Ochočme si WAP

21. října 2003

Prohlížení internetové stránky pomocí mobilního telefonu může být v určitém okamžiku hektického dne opravdu tím pověstným stéblem, které nás vytáhne z nudy nebo průšvihu. Zařídí to protokol WAP. Jeho prostřednictvím si můžeme, třeba při cestování vlakem nebo čekání u lékaře, zahrát hry a také se podívat na WAPové stránky.

Od konce roku 1999, kdy se objevily první mobily používající protokol WAP (Wireless Application Protokol), mají téměř všichni výrobci ve svých telefonech zabudován mikroprohlížeč WAPových stránek. Nebudu analyzovat podrobně technickou stránku této vymoženosti, to přenechám povolanějším. Zmíním se jen telegraficky o současném stavu WAP komunikace a zaměřím se na problematiku vytváření WAPových stránek. Nakonec přidám několik odkazů na WAPové servery, které se na uvedenou problematiku specializují.

Má zjednodušený web perspektivu?

Lapidárně řečeno je WAP velmi jednoduchý web, který mohou zobrazovat mobilní telefony. U nás je dosud málo rozšířený, nejvíce jej využívají hráči. Připojí se k některému hernímu WAP serveru, jako je npv nebo Lovci pokladu a hrají přes mobil zdarma, avšak platí pochopitelně za připojení. Taková hra je multiplayerová, tudíž mohou hrát všichni proti všem. To je sice ohromné, avšak provoz WAPu není levnou záležitostí. Například Oskarův WAP přijde na 1,58 Kč za minutu. Hodina hry vás může přijít na více než 100 korun! Mobily tudíž nejsou v současné době pro hraní zrovna nejlepší.

Největším oříškem pro tvůrce je různá velikost displejů, objem přenesených dat a jejich cena. Přesto prognózy říkají (studie Giga Intrnational Group), že do roku 2005 se užívání mobilních datových služeb zvýší o 50 procent. Takzvané mobilní terminály se mají stát nepostradatelnými služebníky uživatelů v běžném životě. Ten, kdo bude vlastnit takový mobilní terminál, obdrží třeba z důležitého fotbalového zápasu nejen SMS výsledky, ale i video záznam z rozhodujících okamžiků na hřišti.

Mobilní telefony se budou stále více používat také pro přístup k internetu. Uživatelé dosud WAP příliš nepoužívají, je prý poměrně složitý. Je to samozřejmě otázka návyku. Pohodlí a rychlost je nabíledni, čtení WAPové stránky probíhá relativně rychle. Komfort samozřejmě nelze srovnávat s klasickým stolním PC. U WAPu jde jen a jen o rychlost, stručnost a dostupnost v každém okamžiku a tento souboj bravurně vyhrává. Producenti mobilů jsou si toho vědomi a proto své výrobky přizpůsobují nejnovějším standardům zaváděním bezdrátového messagingu Wireless Instant Messaging (WIM), což umožňuje přechod ze sítí GSM na velmi rychlé sítě GPRS a 3G. Programátoři WAPových stránek, máme se nač těšit – zavčas, ochočme si i WAP!

Jaký je WML?

Tento odstavec mohou zasvěcení klidně přeskočit. Rovněž zde nebudu seznamovat se základy značkovacího jazyka WML (Wireless Markup Language), v němž se WAPové stránky pro mobilní telefony vytvářejí, bylo jich již na Intervalu publikováno dost. Zaměřím se na některé záludnosti. Jak známo, oproti HTML má většina WML stránek mnohem méně elementů. Začátečník se tímto mnohdy nechá uvést v omyl, že psaní ve WML je zcela jednoduché. Je i není. Zásadní rozdíl je totiž v tom, že při psaní zdrojového textu WML si musíme zvyknout na větší pracnost. Je naprosto nutné dodržovat syntaxi, rozlišovat velká a malá písmena a všechny atributy značek musíme dávat do uvozovek. Není přípustné křížit jednotlivé elementy či zapomínat na jejich ukončení. Ukončeny musí být i nepárové elementy, jako třeba <br/>. Pokud toto nedodržíme, WAPové stránky se v mobilním telefonu jednoduše nezobrazí. A protože komunikace prostřednictvím WAPu má svá specifika (uživatel mobilu platí za připojení k internetu více a je tudíž netrpělivý), je nutné, aby stránky byly stavěny se zvláštním ohledem na přístupnost a použitelnost – například navigace na hlavní stránce musí být jednoduchá a rychlá.

Je libo formulář?

Přestože WAP stránky se v mobilních telefonech zobrazují na titěrné ploše displeje, lze používat ve značkovacím jazyku WML formuláře podobně jako v HTML. V poslední době jsou formuláře žádané, neboť webmaster potřebuje často údaje od uživatelů mobilu. Kromě toho případný průzkum poptávky všeho druhu se bez nich rovněž neobejde. Podle normy WML 1.1 můžeme aplikovat tyto prvky formuláře:

  1. <input>
  2. <select>
  3. <option>
  4. <fieldset>

WML karta může například pomocí funkce fieldset zobrazovat dotazník (anketu), tudíž odpovědi uživatelů na kladené otázky:

<?xml version=“1.0″?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml“>
<wml>
<card title=“Oblíbený software?“>
<p>
<fieldset title=“Napiš!“>
Autor: <input name=“autor“ type=“text“ maxlength=“12″/><br/>
Název: <input name=“název“ type=“text“ maxlength=“12″/>
</fieldset>
</p>
</card>
</wml>

Dále musíme získané údaje předat skriptu pro další zpracování a odeslání. Jak známo, WML nedisponuje formulářovými tlačítky. Údaje se proto odesílají buď aktivací odkazu a nebo výběrem položky z menu mobilního telefonu. Takže odeslání zařídíme takto:

  1. Odeslání pomocí odkazu (párový element <anchor>):

    <anchor>Chci odeslat>
    <go href=“skript.wml?browser=$(prohlizec)&os=$(operacnisystem)“/></anchor>

  2. Odeslání pomocí menu (párový element <do>):

    <do type=“accept“ label=“Chci odeslat“>
    <do href=“skript.wml?browser=$(prohlizec)&os=$(operacnisystem)“/></do>

Výhodnější je použití elementu do, jelikož v něm lze definovat více akcí, které se na mobilu provedou, většinou stiskem klávesy či výběrem z menu. Výsledek by pak měl na mobilním telefonu vypadat takto:

Ukázka WAP stránky na mobilu Nokia
Formulářový dotazník na stránce WAP, zobrazený v mobilu Nokia

A co takhle tabulku?

Specifikace WML s nimi počítá, avšak i v tomto případě mají tabulky rovněž omezený počet prvků. Základem je element <table> pro vložení celé tabulky. Kromě tohoto pracujeme pouze s následujícími:

  1. <align> (hodnota „L“ zarovnává vlevo, hodnota „R“ zarovnává vpravo a „C“ zarovnává na střed)
  2. <columns> (povinný parametr celkového počtu sloupců)
  3. <tr>
  4. <td>

<?xml version=“1.0″?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml“>
<wml>
<card title=“Data seznam“>
<p>
<table columns=“2″ align=“C“>
<tr>
<td>Město</td>
<td>Kavárna</td>
</tr>
<tr>
<td>Praha</td>
<td>Flora</td>
</tr>
</table>
</p>
</card>
</wml>

Uplatnění tabulek je však ještě dost problematické, nepodporují je totiž všechny mobily. Nefunguje tak zejména umisťování odkazů do jednotlivých buněk a zarovnávání včetně orámování. Proto je nezbytné WML stránky vždy otestovat v praxi, zjistit, jak se zobrazují v jednotlivých mobilech, a podle toho pak formátování upravit. Výsledek by pak měl na mobilním telefonu vypadat takto:

Ukázka vytvoření tabulky, bohužel tento typ mobilu tabulku zcela nepodporuje
Pouze částečné zobrazení tabulky v mobilu Motorola

I když analytici tvrdí, že se ve světě WAP ujímá lépe a rychleji než například DVD, u nás to tak nevypadá. DVD má již kdekdo, avšak podle mých informací průnik WAP telefonů představuje pouze asi 5 procent! Nicméně, ve srovnáním s rokem 2001 (2 % uživatelů) došlo k nepatrnému nárůstu. Myslím tedy, že odpůrci předpovídaný pád WAPu se nekoná, ten pravý boom je naopak teprve před námi.

Odkazy a zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *