PHP Builder pro všechny

29. září 2000

S pátkem k vám přichází další WebTIP. Připravil jsem si pro vás povídání o informačním serveru, který je zaměřen na programování v PHP a vše, co s tím souvisí. Tyto stránky nejsou určeny jen pro profesionály, ale také i pro začátečníky, nebo mírně pokročilé. Každý si zkrátka přijde na své.

Začátky skriptovacího jazyka PHP spadají někdy do roku 1993, od té doby se neustále vyvíjí. Přibývá těch, kteří v PHP programují a přibývají i nové informační servery o PHP. Na Internetu jich najdete celou řadu. Jistě znáte takové servery, kde naleznete odkazy na stáhnutí posledních verzí PHP, kde najdete rozsáhlou dokumentaci či referenční příručku. Nějaké tipy a triky byste už hledali těžko, a pravidelně vycházející články už vůbec ne. Je jasné, že takové stránky jsou určeny spíše pro pokročilé programátory, kteří si potřebují něco rychle najít v referenční příručce, nebo si něco málo zopakovat. Mnoho lidí bude hledat informační server trochu jiného typu. Samozřejmě manuál, ani referenční příručka, tam nesmí chybět, ale bude nabízet spoustu věcí navíc. A právě takovým, na který jsem nedávno narazil, je PHP Builder, u kterého se teď na chvíli zastavím.

O serveru

Zmiňovaný server naleznete na www.phpbuilder.com. Uvítá vás stránka, která na první pohled vypadá velmi jednoduše, autoři nekladou příliš důraz na grafiku. O to víc je ale kladen důraz na obsah. A že je z čeho vybírat. Celá stránka je rozvržená do tří základních sloupců. Levý sloupec obsahuje odkazy na jednotlivé rubriky serveru a aktuální články, prostřední sloupec je tradičně věnován vlastním obsahům článků, pravý sloupec obsahuje různé zajímavé odkazy na jiné weby a odkazy na rozsáhlé diskusní fórum. V levém sloupci vespodu je formulář pro vyhledávání klíčových slov v manuálu, nebo v Support fóru.

Pod vyhledávacím formulářem máte možnost se přihlásit jako registrovaný čtenář. V případě, že jste se ještě nezaregistrovali, můžete tak učinit kliknutím na položku New Account. Být registrovaným čtenářem má své malé výhody. Jednou z nich je posílání informací na e-mail o nových článcích, dále jako přihlášený uživatel máte právo přidávat komentáře k článkům. (Kvůli diskusnímu fóru se registrovat samozřejmě nemusíte, tam může psát kdokoliv.) Registrace není časově náročná, zadáte si svoje přihlašovací jméno a heslo, dvakrát (kvůli kontrole) vyplníte svůj e-mail. Na ten vám během několika minut přijde zpráva, ve které je uvedeno URL, na které musíte přistoupit, aby váš čtenářský účet byl aktivován.

Rubriky serveru

Na titulní stránce najdete nadpisy a popisy několika posledních článků (tzv. X-columns), které vyšly. Ostatní články najdete v rubrice COLUMNS. Seznam článků je organizován do stromové struktury, podle zaměření, např. architektura aplikací, databáze, HTML, CSS, PHP funkce, instalace, a mnoho dalších podsekcí. Další základní rubrikou jsou TIPS. Jednotlivé tipy a triky jsou opět zorganizovány do podobné stromové struktury jako články. Aktuální novinky a recenze najdete v rubrice NEWS, kompletní popis jazyka naleznete v PHP MANUAL.

V další rubrice vám autoři nabízí zdrojové kódy PHP. Za zmínku strojí např. hledací a třídicí algoritmy, generátor hesel, programy pracující s  databázemi, funkce pro práci se sítí, HTML, apod. Pokud sami máte nějaký zajímavý program, můžete jej do rubriky SHARED CODE LIB poslat.

Z dalších bych jmenoval archiv všech e-mailů z diskusního fóra, rozdělený podle jednotlivých oblastí. Začátečníci jistě ocení rubriku GET STARTED, která je určena právě těm, kteří se s PHP teprve seznamují. Jedny z posledních rubrik jsou CONTRIBUTE, jež obsahuje informace pro nové redaktory, kteří by chtěli přispívat do PHP Builderu, nebo rubrika odkazů na zajímavé www stránky, nejen o PHP.

Diskusní fórum

X-support fórum je další mocný zdroj informací, který může PHP Builder nabídnout. Skládá se z pěti základních oblastí. První a původní je GENERAL HELP, kam byly všechny příspěvky dříve směrovány. Později autoři serveru rozšířili fórum o další sekce. CODING HELP slouží pro problémy s psaním kódu PHP, se syntaxí, apod. S instalací vám poradí v sekci INSTALL, sekce WINDOWS HELP je určena na specifické problémy s PHP pod Windows. Poslední sekce DATABASE TALK se týká práce s různými databázemi pomocí PHP.

Závěrem

Server pojednává nejen o PHP ve Windows, ale najdete zde i informace nezávislé na konkrétní platformě. Hlavní články nevychází denně, jak jsme zvyklí např. z českých informačních serverů, ale na druhou stranu je k dispozici velmi rozsáhlé diskusní fórum, které v současné chvíli pojímá asi 17000 příspěvků. Rovněž nabízené zdrojové programy kompenzují menší počet odborných článků. Autoři serveru vám nabízí zobrazení článku do podoby tisku z prohlížeče, a co mě velmi zaujalo, že tuto možnost máte takřka u čehokoliv. Např. i příspěvek z diskuse si můžete nechat zobrazit jako jednoduchou HTML stránku, kterou pak můžete vytisknout.

Ačkoliv server neoplývá příliš grafikou, je docela zajímavé, že u titulku každého článku na úvodní stránce, máte zobrazenou fotografii autora. V každém případě vám doporučuji se na tento server podívat. Pak už záleží jenom na vás, zdali vás tak širokospektrální záběr PHP Builderu zaujme, či nikoliv.

WebTIP 29.9.2000 – PHP Builder, http://www.phpbuilder.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *