Novinky v prohlížečích: Vyzkoušejte Operu 11

26. října 2010

Firefox 3.6.11 s opravami chyb; Vyšlo Chrome 7; Co uživatelům přinese Chrome 8?; Alfaverze Opery 11 ke stažení.

Mozilla

Firefox 3.6.11 a 3.5.14

S týdenním zpožděním byla v úterý vydána opravná verze aktuálního Firefoxu s číslem 3.6.11 (informovali jsme v bleskovce). Ta, kromě čtyřiceti chyb ovlivňujících stabilitu prohlížeče, opravuje celkem devět bezpečnostních děr, z nichž hned pět je hodnoceno nejvyšším stupně závažnosti. Pokud Firefox používáte a ještě jste neaktualizovali, měli byste tak učinit co nejdříve.

Pro uživatele starší vývojové větve pak byla vydána aktualizace na 3.5.14 a tradičně jim byl doporučen přechod na aktuální verzi.

Zdroj: Mozilla Developer Center.

Firefox 4 boduje v testu SunSpider

Podle webové stránky AreweFastYet.com překonalo javascriptové jádro SpiderMonkey, implementované v připravovaném Firefoxu 4, konkurenční V8, jež je součástí Chrome, i Nitro z prohlížeče Safari. Rozdíl sice není velký, přesto se jedná o poměrně zásadní posun, neboť v minulosti Firefox právě v tomto segmentu výrazně zaostával. V testu V8 ovšem nadále vede s velkým náskokem Chrome, Firefox je druhý těsně před Safari.

Bohužel v testu není zahrnuta Opera 11, která také slibuje významné zvýšení výkonu právě v oblasti zpracování JavaScriptu.

Zdroj: AreweFastYet.com.

Google

Chrome 7

Ve stejný den jako Mozilla vydal novou stabilní verzi svého prohlížeče také Google. Jako finální bylo uvolněno sestavení s číslem 7.0.517.43, tj. původní betaverze ze 13. října. Z hlavních novinek byla zmíněna oprava stovek chyb, aktualizace HTML5 parseru, vylepšení dialogu pro blokování cookies, podpora File API a možnost uploadu celých složek skrze formulářový prvek INPUT. Součástí jsou také záplaty na celkem deset bezpečnostních děr, přičemž jedna je považována ze kritickou a pět za vysoce závažné. Na odměnách pro objevitele zranitelností bylo tentokrát vyplaceno tisíc dolarů. Bohužel i nadále chybí jedna z nejčastěji požadovaných funkcí, kterou je náhled stránky před tiskem.

Zdroj: Google Chrome Releases a Google Chrome Blog.

Chrome 8.0.552.11 dev

Jednou z novinek připravované osmé verze Chrome má být tzv. „Google Cloud Print.“ Ten by měl umožňovat vzdálený tisk na tiskárnu připojenou k Internetu (tj. bez nutnosti jejího fyzického připojení k počítači) například z mobilních zařízení. Google na této funkci spolupracuje s výrobci tiskáren, přičemž jedním z těch nejvýznamnějších by měla být i společnost Hewlett-Packard.

Další očekávanou novinkou bude podle dostupných informací podpora hardwarové akcelerace, která by měla významně zvýšit rychlost některých operací, jež budou prováděny procesorem grafické karty.

Ve čtvrtek vydané testovací sestavení 8.0.552.11 přináší, kromě dalšího vylepšení stability, také možnost odstranění některých položek z nově otevřeného listu a přejmenovává systémovou stránku s experimentálními funkcemi z about:labs na about:flags.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 11 s podporou rozšíření

Opera Software pokračuje ve vývoji další verze svého prohlížeče. Indikátorem výrazného posunu vpřed má být také skok v číslování – ještě donedávna byla následující Opera prezentována jako 10.70, ale již minulý týden vyšla jako Opera 11. Opera 10.70 se tak nedočká finálního uvedení.

Jednoznačně největší novinkou má být podpora rozšíření, kterou znají uživatelé konkurenčních produktů. Opera sice nabízela tzv. „widgety,“ nicméně ty fungovaly na jiném principu než standardní zásuvné moduly. Katalog aktuálně dostupných rozšíření můžete najít na stránce Opera Extensions (v pondělí ráno bylo k dispozici 27 doplňků). Počítá se také s automatickou aktualizací rozšíření, jak je tomu zvykem například ve Firefoxu.

Novou Operu bude pohánět jádro Presto 2.6.37 s vyšším výkonem, opravou stovek chyb, vylepšenou podporou webových standardů a Websockets. Patrně nepřekvapí, že v testu ACID3 dosahuje novinka nejvyššího možného skóre, tedy 100/100.

Další novinky v bodech:

  • Nový panel integrovaného e-mailového klienta.
  • Nový panel oblíbených položek.
  • Možnost spouštět zásuvné moduly „na vyžádání“ (počítá se např. se spouštěním flashe teprve v okamžiku, kdy uživatel klikne na požadovaný prvek).

Další oznámenou změnou je inovace instalátoru pro systémy Windows, jež bude nyní nabízet možnost instalace prohlížeče aktuálnímu nebo všem uživatelům systému, případně instalaci na přenosné zařízení (tzv. „portable“ verzi). Instalace by měla proběhnout až dvakrát rychleji a o nějaké ty vteřinky by se měl zkrátit i čas stahování, neboť instalační balíček bude o 10% menší. Součástí této inovace je také ukončení vydávání tzv. „klasického instalátoru.“ Instalátor je také možné spouštět z příkazové řádky nebo skriptu s celou řadou parametrů včetně možnosti „tiché instalace.“

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *