Novinky na Google

16. února 2004

Google pravidelně vylepšuje svoje služby a přidává uživatelům řadu nových nástrojů a pomůcek pro zpříjemnění vyhledávání požadovaných informací. Především pokud pravidelně nesledujete odborné weblogy, tak jste pravděpodobně všechny novinky nezaregistrovali. Proto si nyní uděláme malý výlet do světa Google novinek.

Definice

Po zadání příkazu define: výraz vám Google vyhledá definici daného slova. Definice se zobrazují pouze v angličtině a pouze k některým slovům. Zkuste například definici CSS.

Froogle

Froogle je specializovaná databáze zboží. Je určena pouze pro firmy sídlící v USA. Někdy se také zobrazí odkaz na Froogle při výsledcích hledaní, ale jen americkým uživatelům.

Google AdSense

Nejnovějším reklamním formátem Googlu je textová reklama Google AdSense, která se zobrazuje na stránkách podle jejich obsahu. Google se nejdříve snaží pochopit, o čem daná stránka je, a potom do ní vloží přesně zacílenou reklamu. Google AdSense je zatím dostupné pro stránky psané v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, italštině a japonštině. Více se dozvíte v článku AdSense: Vyvinuto v Google Martina Kopty na Lupě.

Google AdSense

Google Deskbar

Google vyvinul novou utilitu Google Deskbar, která je podobná Google Toolbaru. Google Deskbar se po nainstalování umístí vedle hodin, kde můžete přímo z lišty „Start“ hledat na Googlu. Po zadání dotazu se zobrazí malé okno s výsledkem. Pokud vám nebude stačit, můžete se přepnout do normálního Internet Exploreru. Google Deskbar vyžaduje Internet Explorer 5.5 nebo novější.

Google Deskbar

Google Toolbar 2.0

Jde o vylepšenou verzi oblíbeného Google Toolbaru. Hlavní novinkou je blokování nevyžádaných pop-up oken a také automatické vyplňování formulářů. Nové funkce ale nejsou dostupné v české verzi.

Kalkulačka

Potřebujete rychle něco spočítat a nemůžete zrovna najít kalkulačku? Proč k tomu nevyužít Google?! Počítání je na Googlu velmi jednoduché, protože matematické výrazy píšete přímo do políčka pro vyhledávání. Jednoduše tak zjistíte, kolik je třeba 250/17*15,8 nebo 2^16. Problémy Googlu nedělají ani složitější výrazy odmocnina z -4 nebo 160 pounds * 4000 feet in Calories.

Synonyma

Pokud zadáte před dané slovo znak“~„, bude Google hledat také synonyma tohoto slova. Synonyma fungují pouze u anglických slov. Takže po zadání ~weblog bude vyhledán i blog, dotaz ~css vrátí také Cascading Style Sheets a podobně.

Upozornění na zprávy

Google News Alerts je užitečná a jednoduchá služba Googlu, kdy zadáte dotaz a svůj email, a Google vás bude informovat vždy, když vyjde nový článek, který se zabývá vámi určeným tématem.

Všechny stránky z webu

Dříve, pokud jste chtěli zobrazit všechny stránky z dané domény, jste museli použít zápis site:example.com -asdjadf. Nyní stačí zadat pouze site:example.com a Google vám vrátí všechny stránky, které indexuje pod danou doménou.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *