Pod pokličkou vývojářů

7. srpna 2002

Už jste někdy nahlédli do zákulisí vývojářských týmů, abyste se dozvěděli, jak vlastně tvorba webu v praxi funguje? Pokud nikoli, pak jsme to udělali za vás a oslovili čtyři významné internetové společnosti, které působí na našem trhu: Atlas.cz, NetCentrum, Seznam.cz a Tiscali. Pojďme tedy společně otevřít dveře, kterými veřejnost určitě nechodí.

Kolik lidí se celkově na vývoji portálu podílelo před jeho spuštěním a kolik lidí jej má na starosti nyní?

Atlas: Atlas byl spuštěn v únoru 1997. Počet lidí, kteří se od té doby vývoje zůčastnilo (čistě z technického hlediska), se počítá na desítky.

Centrum: Před spuštěním pět lidí, nyní již zmiňovaných devět, v době největšího rozmachu byl tým tvořen jedenácti vývojáři.

Seznam: Je nutné odlišovat „portál Seznam.cz“ a jeho jednotlivé služby. Nicméně odpověď je v podstatě univerzální. Na vývoji jednotlivých služeb, tedy i vlastního katalogu Seznam.cz, se podílelo a nadále podílí kolem deseti lidí, přičemž vývoj probíhá vždy v samostatných projektech v menších týmech.

Tiscali: Portál World Online a technologie byly vyvinuty v Nizozemí. My jsme tuto technologii lokalizovali a v únoru 2000 jsme spustili českou verzi portálu. Na této lokalizaci se podílelo oddělení čítající grafika, 3 programátory a oddělení redakce odpovídající za obsah. To vše bylo podporováno týmem z mateřské firmy v Nizozemí. Stejný princip používáme i dnes jako Tiscali, kdy nám oporu poskytuje ústředí v Itálii. Portál Tiscali v současné době spravuje téměř stejný vývojový tým složený z oddělení obsahu (čítající 11 zaměstnanců a mnoho externistů) a z oddělení vývoje (čítající 7 pracovníků). Rovněž se opíráme o mateřskou firmu Tiscali v Itálii ale i o ostatní Tiscali firmy v dalších evropských zemích.

Jak probíhá komunikace mezi členy vývojářského týmu, sedí všichni v jedné kanceláři nebo podporujete práci z domova?

Atlas: Kombinace obojího.

Centrum: V současné době je tým složen z devíti vývojářů, přičemž dva z nich sídlí v Ostravě, jeden v Brně, jeden v Amsterodamu a jeden, průběžně cestující, je momentálně v New Jersey. Všichni spolu komunikujeme pomocí mailu, respektive přes interní vývojářskou konferenci. Pracovat „zvenku“ mohou i vývojáři z Prahy, kteří tak občas dávají přednost klidnému domácímu prostředí před pulsující „open space“ kanceláří.

Seznam: Celý vývojový tým pracuje v jedné kanceláři a všichni programátoři jsou tak ve stálém kontaktu. Samozřejmě používáme i specializované softwarové nástroje.

Tiscali: Ačkoli pro nás není problém pracovat z domova, výrazně podporujeme práci v jedné kanceláři, zejména kvůli osobnímu kontaktu mezi členy týmu, což vede k mnohem vyšší produktivitě.

Pokud to není tajná informace, jaké mají vaši vývojáři vzdělání? Jsou absolventy některé české „IT“ fakulty nebo zkušení samouci?

Atlas: Je to individuální. České IT fakulty až na výjimky neposkytují svým absoloventům vzdělání (či spíše praxi) na takové úrovni, aby pro naše potřeby postačovala. Sebevzdělání je nenahraditelné.

Centrum: Přijímáme jen vystudované lidi z oboru, žádné samouky. Rozložení sil je následující: 1 absolvent FAV Plzeň, 2 absolventi MFF UK Praha, 6 absolventů ČVUB Ostrava. Tři členové našeho týmu pracují na doktorátu z oborů informatiky. Dále ještě zaměstnáváme dva studenty MFF UK, obor informatika.

Seznam: Členové vývojového týmu mají většinou vysokoškolské vzdělání a především pak v některém z „IT“ oborů.

Tiscali: Tady je těžké odpovědět, máme v týmu oba dva „typy“. Nicméně nehodnotíme lidi podle vzdělání, ale podle dosažených pracovních výsledků.

Jaké nástroje pro týmovou práci používáte?

Atlas:

Centrum: Bugzilla, CVS, mail konference.

Seznam: CVS a Bugzilla.

Tiscali: Zejména verbální komunikaci, tužky, papíry a také email a telefon.

Jaké vývojářské prostředí (editory) vaši vývojáři používají?

Atlas: Microsoft Visual Studio a běžné programátorské editory.

Centrum: Je to hodně individuální, záleží na volbě každého z nás. Nejrozšířenějšími textovými editory jsou vim a xfte.

Seznam: Především VI, Emacs, Nedit a některé další.

Tiscali: Je jich opravdu nepřeberné množství – na portále Tiscali používáme pestré spektrum internetových technologií. Z těch nejvýznamnějších bych přesto vyzdvihl Notepad.

Jak probíhá fáze testování, kolik lidí se na ní podílí a jak dlouho (průměrně) novou službu testujete?

Atlas: Fáze testování záleží na složitosti produktu či úpravy, podílí se na ní v některých případech (např. MiniATLAS 3.0) celá firma včetně desítek betatesterů.

Centrum: Testování je nedílnou a důležitou součástí vývoje. Dlužno přiznat, že jsme od počátku naší práce prošli i v této oblasti značným vývojem, nyní je testování přirozenou součástí životního cyklu projektu. V rámci vývojového týmu využíváme vnitřní oponenturu kódu, s produktem metodu black box.

Vnitřní oponentura kódu znamená, že si vzájemně čteme a připomínkujeme zdrojáky. Metoda black box znamená, že jsou známy vstupy a požadované výstupy a sledujeme, zda program, jehož vnitřnosti tuto metodu nezajímají (proto black box), požadované výstupy generuje.

Seznam: Novou službu testuje přibližně 2 až 5 lidí. Testování probíhá po dobu 2 až 7 dní, avšak u různých projektů se tyto hodnoty mohou významně lišit.

Tiscali: To se velmi liší službu od služby, obvykle se snažíme zahrnout do testování celé zákaznické centrum. Doba testování obvykle odráží rozsah spouštěné služby.

Pro správu jednotlivých služeb máte navržen vlastní redakční systém(y) nebo používáte převzaté nástroje?

Atlas: Záleží na hledisku. Většina služeb používá redakční systém pro správu obsahu, ostatní správa je vykonávána vlastními nástroji.

Centrum: Maximum věcí pokrýváme inhouse, takže na všech zpravodajských částech máme vlastní redakční systém, který byl vyvinut přímo pro naše potřeby. Tento systém používá například i část redakce Rádiožurnálu, pro společný projekt Centrum.cz a ČRo – motozurnal.centrum.cz.

Seznam: Používáme vlastní redakční systém. Jeho výhodou je především to, že dokáže přesně kopírovat naše individuální potřeby.

Tiscali: Máme centralizovaný systém pro správu obsahu (Content Management System) s lokálními doplňky.

Všem společnostem děkuji za jejich odpovědi.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *