Novinky v prohlížečích: Firefox 3.6.4 možná již zítra

31. května 2010

Mozilla nabídne Firefox Sync na iPhonech; FF a 64-bitových systémů; FF 3.6.4 RC1; Google Chrome 5; Parodie Opery na reklamu s bramborou atd.

Mozilla Firefox

Mozilla nabídne Firefox Sync na iPhonech

Mozilla představila nový projekt Firefox Home, založený na Firefox Sync (doplněk ještě nedávno známý jako Weave Sync). Uživatelé Firefoxu již patrně vědí, těm ostatním připomeňme, že Firefox Sync umožňuje synchronizovat historii navštívených stránek, záložky, panely, formuláře a nastavení skrze Internet mezi více instancemi prohlížeče. Firefox Home zpřístupní tato data pro stále populárnější přenosná zařízení iPhone, iPod Touch a iPad.

Politika Apple totiž neumožňuje spouštění kódu (např. JavaScriptu) aplikacemi, takže Mozilla přišla s alternativím řešením, jež si můžete prohlédnout na videu. Synchronizace funguje jen jednosměrně – prohlížeč v iPhonu (iPadu, iPodu) zatím není možné synchronizovat zpět např. na desktop. Předpokládá se, že Firefox Home bude do AppStore odeslán příští měsíc a uživatelům bude k dispozici hned poté, co projde schvalovacím procesem.

Zdroj: Mozilla Links.

Firefox chystá podporu 64-bitových systémů

Uživatelé 64-bitových systémů, kteří chtějí používat Firefox v nativním režimu, byli doposud odkázáni buď na verzi pro Linux, nebo na web Mozilla x86-64. Nyní se začalo blýskat na lepší časy – podle informací serveru Mozilla Links by se 64-bitové sestavení mělo objevit v některém z dalších vydání Firefoxu (patrně ve verzi 4). John O’Duinn z Mozilly upozornil na tzv. „noční build,“ určený právě pro 64-bitové verze Windows. Upozorňujeme ale případné experimentátory, že se jedná o velice rané  vývojové stádium, které může vykazovat velkou řadu chyb a nedostatků.

Připomeňme, že plánovaná podpora 64-bitové architektury pro Linux a Macintosh byla oznámena již v dubnu tohoto roku.

Problémem je v tuto chvíli skutečnost, že většina rozšíření pro Firefox je aktuálně dostupná pouze ve 32-bitovém provedení, stejně jako distribuční knihovny pro Visual C++, které lze stáhnout z webu Microsoftu.

Zdroj: Mozilla Links.

Firefox 3.6.4 RC1

Jak naznačujeme již v nadpisu těchto Novinek v prohlížečích, měl by zítra vyjít Firefox 3.6.4. V pátek byla uvolněna tzv. „release candidate“ (kandidát na uvedení), jež pravděpodobně bude, nenajde-li se zvláště závažná chyba, prohlášena za verzi finální. Zatím poslední stabilní Firefox 3.6.3 byl vydán 1. dubna tohoto roku.

Hlavním přínosem verze 3.6.4 by měl být oddělený běh zásuvných modulů resp. rozšíření nezávisle na jádru Firefoxu, který by měl přispět k vyšší stabilitě prohlížeče. Pokud nyní dojde k pádu pluginu, prohlížeč by měl nerušeně fungovat dál, zatímco uživateli bude nabídnuta možnost odeslání chybového hlášení vývojářům, případně restart problematického modulu.

Zdroj: Mozilla Developer News a Softpedia.

Google Chrome

Google Chrome 5.0.375.55 Stable

Jednou z nejvýznamnějších událostí na poli webových prohlížečů minulého týdne bylo nesporně uvedení finální páté generace Chrome. Ta přináší poměrně rozsáhlý seznam novinek, mezi které patří například synchronizace nastavení, nová správa navštívených stránek a záložek, či Googlem podporovaná geolokace. Řeší také dvě vážné a tři středně vážné bezpečnostní chyby. Hlavním tahákem by ale mělo být další zvyšování rychlosti, zejména pak zpracování JavaScriptu, které proti předchozí verzi dosahuje bezmála o třetinu lepšího výkonu. Zásadní je toto vydání především pro uživatele Macintoshů a Linuxu, kteří si dosud museli vystačit jen s betaverzemi.

Kompletní přehled vylepšení najdete ve článku Google Chrome 5: finální verze. Jestliže stále váháte nad tím, zda tento prohlížeč stojí za úvahu, doporučíme vám náš starší článek Chrome 5: Deset novinek k vyzkoušení.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Parodie Opery na reklamu s bramborou

Vývojáři Opery jsou známi svým smyslem pro humor. Tentokrát ho předvedli v parodii na reklamní spoty, propagující jejich konkurenta – Google Chrome.

Připomeňme si nejprve „bramborové“ video, ukazující rychlost Chrome ve srovnání s vystřelenou bramborou.

U Opery pojali reklamu po svém a rozhodli se ukázat, že Opera je mnohem rychlejší, než brambora. Přílohovou zeleninu ale nevystřelovali, nýbrž vařili. Jak dopadlo srovnání můžete vidět v následujícím videu.

Poznámka: pokud nevládnete angličtinou, můžete vyzkoušet experimentální betaverzi překladu titulků do naší mateřštiny, která v případě tohoto spotu funguje docela dobře.

Zdroj: CNET News.

Avant Browser

Avant Browser 11.8 Alpha 2

Jedna ze dvou u nás patrně nejpopulárnějších nadstaveb Internet Exploreru – Avant Browser – vyvíjená čínským programátorem Andersonem Che, vyšla ve středu v druhé alfaverzi. Zatím se pracovalo především na uživatelském rozhraní, v němž vývojáři vyřešili například rychlejší otevírání nových listů, zefektivnili funkci automatického doplňování v adresním řádku, či zvětšování a zmenšování prohlížených stránek. Opravena byla i celá řada dalších chyb.

Proti předchozímu Avant Browseru 11.7 Alpha 1 by tento měl být stabilnější – například při pádu jedné záložky by měl zůstat nadále funkční. Zapracovalo se také na lepším využívání paměti a menším zatěžování procesoru. V seznamu přidaných hodnot nechybí ani tzv. „privátní režim,“ během kterého se neukládá historie prohlížených stránek, dočasné soubory, ani cookies.

Uživatelé Exploreru možná ocení schopnost online zálohování profilu, kam se nyní ukládají nejen oblíbené položky, ale též nastavení prostředí prohlížeče. Webovým vývojářům přijde vhod možnost používat vykreslovací jádra Internet Exploreru 8 a starší „sedmičky.“

Z dalších funkcí Avant Browseru jmenujme:

  • Automatické vyplňování formulářů.
  • Schopnost blokovat Flash.
  • Integrované blokování reklam a vyskakujících oken.
  • Čtečka kanálů RSS a Atom.
  • Podpora gest myší.
  • Plná kompatibilita s Internet Explorerem.
  • Automatické obnovení předchozího stavu po pádu aplikace.
  • Podpora skinů.

Zdroj: Avant Force blog.

Google Reader ukončuje podporu starších prohlížečů

Google oznámil, že 1. června ukončí podporu některých prohlížečů ve svém produktu webové RSS čtečky Google Reader. Kompletní seznam prohlížečů, které již nebudou podporovány a GR v nich nejspíš nebude správně fungovat, vypadá následovně:

  • Internet Explorer 6.
  • Firefox 1.0 a 2.0.
  • Safari 2.0 a 3.0.
  • Chrome 1.0, 2.0. a 3.0.

Kromě toho byla také ukončena podpora Readeru v rozšíření Google Gears, což vývojáři zdůvodnili malým zájmem uživatelů a orientací na HTML5, které by mělo přinášet podobné funkce (tj. schopnost práce s aplikací i bez dostupného připojení k Internetu) bez ohledu na použitý prohlížeč.

Dle slov technického vedoucího Google Readeru Mihaie Parparity je tento zásadní krok zdůvodňován snahou zaměřit se na nové funkce a vylepšení, namísto řešení nekompatibilit se staršími prohlížeči. K podobnému kroku se Google odhodlal již v březnu, kdy ukončil podporu některých browserů ve svém webovém kancelářském balíku Docs.

Zatímco uživatelů Internet Exploreru 6, představeného v roce 2001, je ještě poměrně dost, Google Chrome 3 používá (především díky automatické aktualizaci) jen 0,11%.

Zdroj: Official Google Reader Blog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *