Novinky v prohlížečích: IE9 beta vyjde 15. září!

24. srpna 2010

První betaverze IE9 se dočkáme 15. září; IE oslavil 15 let; Co přinese čtvrtá beta Firefoxu 4.0; Aktualizované Chrome 5; Opera 10.61.

Microsoft

První beta Internet Exploreru 9 vyjde 15. září

Vývojový tým Internet Exploreru oznámil, že k představení první betaverze očekávané deváté verze prohlížeče by mělo dojít 15. září v Design Centru v San Franciscu. Dosud měli uživatelé možnost testovat čtyři Platform Preview („vývojářská sestavení“), která zaznamenala 2,5 milionu stažení. Podle dosavadních informací bude první beta dostupná také v české lokalizaci.

Zdroj: Windows Team Blog.

15 let historie Internet Exploreru

Minulé pondělí uplynulo patnáct let od vydání Internet Exploreru 1.0 (ten byl založený na historickém prohlížeči Mosaic). Připravovaná devátá verze tak může být námětem k ohlédnutí do minulosti. Na serveru FavBrowser.com připravili snímky obrazovek tohoto prohlížeče od verze 1.0 až po aktuální 8.0. Na obrázcích můžete kromě posunu v uživatelském rozhraní také zaznamenat, jak se vyvíjely webové standardy. Například ještě Explorer 3.0 si dost dobře neporadí s dnešní Wikipedií, ve verzi 4.0 stále nefunguje celá plejáda vlastností kaskádových stylů a teprve od páté generace se tato internetová encyklopedie stává použitelnou.

Zdroj: FavBrowser.com.

Mozilla

Firefox 4.0 beta 4

V pondělí měla vyjít čtvrtá betaverze Firefoxu 4.0, nicméně v době psaní těchto Novinek (tj. úterý ráno) je na serverech Firefoxu stále dostupná jen beta 3.

Podle dostupných informací by Firefox 4.0 beta 4 měl přinést například funkci Firefox Sync, umožňující synchronizaci záložek, otevřených panelů, historie, přihlašovacích údajů a nastavení mezi více zařízeními. Původně byl doplněk Firefox Sync distribuován jako doinstalovatelné rozšíření (dříve byl znám pod názvem Weave), nyní by se měl stát plnohodnotnou základní součástí prohlížeče.

Další nesporně přínosnou vlastností bude ve verzi pro Windows hardwarová akcelerace skrze Direct2D, která ale podle Mika Shavera z Mozilly nebude výchozím nastavení aktivní, neboť ještě není připravená (bude nutné ji aktivovat ručně – viz postup na Mozilla Wiki). Ta přinese především rychlejší vykreslování a zpracování stránek.

Své uživatele si jistě najde Tab Sets (původně uvedený pod názvem TabCandy), umožňující vizuálně zpracované sdružování a organizování panelů do tematických skupin (více jsme o této funkci psali počátkem srpna). Proti prvním verzím by chystané Tab Sets měly nabídnout vyšší stabilitu a opravené chyby.

Pochopitelně nebudou chybět ani opravy dalších dosud nalezených chyb a problémů. Předpokládá se, že vyjdou ještě minimálně tři další betaverze.

Zdroj: Mozilla Links a Neowin.net.

Google

Google Chrome  5.0.375.127 stable

Uživatelé prohlížeče Chrome by rozhodně neměli váhat s aktualizací na poslední stabilní verzi, uvolněnou ve čtvrtek. Opravuje totiž hned devět vážných chyb, z nichž jsou dvě hodnoceny jako kritické, šest jako vysoce závažné a jedna jako středně vážná. Detaily dotčených zranitelností ale nebyly zveřejněny, ze stručných popisků vyplývá jen to, že více než polovina se týkala práce s pamětí.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 6.0.472.41 beta

Zatím poslední verzí v beta kanálu je páteční Chrome 6.0.472.41. Zaměřuje se především na zvýšení stability, aktualizuje některé prvky v uživatelském rozhraní a překlady. Žádné zásadní novinky ale nečekejte.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 6.0.495.0 dev

Vývojová větev připravované šesté generace především opravovala nalezené chyby. Vyřešila problémy s vykreslováním kurzoru modifikovaného skrze CSS, vrátila odkaz pro vypínání jednotlivých rozšíření ve skupině a opravila rychlost přehrávání videa ve formátu WebM.

Jednou z připravovaných novinek Chrome 6 by měla být dosud chybějící funkce automatického vyplňování webových formulářů, fungující víceméně stejně, jako u konkurenčních produktů (viz video). Dalším vylepšením by měla být synchronizace doplňků mezi počítači.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 10.61

Po třech Release Candidate verzích vyšla ve čtvrtek 12. srpna finální Opera 10.61 (jde o sestavení 3484, tedy původní RC3). V první řadě přinesla opravu tří bezpečnostních chyb, dále pak drobné změny v uživatelském rozhraní a další úpravy. Řešily se například problémy s použitím relativních cest v Rychlém přístupu, přílišné využívání procesoru při načtení animovaných obrázků PNG, nebo kompatibilita s Google Kalendářem. Opraveno bylo také otevírání některých typů binárních souborů, jež Opera zobrazovala jako text namísto dialogu pro stažení, tisk z náhledu, či práce s diskovou vyrovnávací pamětí v režimu Opera Turbo.

Aktualizace na Operu 10.61 měla proběhnout automaticky při následujícím spuštění prohlížeče, v případě potřeby ale můžete použít odkazy uvedené níže.

Vývoj Opery bude nadále probíhat ve dvou liniích: pracuje se na majoritní aktualizaci s číslem verze 10.70, ale také na příští opravné minoritní verzi 10.62.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.70 build 3488

Ve druhé dekádě srpna vývojáři sjednotili číslování vývojových sestavení pro Linux i Macintosh. Časem by se měla přidat i verze pro Windows, takže namísto tří různých čísel sestavení pro každou platformu bude nyní jedno společné pro všechny operační systémy.

Aktuální build 3488 přináší jako zásadní novinku synchronizaci blokovaného obsahu. Používá k tomu technologii Opera Link, skrze kterou je možné synchronizovat například záložky, historii, nastavení panelů nástrojů, vyhledávače či Rychlý přístup mezi více počítači, přihlášených k jednomu uživatelskému účtu. Pokud si tedy například v práci zablokujete obtěžující reklamní prvek, bude po synchronizaci blokován i doma či na notebooku. O podstatně užitečnější synchronizaci přihlašovacích údajů, o které se také v minulosti hovořilo, se ale Opera zatím nezmiňuje.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *