Pryč s technokracií

18. června 2002

Zkusme se podívat na různé webové prezentace očima člověka, který jejich funkci a principům vůbec nerozumí. Jak na něj musí působit různé informace, které vůbec nesouvisejí s tím, co hledá? V době, kdy dokážeme zjistit o návštěvníkovi našich stránek řadu detailů, působí mnohá upozornění spíše negativně, než jako upřesnění.

Na webových stránkách se pak můžeme setkat s "doplňky" typu "Optimalizováno pro prohlížeč XY…". Nezřídka tato věta znamená spíše "Jakoukoli optimalizaci jsme vynechali, máme pouze prohlížeč XY v něm to funguje…" Ještě horší jsou případy, kdy horlivý programátor zahrne uživatele informacemi o používaném rozlišení nebo dokonce vynucuje určité nastavení: "Nemáte nastaveno 1024*768 atd…" Nevím, co bych si myslel, kdybych vjel se starším autem na dálnici a hned bych narazil na nápisy typu: "Optimalizováno pro auta se čtyřmi koly", "Doporučené auto nejméně na 40 litrů bezínu.".

Chci tím říct, že bychom jako tvůrci a programátoři měli mnohem ohleduplněji zacházet s tím, jaké technické informace a zda vůbec uživateli poskytneme, aby nebyl zmaten, nebo snad neměl obavu, že informace, které získává, nejsou správné nebo poškozené. Další obvyklý zlozvyk je vídán na stránkách, kde je použit flash – "Flash verze / HTML verze". Pokud jsme se rozhodli vytvořit celou prezentaci ve Flashi, pak je snad logické, že by se těm, kdo ji mohou zobrazit, měla rovnou spustit Flash verze, případně s odkazem na jednodušší verzi. Ostatním by se měla zobrazit rovnou HTML verze. Uživatel tak jde rovnou k cíli, nemusí zkusmo volit nějakou verzi. Nejhorším případem je varianta "Chudým vstup zakázán", kdy se uživatel na stránku nedostane vůbec.

Je výborné, že programátor umí zjistit počet zobrazitelných barev uživatele, velikost obrazovky ad. Jejich vypsání uživateli je však jen nedokončení hlavní práce, kterou by měl programátor odvést. Po zjištění podmínek uživatele by totiž mělo následovat automatické přizpůsobení prezentace. Ačkoli ne všechno dnes umíme ovlivnit, v řadě případů si můžeme ulehčit, pokud budeme používat standardní konstrukce. V konečném efektu by měl mít uživatel k dispozici prezentaci, ve které dobře najde hledané informace. Současně nebude obtěžován různými hlášeními, v nichž musí rozhodnout o věcech, kterým nerozumí.

Parodie a jisté formy protestu na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat:

Stejně tak je dobré se vyhnout technicistním výrazům tam, kde to vůbec není nutné: "Data byla uložena do databáze." Uživatele nezajímá, kam se data uložila, zda do databáze nebo do koše na odpadky. Daný postup je jen otázkou našeho technického řešení, které uživatele nezajímá. Myslím si tedy, že vyjádření jako "Údaje byly uloženy" je mnohem vhodnější

Nenuťte uživatele k instalaci různých pluginů, pokud nejde o nějaký speciální pro vaši aplikaci. Pak je ale vhodné vytvořit speciální stránku s  nápovědou, jak má uživatel pracovat. Například při používání Flashe. Nezdá se vám vhodnější, kdyby se ve stránce na počítači, kde není nainstalován flash player, zobrazil statický nebo animovaný obrázek, který nahradí, byť ne se vší parádou náš flash? Tento postup se již uplatňuje v reklamních kampaních, které využívají bannery vytvořené ve Flashi. Každý takový banner má svoji animovanou verzi ve formátu gif.

Navíc je zbytečné poučovat běžné uživatele o "Get Flash plugin", nehledě na to, že řada z nich ani nemá oprávnění něco v nastavení systému měnit. S alternativním obrázkem zůstane stránka plně funkční, nebude hyzděna bílým místem s ikonkou chybějícího pluginu.

Používáme-li z nějakého důvodu zvláštní konstrukce, které je možné použít jen v určitých prohlížečích, pak je možná vhodné aplikace znepřístupnit úplně, než se složitě trápit s přípravou alternativní verze. Zde je naopak potřeba vytvořit stránku, která bude informovat o nepřístupnosti aplikace se zdůvodněním, že uživatel nemá prohlížeč XY.

Na Intervalu už vyšlo několik příspěvků, které usnadní tvorbu "netechnokratického webu", současně lze doporučit seriál o bezbariérovém webu od Martina Snížka:

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *