Page Resource o tvorbě www

9. března 2001

Je tu další pátek a s ním i pravidelný WebTIP. Dnes jsem si pro vás připravil povídání o informačním serveru, který je zaměřen obecně na tvorbu www stránek. Články na serveru pojednávají o HTML, Javascriptu, webdesignu, kaskádových stylech a mnoha jiných tématech. Jednotlivé články jsou orientovány spíše na skupinu začátečníků v oblasti tvorby webovských stránek.

Úvodem

Server, o kterém je dnes řeč, se nachází na adrese www.pageresource.com. Autoři volili jednoduchý a přehledný design stránek, tradičně rozdělený do tří sloupců. Pravý je věnován seznamu novinek na serveru, levý sloupec obsahuje základní menu.

Prostřední sloupec hlavní stránky obsahuje seznam odkazů na jednotlivé tutoriály či samostatné kapitoly.

HTML a JavaScript

Část HTML TUTORIAL je rozdělena na několik podkapitol. Úvodní GETTING STARTED je určena začátečníkům a v necelých třiceti článcích pojednává o základech jazyka HTML. Druhá část ADVANCED HTML obsahuje pasáže z jazyka pro pokročilé, např. práce s  okny prohlížeče, rámci, hudbou na pozadí, apod. Samostatná podkapitola je věnována problému zobrazování obrázků na stránce, DHTML SECTION se zabývá problematikou kaskádových stylů, Javascriptu, apod. Kompletní přehled, co všechno můžete pod HTML tutorialem najít, je obsaženo v části COMPLETE TUTORIAL LIST.

JAVASCRIPT TUTORIAL je rozdělen podobně jako HTML. Úvodní kapitola je opět určena začátečníkům (Learn the JavaScript Basics). Pokročilí mohou rovnou přistoupit ke článkům obsažených v INTERMEDIATE/ADVANCED JAVASCRIPT. kde mimo jiné například najdou, jak pracovat s matematickými objekty, formuláři, tlačítky, apod. Část COMPLETE TUTORIAL LIST obsahuje seznam všech článků, které se Javascriptu týkají. Dále zde najdete odkaz FREE JAVASCRIPTS, který ovšem vede na jiný server (www.javascriptscity.com).

Jednotlivé články ke svému zobrazení využívají celé velikosti okna prohlížeče (levý i pravý sloupec s menu a informacemi zde není). V dolní části stránky jsou k dispozici navigační ikony pro rychlý přechod mezi sousedními články.

Další témata

Vedle uvedených dvou rozsáhlých tutoriálů najdete na hlavní stránce odkazy i na další zajímavosti. Zejména na část věnující se DHTML a kaskádovým stylům (články jsou rozděleny podle typu prohlížeče – něco je funkční pouze v Netscapeu, něco v Internet Exploreru). Další část CGI/PERL obsahuje jemný úvod do problematiky CGI programování, dále PERL TUTORIAL a nakonec seznamy odkazů na jiné servery věnující se CGI a Perlu.

Další dvě části se týkají obecně designu stránek. První odkaz FREE GRAPHICS/BACKGROUNDS vás pošle na seznamy odkazů webovských stránek, kde si můžete stáhnout různé obrázky pro vaše stránky. Poslední část WEB DESIGN ARTICLES obsahuje články o webdesignu. Najdete zde praktické rady, jak zacházet s tabulkami, různé tipy a triky, které byste mohli uplatnit při tvorbě vlastních stránek.

Vraťme se k levému sloupci na hlavní stránce. V menu DEVELOPER TOPICS najdete odkazy jako HTML, CSS, DHTML, CGI, PERL, atd., které odkazují na tytéž články, ke kterým se dostanete přes odkazy v prostředním sloupci. Jedinými odkazy „navíc“ (tj. které nemají svůj protějšek v prostředním sloupci) je ASP/PHP a JAVA. To proto, že na tomto serveru nenajdete žádné konkrétní informace k nim, ale pouze jenom odkazy na jiné informační servery, které se těmito jazyky zabývají.

V menu WEBMASTERS opět najdete odkazy na články, o kterých jsem již zde psal. Jsou to ARTICLES vedoucí na články o webdesignu, dále GRAPHICS o grafice. Odkaz EXTRA/TOOLS obsahuje odkazy na zajímavé stránky pojednávajících o různých problémech, na které můžete při tvorbě webu narazit. Tyto odkazy jsou opět setříděny podle tématu do jednotlivých sekcí.

Help, fórum, vyhledávání

Dále za zmíňku stojí menu HELP/INTERACTIVE, které obsahuje zejména FAQ, dále odkaz FORUMS, který opět vede na server www.javascriptscity.com. Posledním odkazem v tomto menu je SITE SEARCH, který vás odkáže na stránku, kde máte možnost zadat i pokročilý výraz pro vyhledání. Pod formulářem je zobrazen velmi podrobný návod, jaké máte možnosti vyhledávání.

Závěrem

Tento informační server nemá vlastní diskusní fórum. (I když na druhou stranu, diskusní fórum na www.javascriptscity.com, na který je odtud odkazováno, je velmi povedené). Čtenář nemá možnost si zaregistrovat svůj e-mail, aby se nechal informovat o nově vydaných článcích, tak jak jsme zvyklí, že tomu bývá u jiných serverů. Dle mého názoru server PageResource je zaměřen hlavně na začátečníky a to zejména v HTML a JavaScriptu, což jsou dvě asi nejvíce propracované kapitoly. V těchto dvou kapitolách je i myšleno na pokročilé webmastery, jinak v ostatních částech pokročilí uživatelé, dle mého názoru, příliš mnoho nových informací asi nenaleznou.

WebTIP 9.3.2001 – PageResource, http://www.pageresource.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *