Photoshop Wow! Book

18. dubna 2003

Můžete si myslet, že jste s Photoshopem opravdu dobří. Dlouho vám žádná knížka neřekla nic nového. Ani žádný kolega či kamarád vás nemůže překvapit. Žádný grafický úkol zaskočit. A pak se vám dostane do ruky kniha, která vás popostrčí zase o kousek dál. A pokud vám říká něco, o čem si myslíte, že dávno víte, něco nového přidá. A pokud si myslíte, že na tom s Photoshopem nejste až tak dobře, ale chtěli byste být, pak vás tato kniha naučí takovým kouskům, o kterých zatím ani nesníte.

Kniha Photoshop Wow! Book je rozsáhlou učebnicí práce s programem Adobe Photoshop při zpracování fotografií a skenovaných předloh, tvorbě ilustrací, grafického designu a webdesignu. Je plná užitečných postupů a rad, jak efektivně dosáhnout velmi efektních výsledků. Je vhodná jak k samostudiu, tak může velmi dobře posloužit jako učebnice pro výuku v různých kurzech věnovaných této oblasti. Nejsou to ovšem žádná xeroxovaná skripta. Pět set plně barevných stran na listech z křídového papíru, což zaslouží uznalé zamručení, dělá z knížky jeden a půl kilového macka s třícentimetrovým hřbetem.

Tlustospis je rozdělen na devět komplexně zpracovaných témat. Prvním je Photoshop sám. Jde vlastně o takový malý manuál programu, kde se autoři věnují nejen novinkám popisované verze a uživatelskému rozhraní, ale také problematice rychlosti operací a využití paměti, rozebírají vhodnost defragmentace disků i konfiguraci hardware. Text je zjevně určen pro pokročilejší uživatele počítačů a zkušenější uživatele nějakého lepšího grafického editoru, i když ne nutně Photoshopu. Předpokládá, v tomto i v dalších tématech, že máte alespoň rámcovou představu, co všechno můžete udělat, i když přesně nevíte jak. Další témata se již naplno noří do problematiky práce s barvami, s retušemi a úpravami fotografií, do vytváření koláží, používání filtrů, napodobování malířských technik či zvláštním efektům.

Poslední téma je zacíleno na web. Autoři se zaměřili zejména na různé možnosti animace v programu Adobe ImageReady. Problematika slices (rozřezání) není ovšem vzpomenuta vůbec, tvorba rolloverů minimálně. Je patrný pohled autorů na tvorbu webu ze strany „obrázkářů“.

Každé téma je rozděleno dále na několik kapitol plných příkladů a návodů, výklad je bohatě doprovázen názornými ilustracemi a ukázkami, i množstvím souvisejících poznámek, tipů a připomínek, které samy by vydaly na velmi užitečnou knihu. Neméně zajímavé a velmi poučné jsou galerie uzavírající všechna témata. Jde vždy o ukázky několika špičkových prací profesionálních grafiků s popisem zadání a postupu práce. Jen mi přijde, že stejných výsledků by se dalo přeci jen dosáhnout i jednoduššími metodami. V knize je také popsáno několik programů, nebo spíše utilit třetích stran, které si autoři oblíbili. Jsou ovšem většinou pouze pro Mac a pokud z popisu mohu soudit, jejich úkoly zvládne lépe často i samotný Photoshop.

Součástí knihy je doprovodné CD, které obsahuje zdrojové, pracovní i výsledné obrázky, akce (makra) a filtry téměř všech v knize uváděných příkladů. Díky němu nemusíte jen „na sucho“ listovat knihou, ale rovnou si můžete zkoušet popisované postupy a porovnávat je s textem. CD také obsahuje textové popisy těchto příkladů a další informace, ovšem pouze v angličtině.

Z knihy přímo čiší, že autoři jsou uživatelé Maců. I když vám každý „mackista“ bude tvrdit, že na PC se nedá za žádných okolností pracovat, liší se ovládání programu, pomineme-li jediné tlačítko macovské myši, pouze v záměně kláves Control a Command (Jablíčko). V textu je toto vyřešeno poněkud matoucím kombinovaným zápisem, ale lze si na něj zvyknout. Rozdíl v terminologii anglické a české verze programu je vyřešen doplněním českých ekvivalentů do závorek za anglické názvy příkazů. Čeština ovšem dostala přednost v nadpisech kapitol, podkapitol i boxíků s tipy, a tak místy dochází k určitému rozdvojení mysli. V jinak dobrém překladu mne pak zarazilo ještě několik nečeských krkolomných vět, které neměly uniknout jazykové korektuře. Také některé popisy a výrazy by bylo lepší přeložit volněji, „po našem“, ale takových míst je opravdu málo.

Nezarazila vás formulace „novinkám popisované verze“, kterou jsem použil v úvodu? To je jedno z mála zklamání – předloha překladu se totiž jmenuje „Photoshop 6 Wow! Book“. Šest! Dle tiráže je originál dva roky starý a dle internetu již Wow! o sedmičce v angličtině existuje. Zajímavé je, že oproti překladu této knihy na obálce originálního vydání šestka nechybí. Naštěstí mezi verzemi šest a sedm nejsou až takové rozdíly, alespoň co se samotné práce s programem týče, a těch několik, byť úžasných, nástrojů „dostudujete“ z jakéhokoli reklamního letáčku o sedmičce.

Tato kniha je opravdu Wow! Použít výraz „i přes několik nedostatků“ by nebylo spravedlivé, protože ty jsou oproti kvalitnímu zpracování jak obsahu tak formy publikace a hodnoty přinášených informací neviditelné. Už jen samotné příklady a ukázky mohou „nakopnout“ vaši múzu k lepším nápadům.

Informace o knize

Název: Photoshop Wow! Book
Autor: Linnea Dayton, Jack Davis
Vydal: Computer Press, a. s.
Cena: 790 Kč (711 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *