránce dokonale skryjete svou elektronickou poštovní identitu.
  5. Zároveň se objeví okno dalšího grafického rozhraní E-mail formulář. Zde jsou různá nepovinná pole (velikost písma, zhotovení rámců kolem e-mailové adresy, paleta barev pro písmo a pozadí a podobně).
  6. V dolním rámečku se zobrazí kód HTML (nebo bbCode či ezCode). Ten si okopírujete na svou webovou stránku, na místo, kde chcete mít odkaz na e-mail. Případně kód můžete použít pro skrytý e-mail určený pro blogy nebo diskusní fóra jako svůj podpis (viz dále).

    E-mail formulář - výpis HTML kódu
    Zobrazení HTML kódu pro vytvoření formuláře

  7. Do boxu Vlastní zkrácení URL pouze napíšete název. Systém úspornější kód vygeneruje aktivací tlačítka Zkrátit. Tato funkce je vhodná pro ty weby, kde je limitována velikost HTML zápisu.

    Ukázka zkráceného kódu
    Zkrácený vygenerovaný kód

  8. Nyní klikneme v tomtéž okně na tlačítko Uložit obrázek (je zcela vpravo, v ukázce není vidět). Tím se obrázkový e-mail uloží na náš pevný disk.

Vytvořili jsme si tedy cestu pro posílání e-mailu prostřednictvím kamuflovaného obrázku. Pokud návštěvník naší webové stránky klikne na e-mailový obrázek, otevře se mu formulář pro odeslání pošty přes Mail Protector. Jak to bude vypadat, se hned přesvědčíme. Ovšem, zdůrazňuji, je třeba kliknout na e-mailový obrázek v otevřeném webovém rozhraní! Tento postup je zde poněkud „skrytý“!

  1. Musíme tedy kliknout na e-mailový obrázek (v ukázce na vitext@seznam.cz). Otevře se další formulářové okno E-mail formulář pro odeslání e-mailu. Je tam rovněž ověřovací číslo, které uživatel vyplní.
  2. Po napsání textu e-mailu stačí kliknout na tlačítko Odeslat e-mail. Formulář bude odeslán, adresát jej obdrží prostřednictvím svého poštovního klienta.

    Formulář pro odeslání e-mailu
    Formulář pro odeslání e-mailu

  3. Systém si zadáním čísla ověří, zda za počítačem sedí člověk a že je odesílaný e-mail důvěryhodný. Tak to bude vypadat rovněž při odeslání e-mailu z konkrétní webové stránky.

Skrytý e-mail na vašem blogu či fóru

Autor tohoto řešení pamatoval i na ty, kteří provozují vlastní blog či fórum, nebo knihu návštěv. Mohou tuto metodu implementovat na své stránky pomocí jednoduchého výstupu v jazyce XML. Skryje bez problému každou e-mailovou adresu. Podmínkou je ovšem přidání e-mailů do databáze systému Mail Protector. V tom případě je nutné napsat URL ve formě http://www.2pu.net/mail/add/[e-mail]/[e-mail]/. Podrobnější popis je k dispozici na FAQ stránce systému.

Na své WWW stránce můžete mít také formulář na posílání e-mailu, který dokonale skryje vaši poštovní adresu. Autor garantuje, že prostřednictvím tohoto formuláře si žádný robot adresu nepřečte, a tedy nepřidá do svého seznamu, který by pak mohl být dosažitelný pro spammery. I zde je jediná podmínka – formulář musí obsahovat odkaz na WWW stránku systému Mail Protector, případně na vygenerovaný obrázek e-mailu.

<body>
<form> action=“http://www.2pu.net/mail/vrf/sha1-zYCFzfXqaXSfE51BU2m7FJz4O3U/Verdana/“ method=“post“ name=“mailto“>
<table>
<tr>
<td>Pre:</td>
<td><a href=“http://www.2pu.net/mail/vrf/sha1-zYCFzfXqaXSfE51BU2m7FJz4O3U/Verdana/“ title=“mail“>
<img src=“http://www.2pu.net/mail/sha1-zYCFzfXqaXSfE51BU2m7FJz4O3U/Verdana/“ title=“mail“ alt=“mail“ border=“0″ />
</a>
</td>
</tr><tr>
<td>Od:</td>
<td><input type=“text“ name=“from“ /></td>
</tr><tr>
<td>Predmet:</td>
<td><input type=“text“ name=“subject“ /></td>
</tr><tr>
<td>Telo:</td>
<td><textarea rows=“10″ cols=“60″ name=“body“></textarea></td>
</tr><tr>
<td><input type=“submit“ value=“OK!“ /></td>
</tr>
</table>
</form>
</body>
</html>

Souhrn

  • Služba je bezplatná.
  • Vysoká ochrana e-mailu. Při používání obrázků v e-mailových adresách nedokáží roboti, zaměření na shromažďování e-mailů, přečíst text z vygenerovaného obrázku. Mailové obrázky mají pouze 1Kb až 3Kb.
  • Při použití formuláře pro odesílání e-mailu z webu nevidí odesílatel e-mailovou adresu webu. Je rovněž nedosažitelná pro roboty a tedy i spammery.

I když na první pohled vypadá toto řešení složitě, při praktické aplikaci je velmi jednoduché a funguje perfektně. Tato služba je vhodná především pro weby, které nevyužívají přímo PHP nebo jiný skriptovací jazyk, případně nemají možnost přístupu k SMTP. Rovněž na blogu či fóru je velmi užitečné skrýt e-mailové adresy před roboty a spammery, tudíž opět lze toto řešení jen doporučit.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *