Novinky v prohlížečích: Pátá beta Firefoxu 3.6

21. prosince 2009

Mozilla vydala Firefox 3.5.6 a poslední revizi bety 3.6. Opera slibuje na tento týden pre-alfa verzi 10.5. Chrome updatoval stabilní i beta- verzi. Evropská komise konečně odklepla Microsoftu jeho nabídku prohlížečů.

Mozilla Firefox

Firefox 3.5.6

Jak jsme informovali prakticky ihned po vydání ve Zprávičkách, Mozilla vypustila v noci z úterý na středu další update stabilní verze Firefoxu. V případě aktuálního vydání se jedná o 3.5.6, zájemci o starší variantu pak mohou upgradovat na 3.0.16. Vzhledem k datu vydání by v tuto chvíli již všichni uživatelé měli mít skrze automatické aktualizace nejnovější verzi (pokud ne, nabízíme níže odkazy na přímé stažení).

Firefox 3.5.6 opravuje celkem sedm bezpečnostních chyb, přičemž tři jsou hodnoceny jako kritické a jedna jako důležitá. Všechny tři uvedené chyby mohou být potenciálně zneužitelné hackery k injektování škodlivého kódu do počítače.

Předpokládá se, že 5. ledna 2010 by měl vyjít další update – tentokrát s číslem 3.5.7, 2. února bychom se pak měli dočkat Firefoxu 3.5.8.

Zdroj: Mozilla Developer News a The Register.

Firefox 3.6 beta pátá revize

Ve čtvrtek vyšla pátá a patrně poslední revize betaverze Firefoxu 3.6, opravující více než stovku dosud nalezených chyb. Vylepšení jsou zaměřena především na webové vývojáře a autory doplňků, jež musí být upraveny pro tuto verzi (aktuálně je jich již 71% aktualizováno pro Firefox 3.6).

Chcete-li si otestovat, zda jsou vaše oblíbené doplňky kompatibilní s připravovaným Firefoxem, můžete si nainstalovat Add-on Compatibility Reporter. Toto rozšíření otestuje kompatibilitu zásuvných modulů pro Firefox i Thunderbird a umožní reportování nefunkčních doplňků Mozille.

Předpokládá se, že tento týden vyjde tzv. „release candidate,“ opravující ještě osm chyb. Finální verze 3.6 by se pak měla objevit v lednu příštího roku, což znamená více než měsíční zpoždění proti původním plánům.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Opera

Opera 10.5 alfa

Vývojáři Opery po několika týdnech zimního spánku přislíbili speciální vánoční dárek pro uživatele, kteří rádi zkouší testovací verze jejich prohlížeče. V úterý 22. prosince by se tak měla objevit Opera 10.5 v pre-alfa verzi. Jakékoli informace jsou zatím tajeny coby překvapení, nicméně Huib Kleinhout napověděl, že klíčovým slovem by měla být rychlost.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Google Chrome

Chrome 3.0.195.38 stable

Stabilní verze Google Chrome byla updatována na 3.0.195.38 a přináší opravu dvou chyb. Obě se týkají pádu prohlížeče, přičemž první případ se objevuje při psaní do adresního řádku, druhý během přehrávání videí ve formátu mp4 v rozlišení 1366×768.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 4.0.249.43 beta

Do beta kanálu byla povýšena verze 4.0.249.43, která je určena jak pro majoritní Windows, tak i pro Linux a MacOS. Opravy se zaměřily především na pády prohlížeče, nicméně vyřešeny byly i některé menší chybičky. Pod Windows a Linuxem tak bude tlačítko pro synchronizaci oznamovat, že synchronizace již byla provedena, uživatelům Macintoshů by pak měly odpadnout problémy s aktualizací vyvolanou skrze dialog O aplikaci.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Microsoft Internet Explorer

Ballot screen odsouhlasen Evropskou komisí

Ve středu se, jak jsme avizovali, snad definitivně rozlouskly dva roky trvající tahanice kolem nabídky výchozího webového prohlížeče pod operačními systémy Windows XP, Vista a 7. Evropská komise podle očekávání odsouhlasila finální podobu tzv. „ballot screenu“ – dialogového okna, ve kterém si uživatelé zvolí, jaký prohlížeč chtějí používat. Ke spokojenosti konkurence (zejména norské Opery, která celou aféru odstartovala) bude nabídka prvních pěti z celkem dvanácti aplikací řazena v nahodilém pořadí.

Nabízeny budou následující prohlížeče (v abecedním pořadí):

  • AOL
  • Avant Browser
  • Firefox
  • Flock
  • Chrome
  • Internet Explorer
  • K-Meleon
  • Maxthon
  • Opera
  • Safari
  • Sleipnir
  • Slim Browser

Evropská verze Windows by tak neměla obsahovat Internet Explorer a mělo by být jen na volbě uživatele, jaký prohlížeč si do svého systému nainstaluje. Jistě bude zajímavé sledovat, zda toto rozhodnutí, balancující na hraně omezování svobodného podnikání, nějakým zásadním způsobem promluví do tržního podílu jednotlivých programů. Předpokládá se, že aktualizace, která vyvolá zobrazení okna s nabídkou prohlížečů, bude uživatelům instalována v březnu příštího roku v rámci automatického updatu. Uživatelům nově instalovaných Windows 7 by se pak měla nabídnout při prvním spuštění systému.

Zastoupení prohlížečů od roku 2002 do roku 2009

Na zajímavě pojatý graf poukázal počátkem minulého týdne Daniel Dočekal na Pooh.cz. Koláč vyjadřuje zastoupení prohlížečů v průběhu uplynulých osmi letech a lze z něj vyčíst například vymizení browseru Netscape, ústup Internet Exploreru, ale i takřka raketový vzestup Firefoxu.

Podrobnosti viz Axiis.org.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *