Vlastní ikona stránek

19. dubna 2003

V Internet Exploreru 5 se objevila možnost zobrazit ikonu serveru, třeba v oblíbených položkách. Pokud si dáte nějaký web do oblíbených položek, vyšle se požadavek na obrázek pojmenovaný například favicon.ico, a pokud je tento obrázek nalezen, vloží se vedle názvu serveru do záložek, nebo bude zobrazen u internetové adresy či dokonce jako zástupce serveru na pracovní ploše.

Ikona Interval.cz

Na předchozím obrázku sice vidíte ikonu Interval.cz, pokud si nás ale nyní dáte do záložek, musím vás zklamat, žádná ikona zde není. Výše uvedená ikona je použita pouze pro ukázku a je odněkud z Windows. Pokud nám budete chtít nějakou ikonku poslat, můžete tak učinit prostřednictvím redakčního e-mailu. Kdo ví, třeba ji na Interval.cz opravdu použijeme?

Jak vytvořit ikonku?

Pro tvorbu ikonky si budete muset najít nějaký speciální grafický program, který zvládá práci s formátem ICO. (Pozor, ICO není přejmenovaná bitmapa, jde skutečně o odlišný formát.) Bohužel, javagenerátor, který byl kdysi umístěn na stránkách Favicon.com, už byl zpoplatněn ($75 za ikonku). Můžete ale použít nějaký časově omezený shareware, nebudete ho potřebovat dlouho.

Ikona musí mít rozměr 16×16 nebo 32×32 pixelů (doporučuji 16×16) a pokud možno co nejmenší velikost – nezapomínejte, že browser si musí tuto ikonu z vašeho serveru natáhnout a pokud bude mít třeba 20 Kb, čtenáři vás nebudou mít rádi. V jednom souboru může být více obrázků, třeba 16×16 a 32×32 s tím, že prohlížeč použije ten obrázek, který bude zrovna potřebovat. Počet barev je také na vás, doporučuji však tvořit ikonu v základních šestnácti barvách.

Ikonku mám, co dál?

Jakmile máte obrázek vytvořený, stačí ho poslat na server. Pokud jej pojmenujete favicon.ico, většina prohlížečů si ho sama najde a přiřadí ho stránce nebo skupině stránek, které se nalézají ve stejném adresáři jako ikona – pokud chcete mít jednu ikonku pro celý server, stačí ji uložit do jeho kořenového adresáře. Je také možné nastavit speciální obrázek pouze pro konkrétní HTML stránku. To se udělá velmi jednoduše, do stránky, přesněji do její hlavičky, vložíte následující kód:

<head>

<link rel=’shortcut icon‘ href=’http://www.interval.cz/download/mojeikona.ico‘>
<title>Titulek stránky</title>

</head>

V elementu link uvedete cestu ke své ikoně. Ta může být pojmenována zcela libovolně.

Ikonky v současnosti podporuje MSIE, Opera, Netscape i Mozilla, z „minoritních“ prohlížečů pak například Konqueror nebo Galeon (ačkoli každý s ní zachází po svém). Od svého prvního uvedení se změnily v internetový fenomén. Můžete narazit na takzvané „ikonkové farmy“, které hostují tisíce ikonek k volnému použití, soutěží se o jejich výstižnost, krásu, šílenost…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. saewa

    Pro 23, 2009 v 17:48

    vesele v. k 15let

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *