Novinky v prohlížečích: finální Chrome Frame

30. září 2010

Pravda o IE9 beta; Novinky ve FF 4.0; Nové Chrome Frame; Aktualizace Chrome 6; Další vývoj Opery 10.70.

Microsoft

Internet Explorer 9 beta

O první betaverzi Internet Exploreru 9 je velký zájem – soudě dle toho, že během prvních dvou dnů od uvolnění si ji totiž stáhly celé dva miliony uživatelů. Pro srovnání: beta IE8 k dosažení téhož čísla potřebovala pět dnů.

Server FavBrowser.com se podíval na srovnání 32- a 64-bitové verze tohoto prohlížeče. Z devatenácti testů byl jen dvakrát rychlejší 32-bitový Internet Explorer, takže v konečném zúčtování zvítězila 64-bitová verze s náskokem více než třiceti procent.

Objevily se také zvěsti, které převzaly některé české servery, že k použití Exploreru 9 na Windows 7 bude nezbytný první service pack. Informace přitom vycházela z TechNetu, kde ale byla později opravena s tím, že potřebné komponenty z SP1 budou doinstalovány společně s prohlížečem.

Zdroj: Microsoft, FavBrowser.com

Mozilla

Firefox 4 s podporou WebGL

Vývojová sestavení čtvrté generace Firefoxu nabídla aktivovanou podporu WebGL. Tato technologie, založená na OpenGL ES 2.0, vychází z elementu HTML5 CANVAS a prostřednictvím DOM nabízí vývojářům rozhraní pro prezentování 3D grafiky bez nutnosti použití zásuvných modulů třetích stran. Kromě Firefoxu se podpora WebGL objevila také v Chrome, Safari a je součástí aktualizovaného firmwaru pro Nokii N900.

Jednou z možností využití této technologie je oblast 3D her, které by mohly běžet přímo v prohlížeči. Zatím je k dispozici ukázka legendární hry Quake II.

Zdroj: GadgetHuibs.

Vložit a jít… ve Firefoxu 4

Firefox 4 přidá další „vychytávku,“ která již nějakou dobu figuruje například v Chrome (Vložit a rovnou otevřít) či Opeře (Vložit a přejít na). Poslední vývojová sestavení tak obsahují v kontextovém menu adresního a vyhledávacího řádku položku Paste & Go resp. Paste & Search, která ulehčuje uživatelům život o jedno stisknutí klávesy Enter po vložení zkopírované adresy či slova.

Zdroj: Mozilla Links.

Google

Chrome Frame konečně ve finální verzi

Z dlouhého betatestování se konečně do finální verze dostal doplněk Chrome Frame. Ten si mohou nainstalovat uživatelé Internet Exploreru 6, 7 a 8 a umožní jim používat jádro Chrome (tedy WebKit) přímo v prohlížeči MSIE namísto výchozího Tridentu. Patrně nejzásadnější změnou při použití tohoto jádra bude zvýšení rychlosti zpracování některých webů, ale také lepší kompatibilita s aktuálními technologiemi a normami.

Tvůrci webů mohou využít značku:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">,

jež v případě, kdy má návštěvník nainstalované rozšíření Google Chrome Frame, automaticky použije ke zpracování stránky jádro WebKit. Uvedená technika je již využívána na některých službách Google, jako jsou Dokumenty, Kalendář, Reader, Orkut a další brzy přibudou. Je tu i možnost nastavit jádro Chrome jako výchozí úpravou systémových registrů, nicméně není to doporučováno zejména s ohledem na kompatibilitu s některými firemními aplikacemi, jež jsou zpravidla optimalizovány pro Internet Explorer.

Samozřejmě je otázkou, zda Chrome Frame nepřichází tak trochu „s křížkem po funuse,“ když co nevidět vyjde Internet Explorer 9, jehož hlavní devizou je právě podpora nejnovějších norem a citelně vyšší rychlost. Nezapomínejme ale na nemalé procento uživatelů, kteří z jakéhokoli důvodu zůstávají na Windows XP, pro které IE9 nebude k dispozici. Chrome Frame je pak způsobem, jak se i na starších verzích systému a prohlížeče dostat k nejnovějších webovým technologiím.

Pro správce sítí byl připraven instalační MSI balíček, zjednodušující nasazení Chrome Frame v rámci firmy. Další informace o Google Chrome Frame se můžete dozvědět z videa, kde je prezentuje vývojář Alex Russell.

Zdroj: Google Operating System.

Aktualizace stabilního Chrome 6

Stabilní Chrome se minulý týden dočkalo aktualizace na verzi 6.0.472.63. Update se týká všech podporovaných platforem, tedy Windows, Mac OS i Linuxu. Opravena byla podle dostupných informací jen jedna chyba v javascriptovém jádře V8, nicméně bližší informace nebyly uvedeny.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Vývoj Chrome 7 udělal další krůčky

Vývojová verze sedmé generace Chrome pro Windows dospěla k sestavení s číslem 7.0.517.24. Toto i předcházející vydání se zaměřilo na vyřešení drobných chyb a příčin pádů aplikace, nicméně i v tomto případě byl Google skoupý na detailnější informace.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 10.70

Středeční sestavení s číslem 9050 přineslo nástroj, díky kterému je možné zjistit, co zpomaluje spuštění a ukončení prohlížeče. Vývojáři chtějí tímto způsobem získat informace o tom, jakým směrem mají zaměřit svou pozornost v zájmu dalšího zrychlení Opery. Pokud byste se chtěli na tomto bohulibém záměru podílet, stačí spustit prohlížeč s parametrem -profilinglog c:\log\opera.txt a odeslat vytvořený LOG soubor jako přílohu e-mailu na adresu DSK-314250@bugs.opera.com.

Pondělní build pak přinesl kromě opravy dvanácti chyb také volbu aktivace zásuvných modulů v možnostech předvoleb.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.17.1100

Alternativní prohlížeč Maxthon, vybočující z řady podobných produktů především implementací tří vykreslovacích jader, přišel s aktualizací, opravující dosud nalezené chyby:

  • Opraven problém s občasným neukládáním poslední relace.
  • Vyřešeny některé příčiny pádu aplikace.
  • Opravena výchozí hodnota zoomování.
  • Vyřešena chyba, projevující se při otevření nové záložky přes kontextové menu.
  • Opraven problém s názvem souboru při nahrávání na server.
  • Vyřešeno ukládání obrázků přes Ctrl+kliknutí při maximálním zvětšení.
  • Opraven problém se ztrátou fokusu na posuvníku.
  • Stáhnout Maxthon 3.0.17.1101 (Windows).

Zdroj: Maxthon Forum.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *