Novinky v prohlížečích: Firefox 3.5.4 a Opera 10.01

3. listopadu 2009

Uplynulý týden byl bohatý na novinky. Vyšla nejenom aktualizace Forefoxu na 3.5.4, ale také dlouho očekávaná první beta 3.6. U Opery vydali update na 10.01. Vyšlo také nové SeaMonkey 2.0.

Firefox

Firefox 3.5.4 a 3.0.15

Minulé úterý byla uvolněna bezpečnostní aktualizace pro aktuální Firefox 3.5 i pro starší verzi 3.0. Většina uživatelů by již měla mít přechod na současnou verzi za sebou (automatické aktualizace jej začaly nabízet 24 až 48 hodin po uvedení), nicméně pokud tomu tak není, můžete na novou verzi přejít přes nabídku aktualizace v menu Nápověda, nebo využít níže uvedených odkazů. Upgrade je vývojáři důrazně doporučován, neboť řeší celou řadu chyb, včetně bezpečnostních. Konkrétně jde o jedenáct oprav zranitelností, z nichž je šest hodnoceno jako kritických a tři jako středně závažné. Nová verze by měla přinést vyšší stabilitu, byla přidána možnost opětovného odeslání hlášení o chybě a vyřešen problém, kdy se po vymazání historie nezobrazovaly obrázky a styly na některých SSL stránkách. Kromě toho byly záplatovány problémy s parsováním obrázků ve formátu GIF, převodem řetězců na čísla, ale i v JavaScriptovém jádře.

Zdroj: Mozilla Developer Center.

Firefox 3.6 beta 1

S velkým zpožděním (původní termín byl 16.10., další pak 21.10.) byla nakonec vydána první betaverze Firefoxu 3.6, vyvíjeného pod kódovým označením Namaroka. Prohlížeč je založen na jádru Gecko 1.9.2. Z hlavních novinek vývojáři kladou důraz na tyto:

  • Možnost změny vzhledu aplikace jedním kliknutím skrze tzv. „Personas.“
  • Upozorňování uživatelů na zastaralé verze zásuvných modulů.
  • Podpora otevření videa prezentovaného elementem VIDEO do celoobrazovkového režimu.
  • Podpora písem ve formátu WOFF (Web Open Font Format).
  • Vyšší rychlost startu a odezvy aplikace.
  • Rychlejší zpracování JavaScriptu.
  • Podpora nových technologií CSS, DOM a HTML 5.

Přes veškeré snahy o vylepšení ale Firefox 3.6 zatím stále nedosahuje stoprocentního hodnocení v Acid3 testu. Díky zpoždění ve vydání betaverze je nyní otázkou, zda finální verze Firefoxu 3.6 vyjde ještě před koncem tohoto roku, jak bylo původně plánováno.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Opera

Opera 10.01 (build 1844)

Vydání první aktualizované verze se po bezmála dvou měsících dočkala i norská Opera. Zatímco pro sestavení s integrovaným webovým serverem Unite používají vývojáři číslo verze 10.10, aktualizace vyšla jako 10.01 a Unite neobsahuje.

Vyřešena byla celá řada problémů, mezi kterými jmenujme například Rychlý přístup, který měl potíže se synchronizací více než devíti položek (jak známo, nabízí Opera od desáté verze možnost uživatelsky přívětivého nastavení Rychlého přístupu až na 5×5 položek). Nově by se také při aktivaci funkce Opera Turbo měla zobrazit informační stránka. Z dalších změn jmenujme například vyřešení problému v dialogu pro otevření či uložení souboru, při vytváření nového e-mailového účtu a také vyřešení tří bezpečnostních chyb. Právě z tohoto důvodu je upgrade na verzi 10.01 doporučován.

Vývojáři si pochvalují implementaci nástroje pro ohlašování chyb, díky kterému se mohli dozvědět o pádech prohlížeče a zaměřit se na jejich nejčastější příčiny. Současně s tím poděkovali všem uživatelům, kteří tímto způsobem odeslali svá hlášení.

Uživatelům byla aktualizace nabízena již v průběhu minulého týdne. Ke stažení nejnovější opery lze použít i následující odkazy.

Zdroj: Opera.com a Opera Desktop Team.

Opera 10.10 (build 1848)

Nezastavil se ani vývoj Opery s Unite, který ale tento týden nepřinesl mnoho novinek, což vývojáři zdůvodňují tím, že se účastnili semináře a věnovali se úpravám stabilní verze. Na semináři se prý probíraly plány na další verze Opery a to jak varianty pro PC, tak i Opery Mobile a Mini.

Zdroj: My.Opera.com.

SeaMonkey 2.0

Nové verze se dočkal balík aplikací Mozilly, původně vydávaný pod označením Mozilla Suite. Ten nyní vychází z aktuální verze Firefoxu 3.5.4, díky čemuž chrání uživatele před všemi dosud známými zranitelnostmi. Kompletní přehled všech změn si můžete prostudovat na stránce „co je nového.“

SeaMonkey obsahuje webový prohlížeč, propracovaného klienta pro práci s elektronickou poštou a kanály (např. RSS), podporu pro chatování přes IRC, a jednoduchý HTML editor.

Z mnoha novinek jmenujme například:

  • Obnovení předchozí relace po pádu.
  • Možnost přidávání a odebírání tlačítek na/z panel nástrojů.
  • Navazování přerušeného stahování.
  • Podpora kanálů RSS a Atom v e-mailovém klientu.
  • E-maily se nyní otevírají v nové záložce, nikoli v novém okně.
  • Přepracované rozhraní pro stahování, formuláře a manažera hesel.
  • Aktualizováno téma pro Mac OS X.

SeaMonkey 2 je dostupný v osmnácti lokalizacích včetně češtiny ve variantách pro Windows, Mac OS X a Linux.

Zdroj: Mozilla Links.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *