Novinky v prohlížečích: IE 9 Mobile pro WP7

5. dubna 2011

Podíl prohlížečů v 1. čtvrtletí 2011; Internet Explorer 9 Mobile; Firefox 4 pro Android a Maemo; Maxthon chce do první pětky v ballot screenu.

Podíl prohlížečů v 1. čtvrtletí 2011

Máme za sebou první čtvrtletí roku 2011, což je ideální čas na bilancování. Jak si tedy vedly jednotlivé prohlížeče v průběhu uplynulých třech měsíců?

Evropa podle StatCounter

  1. Firefox prakticky nepřetržitě klesal – na konci roku 2010 držel ještě 38,11 % trhu, v březnu to bylo skoro o procento méně – tedy 37,13 %. Přesto i tento výsledek stačil na první příčku.
  2. Internet Explorer padá podobným tempem – proti 37,52 % v prosinci loňského roku zaznamenal propad na 35,92% a s poklesem o 1,60 % se tak stal největším propadákem sledovaného období.
  3. Jediným setrvale rostoucím browserem bylo Chrome, které od prosince vyskočilo ze 14,58 % na březnových 17,12%, což znamená největší nárůst o 2,54 %.
  4. Safari si lehce polepšilo z prosincových 4,62 % na březnových 4,88 % a udrželo čtvrtou příčku před Operou.
  5. Opera i nadále ztrácela – ze 4,57 % oslabila na aktuálních 4,31%.

Svět podle Net Applications

Podobné trendy lze sledovat i v celosvětových statistikách Net Applications.

  1. Zde je na první příčce Internet Explorer s 55,92%, který proti prosinci ztratil 1,16 % z původních 57,07 %. Titul „největší“ propadák tak nepatří Firefoxu, ale IE.
  2. V celosvětovém měřítku je na druhém místě Firefox. Ten měl v prosinci 22,81 %, v březnu více než o procento méně – 21,80 %.
  3. Chrome i v tomto měřítku zaznamenává největší nárůst, byť ne tak razantní – proti prosinci, kdy drželo 9,98 %, překonalo desetiprocentní hranici a v březnu zakončilo s 11,57 %.
  4. Safari roste především díky permanentně se zvyšujícímu zájmu o mobilní zařízení. Proti prosinci si polepšilo o 0,72 % na 6,61 %.
  5. Ani v celosvětovém měřítku se norské Opeře příliš nedaří. V prosinci měla 2,23% podíl, v únoru a březnu pak shodně 2,15%.

Zdroje: StatCounter a Net Applications.

Microsoft

Internet Explorer 9 Mobile

Připravovaná aktualizace Windows Phone s kódovým označením Mango, která by měla být uvolněna v průběhu tohoto roku, zahrnuje také novou verzi webového prohlížeče Internet Explorer Mobile. Novinek bude celá řada – jmenujme například podporu HTML5, vyšší výkon, mírně vylepšené uživatelské rozhraní a možná též integraci sociálních webů.

Na následujícím videu můžete vidět některé nové funkce a změny v IE9 pro Windows Phone. Zajímavé je například situování adresního řádku do dolní části obrazovky, čímž se Internet Explorer vymyká zavedeným standardům konkurenčních prohlížečů.

Zdroj: FavBrowser.

Microsoft je spokojen s přijetím IE9

Dle nejnovějších dat Net Applications dosáhl za březen podíl Internet Exploreru 9 na Windows 7 3,6 %. Podle Microsoftu je rychlost přijetí IE9 asi pětkrát vyšší v porovnání s Internet Explorerem 8 ve stejném časovém horizontu.

Pro Microsoft je nejnovější verze Internet Exploreru důležitá a firma doufá, že jí pomůže v boji o ztracený podíl na trhu, o který ho připravily především prohlížeče Chrome a Firefox. Pokud bychom měli soudit dle reakcí uživatelů, pak musíme uznat, že Microsoft přinesl solidní prohlížeč. Samozřejmě, vše ukáže až čas – ostatně největší rival Mozilla vydal prakticky ve stejném čase neméně kladně přijímaný Firefox 4.

Zdroj: NeoWin.

Mozilla

Firefox 4 pro Android a Maemo

Mozilla v úterý oznámila uvolnění finální verze Firefoxu 4 pro mobilní platformy Android a Maemo. Jedním z hlavních „taháků“ má být synchronizace s desktopovou verzí, s níž mobilní Firefox umí synchronizovat historii procházení, záložky, otevřené listy, data z formulářů a hesla. Novinka je dostupná ve více než deseti jazykových mutacích.

Z dalších funkcí jmenujme možnost práce s více okny, podporu záložek, doplňků a Firefox Sync. Nový je také vzhled aplikace, v jehož rámci jsou skrývány nepoužívané ovládací prvky prohlížeče. Mozilla dokonce tvrdí, že Firefox 4 Mobile by měl být třikrát rychlejší než nativní prohlížeč na Androidu s jádrem WebKit, a to především díky rychlému zpracování JavaScriptu.

Problémem testovacích sestavení a betaverzí Firefoxu 4 byla velikost – beta vyžadovala 40 MB úložného prostoru. FInální verze zabere jen o trochu více než 17 MB.

Další novinky v bodech:

  • Zjednodušené rozhraní, vyžadující méně práce s klávesnicí.
  • Možnost uložení stránky do souboru PDF k offline prohlížení.
  • Sdílení adresy stránky skrze další prostředky, jako e-mail, Facebook, Twitter, Google Reader a další.
  • Možnost nastavení vlastního vyhledávače.
  • Podpora HTML5 (používá stejné vykreslovací jádro jako desktopová verze Firefoxu).
  • Lepší javascriptové jádro JägerMonkey.

Co je nového ve Firefoxu 4 Mobile představuje ve tříminutovém videu hlavní produktový manažer Thomas Arend.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Google

Chrome 11.0.696.28 Beta

Překvapivě jen dvě aktualizace v beta kanálu připravil v uplynulém týdnu Google. Nejprve to byla verze 11.0.696.25, přinášející celou řadu oprav – řešila například problém při tisku skrze Google Cloud, možné narušení paměti, chybu v synchronizaci, či pád prohlížeče. Později uvolněná verze 11.0.696.28 přišla s opravenými překlady lokalizací.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 11.10 build 2076

Také u Opery vydali za uplynulých sedm dnů jen jedno testovací sestavení – konkrétně build 2076, který spatřil světlo světa v pátek. Tento snímek zvyšuje rychlost, kromě jiného například tím, že odstraňuje nutnost opakovaného načítání všech náhledů Rychlého přístupu při každé změně přiblížení. Opera nyní ukládá do vyrovnávací paměti miniatury v největší potřebné velikosti a při změně zvětšení jen mění jejich velikost podle potřeby. Náhledy by tak měly být čitelné bez ohledu na aktuální přiblížení – ostatně hlavním motivem oznámení o sestavení 2076 je příslib ostrého zobrazování náhledů.

Vývojáři dále zaměřili pozornost na instalační program pro Windows, ve kterém opravy několik chyb, včetně několika, které způsobovaly pád instalátoru.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon chce do první pětky v ballot screenu

Ballot Screen, tedy obrazovka s výběrem alternativních prohlížečů, která musí být na příkaz Evropské komise zobrazena uživatelům Windows na území EU, se opět stává důvodem sváru. Tentokrát se ozvali vývojáři prohlížeče Maxthon, kterým se nelíbí, že jejich program není nabízen v první pětici prohlížečů. Ta je sestavována na základě tržního podílu podle několika nezávislých statistik. Tvůrci Maxthonu ale oponují, že do první pětky by nemělo patřit Safari, neboť zastoupení Maxthonu na počítačích s Windows je vyšší než podíl Safari, kterému ve statistikách významně pomáhají uživatelé zařízení s operačními systémy Apple. Jeff Chen, generální ředitel Maxthonu, vyzval Komisi k „opravě této chyby.“ Pokud by se skutečně bralo v potaz pouze zastoupení na platformě MS Windows, měl by v první pětce Maxthon jisté místo. Zda se změní metodika na základě které jsou nabízeny prohlížeče uživatelům, závisí na rozhodnutí Evropské komise. Případná změna tak bude s velkou pravděpodobností během na dlouhou trať.

Uživatelé, podporující názor, že ballot screen by měl být sestavován jen na základě zastoupení prohlížečů na operačních systémech Windows, se mohou připojit k petici. Celkem je potřeba získat 100 tisíc hlasů.

Zdroj: PCWorld.com a Maxthon.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Jan

    Dub 5, 2011 v 9:19

    Ad Svět podle Net Applications:

    “ Stejně, jako v Evropě, je i zde na druhém místě Firefox.“ – v Evropě je FF na první pozici, ve větě asi chybí slovo klesal.

    Odpovědět
  2. Karel Kilián

    Dub 5, 2011 v 9:52

    To: Jan
    Děkuji za upozornění – chybu jsem opravil.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *