Photoshop – retušování a korekce digitální fotografie

4. října 2004

Tato kniha uznávané autorky, lektorky a profesionálky v oboru digitálního retušování a restaurování fotografií a jejich zpracování vůbec, Katrin Eismannové, se od řady titulů o Photoshopu odlišuje úzkým zaměřením na práci s fotografií. Lhostejno zda skenovanou či, jak český titul uvádí, digitální. Ostatně k využití většiny popisovaných postupů a technik ani nepotřebujete nutně Photoshop, natož jeho konkrétní verzi. Autorka sama potvrzuje použitelnost návodů i pro Photoshop Elements, ale soudím, že v lehčích modifikacích lze stejné postupy využít i v dalších programech, které již delší čas Photoshopu dýchají na záda hodně zblízka.

V předmluvě a delším úvodu se dočtete informace o autorce, její práci, jejím přístupu k fotografiím a o jejím názoru na význam fotografie pro člověka a této knihy pro čtenáře, kteří by ale neměli být naprostými začátečníky. Autorka předpokládá znalost prostředí a práce se základními nástroji Photoshopu 7.0 a CS (lidově verze 8.0), ve kterém jsou prováděny veškeré ukázky a s jehož nástroji jsou vyloženy všechny postupy. To ovšem nepopírá předchozí tvrzení o jejich univerzálnosti.

První kapitola je věnována zefektivnění ovládání Photoshopu. Autorka vybízí k používání klávesových zkratek, vysvětlí nastavení parametrů nástrojů a uspořádání palet a pracovní plochy. Dále se věnuje metodice práce s vrstvami, logickému uspořádání souborů na disku, ale také vybavení a uspořádání pracoviště a hardwarového vybavení pro retušování. Některé rady a doporučení jsou ovšem formulovány tak, jakoby si měl čtenář hned zítra otevřít retušovací studio a věnovat se této práci na plný úvazek, což mi přijde, s přihlédnutím k realitě v oboru u nás, poněkud komické. Tento tón probleskne ještě na několika dalších místech knihy, například v podobě rad, jak jednat se zákazníkem.

Zbývajících devět kapitol je rozděleno do tří logických celků věnovaných úpravám expozice a barev fotografií, dále technikám restaurování, tedy opravám poškozených snímků, a úpravám kompozice a nakonec zdokonalování a krášlení obrázků.

Tři kapitoly o korekci tonality a kontrastu, úpravách expozice a práci s barvami jsou patrně nejužitečnějšími z celé knihy. Nepojednávají o nějakých šílených efektech, ale o „každodenně“ potřebných korekcích fotografií. Jak starých zašlých a vybledlých snímků s historickou hodnotou bez kontrastu a barev, tak nových fotek s „ujetou“ barevností či expozicí.

Velmi zajímavá je další trojice kapitol o technikách restaurování a oprav starých a poškozených fotografií a změnách kompozice. Odstranit prach, skvrny a nežádoucí textury z neskenovaných fotografií není jednoduché a přitom často potřebné umění. Zde se dozvíte jak na to. Potřeba opravovat zubem času nebo i domácího mazlíčka poškozené poklady rodinných alb či muzejních depozitářů není až tak častá, ale je velmi zajímavé, jak k takovému problému přistupují profesionálové. A ještě zajímavější je tyto techniky ovládnout. Kapitola o opravě, přeskupení (toto je jedno z těch slov, které mi v knize nesedí a opisuji jej jako „změnu kompozice“) a obnova portrétů ukazuje, jak upravit stářím i dětmi poškozené staré portréty. V podstatě je to ukázka dalšího praktického použití technik vyložených v předchozích kapitolách.

Poslední tři kapitoly jsou šlehačkou na dortu. A velmi dobrou. Autorka nás v nich obeznámí s technikami zdokonalování a zkrášlení obrázku přiostřením i rozostřením, několika postupy, jak z barevné fotografie udělat pěknou černobílou, a naopak, jak černobílou fotografii kolorovat a tónovat. Závěrečné kapitoly o retušování portrétu a retušování v reklamě a módě jsou třešničkou v této šlehačce.

Obrázky použité v příkladech nejsou, jak bývá dnes časté, přiloženy na CD, ale naleznete je na webových stránkách originálního vydání knihy www.digitalretouch.org. Ukázkové kapitoly z českého vydání knihy ve formátu PDF si můžete stáhnout ze stránek vydavatele www.zonerpress.cz.

Ačkoli obsahu knihy lze těžko co vytknout, nelze nezalamentovat nad několika detaily. Kniha je překladem již druhého a výrazně upraveného vydání publikace „Photoshop Restoration & Retouching“. Jistě jste si všimli, že český titul je poněkud více než jen strohý překlad původního názvu. Jednak kvůli polopatistickému vysvětlení, cože to ve Photoshopu budeme retušovat (tedy fotografie), jednak díky jejich módnímu trendu se podbízejícímu označení za digitální. To je dle mého zavádějící tvrzení a dojmu z knihy (nebo naklatele?) to může, myslím, i uškodit. Proti výrazu „…digitální retušování…“ bych ovšem nic nenamítal. Pojmu „restaurace“ se vydavatel, nevím proč, zalekl, ačkoli jsou právě čistě těmto technikám věnovány nejen celé tři velmi zajímavé kapitoly. Možná mu přijde představa znovustvoření fotografie nalezené roztrhané za prababiččinou skříní méně atraktivní, než barevné úpravy fotky digitální, vyfocené se špatně nastavenými parametry.

Také v textu lze nalézt občas nepřesnosti v překladu nebo „málo české“ jazykové konstrukce. Příkazy, nástroje, paletky a panely jsou popisovány podle české verze Photoshopu, bohužel anglické ekvivalenty jsou uváděny pouze v počátečních kapitolách. Ilustrační obrázky paletek v příkladech jsou jednou pořízeny na anglickém Macu (patrně originální), jindy na českých Windows „klasického“ vzhledu a do třetice na anglických Windows XP. Najdete dvojstrany, kde se setkávají všechny tyto typy. Možná to někdo může považovat za oživení, ale mně to přijde matoucí. Korektor mohl odvést lepší práci.

To ovšem nic nemění na tom, že tato kniha je, oproti některým jiným podobného zaměření, plná skutečně praktických postupů a technik předváděných krok za krokem, jaké používají při své práci profesionálové. Podstatným přínosem je pro čtenáře i názorně ukázaná metodika práce. Způsob práce s vrstvami, používání vrstev úprav a masek, klávesových zkratek a další předvedené „drobnosti“ odlišují profesionála od amatérů. Ale hlavně zaručí širokou škálu možností při jemném ladění výsledného efektu a dílčích úprav a přitom umožní, aby prováděné kroky a změny nebyly nevratné. Tuto knížku doporučuji opravdu všem, kdo chtějí s fotografiemi v počítači nějak pracovat. I zkušený uživatel se dozví leccos nového.

Informace o knize

Název: Photoshop – retušování a korekce digitální fotografie
Autor: Katrin Eismannová
Vydal: Zoner Press
Cena: 420 Kč (378 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek fyzika2
Další článek skolkakoralek.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *