podnety.cz

12. listopadu 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: zlepšení činnosti veřejné a státní správy

Cílová skupina: všem obyvatelům ČR

Typ projektu: profesionální tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, PHP, MySQL

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Roman Šimánko


Komentář Plaváčkův

Podnět nikdy neskončí v koši, praví se tučným písmem na úvodní stránce dnešního webu. S tím souhlasím, protože podstatné jméno „podnět“ je nadáno svým vlastním rozumem a povětšinou svou strastiplnou pouť světem končí v místech, o kterých jenom tušíme, že existují. Uvedu čerstvý příklad. Právě předevčírem jsem jako uvědomělý člen poměrně demokratické domácnosti podal poměrně demokraticky zvolené vládkyni kuchyňského koutu podnět, žádající o konkrétní změnu mého nudného, už půl roku trvajícího, dietního jídelníčku. Jednalo se o vcelku prostou a nepříliš technologicky náročnou záměnu celozrnného pečiva za necelozrnnou pečenou kachnu (alternativně králíka či husu) a výměnu bezmasého rizota za svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Nic nesplnitelného.

Svůj podnět jsem formuloval jasně a srozumitelně a žádal okamžitou nápravu s poukazem na fakt, že v době příštích domácích voleb se mé družce může ignorace tužeb a potřeb voličů sakramentsky vymstít. Náprava se promptně dostavila hned druhého dne v podobě poněkud maltoidní hrachové kaše a protáhlého sójového nesmyslu, o kterém řezník zaníceně hovořil jako o posledním klobásovém výkřiku masného průmyslu založeném na náhradě hovězí kýty za nepoměrně zdravější polní rostlinu, přičemž běžný konzument rozdíl nepozná a definitivně se tak vyřeší nepříjemný problém šílených krav. Pokud je mi známo, šílená sója dosud objevena nebyla, ale skutečný kulinářský zážitek si představuji jinak. Můj podnět tedy skutečně neskončil v koši, ale odebral se tiše a nenápadně do vesmíru paralelního a prapodivného, kde možná s nadějí na vyřešení poletuje na věčné časy a nikdy jinak. Potud osud mého podnětu.

Pokud jde o význam a osud dnes kritizovaného webu, jsem trochu na rozpacích, protože jsem hodně tápal a dumal, než jsem vůbec nějaké podněty objevil. Mírný navigační zmatek a chaos. Nemám moc výhrad k technickému zpracování ani ke grafické podobě díla, ale z použitého šroubovaného až europoslaneckého jazyka jsem málem dostal psotník. Nevím, do jaké míry může autor webu ovlivnit jeho obsah, ale v tomto případě měla zasáhnout zkušená hlava copywritera. „Hlášení aktuální úrovně realizace podnětu“, brrr.

Co dodat. Podrobnější hodnocení ponechám vám, čtenářům, a jdu zkoušet podávat podněty. Kdo ví, možná se jednou dočkám a do sytosti najím. Nejspíše ale dodám v jiném vesmíru ztraceným podnětům jenom další kolegy a kamarády, kde se budou podnětně potulovat a doufat v naplnění svého osudu. Protože stejně jako naděje i podnět umírá naposled.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *