Naučte se MySQL za 21 dní

12. ledna 2004

Kniha „Naučte se MySQL za 21 dní“ patří mezi nejstarší publikace o moderních databázových systémech u nás a zřejmě nebudu daleko od pravdy, když ji označím za první ucelenou publikaci o MySQL v českém jazyce. Proč ji tedy recenzuji nyní, po čtyřech letech od jejího vzniku? Protože je stále špičkovou učebnicí nejen MySQL!

Knihy z edice Teach yourself in 21 days amerického nakladatelství Sams (u nás Computer Press) se snaží být co nejkvalitnějšími příručkami, které mají provést čtenáře danou oblastí od jejích základů až k hranicím profesionalismu. Tvůrci edice jim vtiskli odpovídající uspořádání, které se stalo sjednocujícím vzorem, usnadňujícím čtenáři přijetí a pochopení nových informací tím, že mu umožňuje přenést pozornost od formy k obsahu. Forma je totiž vždy stejná – kniha se dělí do tří týdnů (celky dle pokročilosti látky) a jednadvaceti dnů (tématické celky). Na konci každého „dne“ najdete vždy krátké shrnutí, minitest a několik cvičení, na konci každého týdne následuje totéž ve větším měřítku.

Výše popsané uspořádání ne vždy odpovídá předmětu publikace, u knihy „Naučte se MySQL za 21 dní“ však dokonale vyhovuje. První týden se seznámíte s elementárními základy MySQL, dozvíte se, co to vlastně je, jak MySQL vznikla a co je jejím cílem. Naleznete zde také podrobné vysvětlení silných a slabých stránek MySQL, včetně vysvětlení, kde se vzaly a co si s nimi počít. Autor zde dokazuje, že není zaslepeným věrozvěstem, ale specialistou se širokým rozhledem – z jeho analýzy cíle a odpovídajícího prostředku by si měli vzít příklad všichni účastníci sporů o „jedinou a pravou“ relační databázi. Ani následující témata nejsou k zahození, probírají totiž teoretické základy správného návrhu databáze, specifikace a normalizace struktur. Praktickou demonstraci sice autor provádí na MySQL (s uvedením odchylek od standardu), přesto se oplatí i příznivcům ostatních systémů a vůbec všem, kteří v této problematice nemají moc jasno.

Druhý týden se soustřeďuje na způsoby použití databází a praktické operace, prováděné s jejich obsahem, jako je vkládání a čtení dat, přenos dat mezi databázemi a jejich odstraňování. S tím úzce souvisí popis databázových rozhraní (MyODBC, PHP, Perl a další) a vnitřních funkcí systému, přičemž autor knihy zde zastává názorovou skupinu, požadující přenos maxima operací na databázový systém, což je ale v rozporu s původním názorem návrhářů MySQL. Neopominutelná je také kapitola o zámcích a třídících klíčích, kterou bych doporučoval především začátečníkům k důkladnému studiu.

Třetí, obsahově nejrozsáhlejší „týden“ staví čtenáře do role správce databáze. Probírá otázky zabezpečení databáze, řízení přístupu k datům a správy uživatel na produkčních strojích. Velmi důležitá je také optimalizace výkonu, které je zde věnována samostatná kapitola. Na samém konci knihy pak naleznete téměř sto stran příloh, popisujících syntaxi a příkazy SQL, interní funkce MySQL a také instalaci jednotlivých nástrojů, přiložených na CD, které jsou nezbytné při řešení úloh a cvičení.

Kniha „Naučte se MySQL za 21 dní“ nepopírá své určení začátečníkům a já jim ji mohu také doporučit, protože mi opravdu přirostla k srdci a stala se mi vzorem a etalonem, kterým poměřuji všechny publikace podobného typu. Tvoří přirozený a velmi kvalitní základ, jeden z vrcholů trojúhelníku, který pokračuje knihami Myslíme v MySQL 4 a MySQL profesionálně. Pokud si na pokročilejší publikace netroufáte, odvede pro vás tato kniha svůj díl práce s jistotou, že budete mít kam pokračovat, až váš hlad po hlubších informacích přesáhne nutně omezený rozsah této příručky.

Informace o knize

Název: Naučte se MySQL za 21 dní
Autor: Mark Maslakowski
Vydal: Computer Press
Cena: 490 Kč (441 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *