Naučte mě Perl

22. května 2003

Když jsem se rozhodl, že se naučím Perl, dostal jsem se do problémů s výběrem vhodné knihy. Po průzkumu knihkupectví mi zůstaly dva tituly. Osvědčená kniha českého klasika RNDr. Pavla Satrapy – Perl pro zelenáče a novější kniha Naučte se Perl za 21dní od Laury Lemay.

Zelenáči a Perl

Tenčí kniha, Perl pro zelenáče, je rozčleněna do čtyř velkých dílů a celkem 17 kapitol, ve kterých se probere všechno. Od spuštění programu v Perlu, přes datové typy, příkazy, podprogramy, moduly, až po CGI pro web. Kniha postupuje systematicky již od základních prvků jazyka a postupně probírá jednotlivá témata . Na 224 stránkách velice přehledně uspořádaného textu autor zpracovává to nejpodstatnější z jazyka Perl.

V prvním bloku se dozvíte základy. Co to Perl je, jak se pouští, jak je rychlý a kde najdte potřebné aktální informace, co jsou to proměnné, jak se přiřazují hodnoty, jaká jsou čílsla v Perlu, naučíte se požívat strukturované příkazy, podmíněné příkazy, cykly, pracovat s poli, zpracovávat je a samozřejmě se dozvíte něco o kontextech. Tady bych odbočili, protože si nemohu odpustit, že pochopení kontextu, se kterým se v Perlu pracuje, je snad ten největší kámen úrazu u všech začátečníků.

V druhém bloku „Přicházejí těžké váhy“ se naučíte pracovat s regulárními výrazy, hashi, vytvářet podprogramy a pracovat se vstupy a výstupy. Tento blok je opravdu dost obtížný. Kapitola o regulárních výrazech by měla být podstatně obsáhlejší, ale pochopit se dá.

Třetí blok „Na hranicích Perlu“ se opravdu zabývá tím, co inzeruje. Naučíte se v něm používat moduly, pracovat s odkazy, záznamy, pochopíte datové struktury, práci v příkazovém řádku, proměnné prostředí, spuštění externích programů, vytvářet objektově orientované programy. Velmi cenné jsou kapitoly zabývající se spoluprácí s databázemi a vytváření CGI skriptů.

Čtvrtým blokem jsou Přílohy. Kromě řešení ke cvičením je tam popsána instalace Perlu jak v prostředí Windows, tak pro Linux.

Mistrem Perlu do měsíce?

Naproti tomu kniha Naučte se Perl za 21 dní je klasickou učebnicí z pera profesionální spisovatleky. Kniha je koncipována jako učebnice. Je rozdělena do 3 velých dílů (týdnů) a rozsáhlé přílohy. Díly postupují od jednodušších věcí ke složitěším. Témata jsou zpracovávána tak, že další podrobnosti se dozvídáte v dalších kapitolách (dnech). Na 546 stranách českého překladu (nebo spíš českého přepracování) knihy se dozvíte odlehčenější formou v podstatě totéž co v knize Perl pro zelenáče.

Pokud se podíváme na obsah knihy Naučte se Perl za 21 dní, tak zjistíte, že struktura je velice obdobná, jako u knihy Perl pro zelenáče. Kniha začíná hezkým úvodem, z něhož si dovolím citaci:

Vypadalo to tak, že ať chci dělat cokoli, částí odpovědi na mé otázky vždy bude věta „Na tyto věci bys měla používat Perl“. Nakonec mi to došlo, opustila jsem podivnou všehochuť unixovských programů, které jsem doposud psala a naučila jsem se Perl. A nyní si už neumím představit, že bych používala něco jiného.

No, ale nyní již k obsahu. Zachovám názvosloví autorky a budu používat týdny. V prvním týdnu se dozvíte co je to Perl, jak spustit Perl, naučíte se něco o proměnných, polích, hashích a kontextech. Týden skončíte podmíněným prováděním příkazů a cykly.

Ve druhém týdnu začnete funkcemi pro práci se seznamy a řetězci. Pak dopodrobna proberete regulární výrazy, naučíte se používat debugger, vytvářet procedury, pracovat s moduly.

Třetí týden je asi nejnáročnější. Naučíte se pracovat se soubory, vytvářet CGI skripty, spolupracovat s operačním systémem, používat odkazy, používat přikazovou řádku, vytvářet objektově orientované programy a hlavně spousty cvičení a přikladů.

Závěr knihy tvoří rozsáhlá příloha, ve které najdete všechno, co není v jednotlivých dnech – kompletní přehled funkcí, přehled modulů, instalaci pro UNIX, Windows a Macintosh.

A kde je ten rozdíl?

Velkým plusem knihy „Perl pro zelenáče“ je přehlednost a kapitola zabývající se spoluprací s databázemi. Nevýhodou je celkem malé množství příkladů a vysvětlení, což vyplývá z celkově malého počtu stran.

No a jak dopadla Naučete se Perl za 21 dní? Plusem knihy je její učebnicovost – příklady, cvičení, semináře, otázky a odpovědi. Velkým mínusem jsou někdy až roztomilé typografické chyby, jako napříkald str. 36, cvičení 3:

3. KROTITEL CHYB: Co je v následujícím programu špatně?
print ‚Zadejte slovo cokoli: ‚;
chomp($input = );
if ($input = ‚cokoli‘) }
print „Děkuji!\n;
} else {
print „Toto není slovo cokoli.\n“;
}

Pokud jste našli tři chyby místo inzerované jedné, jste pozorní čtenáři. :-)

Potřebujete-li se naučit Perl a máte na to tři týdny čas, doporučuji jednoznačně knihu Naučte se Perl za 21 dní. Pokud ale potřebujete dobrou příručku, jak začít programovat v Perlu, tak si pořiďte knihu Perl pro zelenáče.

Informace o knihách

Název: Perl pro zelenáče
Autor: Pavel Satrapa
Vydal: Neocortex
Cena: 199 Kč (179,10 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Název: Naučte se Perl za 21 dní
Autor: Laura Lemay
Vydal: Computer Press
Cena: 590 Kč (531 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek On-line portrét: Irsko (.ie)
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *