Představujeme Koken: redakční systém pro fotografy a tvůrce

22. listopadu 2016

Asi jste se s touto otázkou už setkali: Jaké CMS použít? Chcete mít moderní web s důrazem na vlastní tvorbu, čitelný i na telefonu, s možností šířit příspěvky ihned po sociálních sítích. Fotografujete? Blogujete? Líbí se vám minimalistické designové pojetí? V situaci, kdy je WordPress příliš komplexní a Coppermine Gallery příliš komplikovaná, by řešením mohl být bezplatný redakční systém Koken.

Pokud jste tvůrcem, forma by v žádném případě neměla zastínit vlastní obsah. Koken je relativně mladý nástroj pro creative publishing, jeho vzhled dynamicky reflektuje současné designové trendy a využívá responzivní média. Na rozdíl od mnoha jiných galerií nepůsobí zastarale ani překombinovaně. Systém je neustále vyvíjen a aktualizace nainstalujete jediným kliknutím v administraci. Aplikace chováním lehce připomíná „blogovací“ sociální síť Tumblr. Můžete však řadit příspěvky nejen relativně (před dvěma hodinami), ale i absolutně (9.11.2016 v 15:22). Za možný zápor lze ovšem považovat absenci překladu do češtiny.

Obrázky, články, videa…

V administraci najdete pět základních položek hlavního menu, nazvaných Library, Text, Site, Settings a Store. Library, tedy knihovna, obsahuje fotografie, které si přejete publikovat. K jejich nahrávání slouží tlačíko v pravém dolním rohu: „Import content“.Soubory lze přetáhnout do okna pomocí drag & drop. Všechny obrázky, které takto importujete, jsou automaticky zveřejněny na webu, který si prohlédnete po kliknutí na „View Site“ vpravo nahoře. Můžete je samozřejmě dále třídit do alb, rotovat, přidávat k nim tagy, upravovat datum vzniku, datum publikace a jiné vlastnosti. Nové album vytvoříte kliknutím na „plus“ vlevo dole. V každém albu pak můžete určit, který obrázek jej má reprezentovat jako „cover“.

Library - knihovna obrázků v Kokenu
Library – knihovna obrázků v Kokenu
Import fotek do administrace
Import souborů do administrace
Cover svého alba nastavíte přetažením pomocí myši
Cover alba nastavíte přetažením pomocí myši

Kromě fotografií je možné na webu publikovat také články – tato možnost je v menu Text. Nový text vytvoříte opět kliknutím na „plus“ vlevo dole. Článek (essay) podporuje základní formátování textu a umožňuje do vašeho blogpostu či novinky vložit obrázek z knihovny, slideshow či odkaz na již nahrané fotoalbum. Vybrané články i fotky můžeme pomocí hvězdičky zvýraznit na hlavní stránce coby „featured content“. Kromě článku je možné zveřejnit i „stránku“ (page) s libovolným obsahem. To se může hodit v případě, kdy potřebujete vložit na stránku Google formulář, objednávku, návštěvní knihu či iframe. Lze vložit i vlastní JavaScript a editovat HTML pomocí zabudovaného editoru, který se skrývá pod ikonkou špičatých závorek vpravo dole.

Jednoduchý WYSIWYG editor pro úpravy článků
Jednoduchý WYSIWYG editor pro úpravy článků

Třetí položka menu s názvem Site obsahuje nejrůznější možnosti nastavení šablony, barev, fontu, odkazů a rozložení prvků na stránce (layout). Zde můžete upravit vzhled různých částí webu, nebo další odkazy do menu a určit, která stránka se má zobrazovat jako úvodní (označena jako „front“). Po kliknutí na ozubené kolečko vpravo nahoře je možné změnit kompletní nastavení vzhledu celého webu (Theme), ale i nastavení, která se vztahují pouze k té stránce, na kterou se právě díváte (Template). Změny v této sekci se neprojeví ihned – nezapomeňte kliknout zcela dole na oranžové tlačítko „Publish changes“.

Menu Site: úpravy šablony a rozložení prvků na stránce
Site: úpravy šablony a rozložení prvků na stránce
Nastavení fontů a barev - nezapomeňte na tlačítko "Publikovat změny"
Nastavení fontů a barev – nezapomeňte na tlačítko „Publikovat změny“

Pluginy pro speciální dovednosti

V sekci Settings si můžete přidat favicon, upravit CSS šablonu a určit, na jaké URL adrese se má vaše webová stránka zobrazovat. V části „Administrator“ můžete přidat odkazy na svůj Facebook, Twitter a Google+. V části „Importing“ určíte, zda bude vaše tvorba přístupná pod licencí Creative Commons, All Rights Reserved či pod jinou. Pod položkou „Site Publishing“ najdete nastavení URL, titulku, popisu a klíčových slov. Formát zobrazení času pracuje se speciálními znaky PHP funkce Time()).

004-settings
Titulek webu, klíčová slova, nastavení copyrightu…

Záložka Store nabízí možnost instalace dalších vzhledových témat a pluginů. Základní vzhled po instalaci s názvem Elementary je svěží a široce přizpůsobitelný, ale v nabídce najdete i několik dalších šablon v neplacené i placené variantě. Najdete zde možnost propojení s Adobe Lightroom, rozšíření pro e-commerce, Google Analytics, komentáře přes Disqus, import z Vimeo a Instagramu, možnost vložit hudbu ze Spotify, plugin pro jednoduché vkládání HTML do hlavičky webu a řadu dalšího.

V knihovně můžete fotky upravovat, rotovat i nahradit originál novým souborem
V knihovně můžete fotky upravovat, rotovat i nahradit originál novým souborem

Koken je moderní softwarové řešení, určené k instalaci na webový server s podporou PHP a databází MySQL. Instalační balíček najdete i v naší aplikaci CzechiaApps. Instalace Kokenu poběží bez obtíží na základní webhostingové variantě Linux s defaultním 64MB memory limitem, parametr post_max_size doporučujeme navýšit na 24MB (viz oficiální nápověda).

Klady a zápory:

+ moderní, nekomplikovaný design
+ stylově čisté šablony i v bezplatné variantě
+ široká customizace stylů i barev prvků („klikátkem“ i hexadecimálně)
+ intuitivní ovládání administrace
+ hotový web absolutně bez nutnosti zasahovat do zdrojového kódu
+ automaticky zabudované prvky pro sdílení na sociální sítě

– absence překladu do češtiny
– absence českých znaků v některých fontech
– administrace oficiálně nepodporuje prohlížeč Internet Explorer (viz oficiální Systémové požadavky na help.koken.me)
– při dotykovém ovládání v administraci nelze použít některé drop-down prvky (např. „přetahování“ a řazení fotek do alb)
– skript v administraci občas může „zamrznout“, pak je nutný reload stránky.

Zaujala vás aplikace Koken? Pojďte si ji vyzkoušet. Pro hladký běh doporučujeme profesionální webhosting CZECHIA.COM, který nabízí snadnou instalaci a aktualizaci Kokenu.

Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Murděj Ukrutný

    Pro 2, 2016 v 10:25

    „administrace oficiálně nepodporuje prohlížeč Internet Explorer“ – to je spíš plus, když nemá aplikaci na noze kouli v podobě IE mohou se tvůrci soustředit na užitečnější věci než je podpora IE.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *