MySQL profesionálně

18. září 2003

Když jsem vymýšlel název pro tuto recenzi, nemohl jsem si stále vybrat nic vhodného. Nakonec jsem pojmenoval recenzi názvem knihy samotné – vystihuje totiž nejlépe její podstatu. Přes její nemalý rozsah jsem ji doslova „zhltal“ a jednoduše nemohu než souhlasit s vydavatelem českého překladu, který její anglický název právě o to slovíčko „profesionálně“ doplnil.

Co tak zázračného skrývá necelých jedenáct set stránek této knihy? Mohl bych říci s klasikem „vše, co jste o MySQL chtěli vědět a neměli jste se koho zeptat“, tím bych ovšem téhle recenzi moc nepomohl, takže to vezmu trochu podrobněji. I když při rozsahu knihy je „podrobnost“ velice relativní pojem. MySQL profesionálně je rozdělena do obligátních tří částí, v samostatné čtvrté části naleznete celkem devět dodatků. Samozřejmostí je obsah a rejstřík. Součástí knihy bohužel není CD, které jsem tak nějak u publikace tohoto typu očekával.

První sekci knihy tvoří jakýsi všeobecný úvod do MySQL. Nekoná se žádné opakování primitiv z oblasti relačních databází či dokonce z obecné databázové teorie, na necelých třech stovkách stran jsou shrnuty základní vlastnosti MySQL a práce s nimi. Už v polovině třetí kapitoly (transakce, fulltext) se dostanete nad běžnou úroveň nejen začátečníků a čtvrtá kapitola, pojednávající o optimalizaci SQL dotazů, už patří mezi pokročilé praktiky, které 95 % uživatelů MySQL ke své škodě naprosto ignoruje.

Druhá sekce knihy poněkud zvolňuje nasazené tempo. Dvěstě stran autor věnoval popisu rozhraní MySQL pro spolupráci s klientskými programy. Základem je samozřejmě API klasického Céčka, následuje popis API pro DBI Perlu (univerzální perlovská sada pro spolupráci s databázemi) a samozřejmě API PHP. K mé velké lítosti je PHP věnováno minimum prostoru, navíc je zde naprosto ignorována existence projektu PEAR, který také poskytuje univerzální databázové rozhraní, podobné perlovskému.

Třetí sekce se cele zabývá administrací MySQL. Velmi přehledně je zde shrnuto, na co všechno musí správce dbát, kde to najde a jak s tím má pracovat. Za mimořádně přínosnou část této sekce považuji především snad až příliš stručné povídání o automatické replikaci serverů MySQL, jakožto nejdokonalejšího nástroje pro zálohu dat a jejich nepřetržitou dostupnost. Právě tuto tématiku bych doporučil pozornosti všech správců, především na komunitních serverech.

Zmiňovaných devět dodatků zabírá takřka čtyři sta stran, tedy podstatnou část knihy. Najdete zde referenční příručky API jazyků, popisovaných ve druhé části, instrukce pro získání software a podobně. Užitečný je dodatek s popisem datových typů MySQL (častý problém začátečníků), přehledem operátorů a funkcí a především syntaxe SQL s ohledem na specifika MySQL. Co mne však zaujalo, je poněkud neobvyklý dodatek „Poskytovatelé internetových služeb“. Velmi rozumně a přehledně popisuje problematiku MySQL z pohledu ISP a uživatele, který stojí před nutností si mezi jednotlivými ISP vybrat.

Bohužel, ani MySQL profesionálně se nevyhnula pěkné řádce problémů. Sazba odpovídá spíše nějaké beletrii než odborné knize, oko se v textu často ztrácí a díky otevřenosti stránek se nemá čeho zachytit (někdy ani nepoznáte, jestli už stránka skončila, nebo někde něco vypadlo). V textu se také najde slušná řádka překlepů a překlad rozhodně není bez chyb – například kapitola „Úvod do programování MySQL“ vůbec nepopisuje, jak byste se mohli domýšlet, programování vlastních komponent vkládaných do MySQL, ale prosté programovací rozhraní pro přístup k MySQL z klientských skriptů. Dost problematické je i využití indexu, když jsem náhodou potřeboval poradit, z pěti odkazů k tématu se ho čtyři týkaly tak okrajově, že vůbec nemělo smysl kvůli tomu knihou listovat. Navíc je znát, že je překlad pořízen z druhé edice anglického originálu, autor totiž poněkud zaspal a velmi často se v textu objevují již hodně zastaralé informace o technologiích, které se netýkají přímo MySQL (což někdy působí trochu schizofrenně, zvlášť pokud vezmete v úvahu, že Paul DuBois je jedním z předních vývojářů a autor on-line dokumentace projektu MySQL).

Nemohu se vyhnout zmínce o knize Naučte se MySQL za 21 dní. MySQL profesionálně na mne zapůsobila podobně příjemným dojmem, plynoucím ze srozumitelnosti, logičnosti a harmonického uspořádání obsahu, i když je samozřejmě náročnější na pochopení věci. Obě knihy se také ideálně doplňují, takže pokud vám menší z nich již nestačí, zvažte koupi tohoto komplexního průvodce. Získáte tak úplnou sbírku knih o MySQL v češtině, shrnující prakticky veškeré potřebné informace o nejprogresivnějším RDBMS současnosti.

Informace o knize

Název: MySQL profesionálně
Autor: Paul DuBois
Vydal: Mobil Media, knihy iDNES
Cena: 790 Kč (711 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *