Sedím na konári a čtu Computerworld

26. července 2004

Redesign patří k přirozenému životnímu cyklu všech webů. Většinou přináší nový vzhled, nové funkce a často i nový obsah. Málokdy se ale o takové události píše, jedině snad s výjimkou tiskových zpráv. Pokud ovšem nejde o redesign on-line verze tak významného IT týdeníku, jakým je Computerworld.

Informace o projektu

Adresa:
www.computerworld.cz, www.cw.cz
Zadavatel:
IDG Czech, a. s. – redakce týdeníku Computerworld
Zpracovatel:
IDG Czech, a. s. – tým odd. správy sítě
Zahájení projektu:
nezveřejněno
Zpřístupnění projektu:
23. června 2004
Platforma:
Lotus Notes (Lotus Domino)

Úvodní stránka www.computerworld.cz z 25. července 2004
www.computerworld.cz, 25. 7. 2004 (plná velikost, cca 180 kB)

Okem necvičeným

Ve srovnání s předešlým designem jde o příjemný krok vpřed, i když spíše než o revoluci jde tentokrát o evoluci. Stránky se graficky konsolidovaly, jsou přehlednější a příjemnější, dřívější papouščí vzhled byl zaměněn za decentní šedou s jemnou kostkou. Menu a jiné funkční prvky, kterých je ostatně minimum, jsou výrazně odděleny od obsahu. Třísloupcový layout zůstal zachován, obsahový sloupec však byl zúžen, aby se text lépe četl, přičemž celá stránka má nyní fixní šířky.

Jakožto abonent chronicky přetížené linky kvituji s povděkem rychlost načítání stránek, coby čtenář prakticky veškerých IT periodik v Čechách zase oceňuji zpřístupnění on-line archivu tištěné verze týdeníku. Skvělé je zřízení RSS exportu novinek – ale to už se dostávám od uživatelského hlediska k hledisku odbornému.

Pohled odborníka

Očekáváte-li, tak jako já, technickou kvalitu webu srovnatelnou s kvalitou tištěného týdeníku, obávám se, že vás musím zklamat. Bohužel, pro tento web nenalézám slova chvály, pokusím se tedy alespoň o konstruktivní kritiku. A hned na začátek mohu upozornit na problém s RSS kanálem, zmiňovaným v předchozím odstavci. Ten je totiž opatřen hlavičkou „application/octet_stream“, což je v rozporu s doporučením pro RSS (různé „xml+“ variace skupiny „application“). V prohlížeči si tak tento feed nepřečtete a v mnoha čtečkách také ne. Doporučil bych změnu na „text/xml“, což je v současnosti jediný oficiální MIME typ pro tyto exporty. A proč je odkaz na RSS uveden hned dvakrát, tomu také nerozumím, snad jedině, že první měl původně vést na nějaké informace o RSS a trochu se nevyvedl.

Při zběžném testu mě příjemně překvapilo, že se stránky zobrazovaly ve většině prohlížečů stejně. Zrada však vyšla najevo při pohledu do zdrojových kódů. Použité HTML se sice na některých stránkách hlásí k „HTML 4.01 Transitional“, žádná však nesplňuje ani minimální požadavky této normy (snad proto se ostatní nehlásí k vůbec žádné normě). Layout je tvořen směsí klasických tabulek, mnoho elementů je dekorováno proprietárními atributy a CSS bych snad raději ani nezmiňoval, je sice technicky lépe zvládnuté než HTML, ale jinak je to jen ostuda na pokračování.

Konstruktivní kritika HTML a CSS je poněkud problematická. Alespoň hrubé chyby by se však odstranit daly, pokud by se do všech stránek doplnila definice typu dokumentu a pak se otestovaly prostřednictvím Markup Validation Service. Aktuální verze tohoto nástroje obsahuje poměrně inteligentní a podrobnou kontextovou nápovědu, takže opravit ty dvě či tři použité šablony by neměl být problém. Náprava CSS, alespoň co se týče validity, by měla být triviální, stačí přepsat všechny názvy elementů na malá písmena, redefinovat hodnotu „font-weight“ a odstranit proprietární definice vzhledu rolovacích lišt.

Ještě jedna připomínka, k JavaScriptu. Na rozdíl od jiných je ho tento web prost, s jedinou výjimkou, která je však použita naprosto dokonale. Pokud totiž budete něco chtít najít pomocí interního vyhledávání, bez kompatibilní verze JS klienta jste mimo mísu. Použitá konstrukce má jen pár řádek, zato dokonale ztělesňuje ten nejhloupější způsob zneužití klientského skriptování, na jaký můžete narazit. Přitom je tento skript naprosto zbytečný a klidně by se mohl odstranit.

Ono vůbec mluvit o uživatelských kvalitách, přístupnosti a SEO (duální doména? kilometrové číselné URL?) webu s takovým pozadím prakticky nemá smysl. Uživatel standardního PC s běžným prohlížečem nebude mít vcelku problémy, hlavně díky jednoduchosti webu, takže mu nehrozí ani zakufrování, kdokoli jiný má ale smůlu, protože se na web jednoduše nedostane. Možná jde o praktický příklad vylučovacího designu webu, jenom já jsem nepochopil autorský záměr?

Zpátky na stromy

Musím přiznat, že „nový“ web Computerworldu byl pro mne nečekaným zklamáním. Zdá se totiž, že šlo o pouhý „redesign pro redesign“, protože ve stejném čase došlo i ke změnám na ostatních serverech skupiny IDG. Nemám nic proti tabulkovému designu, HTML, JavaScriptu a dalším často diskutovaným technologiím, mrzí mne ale, když je ani IT specialisté nedokáží použít správným způsobem. Jak se potom člověk může podívat do očí neodborníkům a přesvědčovat je s vážnou tváří, že pro ně chce jen to nejlepší?

Pro příště bych Computerworldu doporučil přizvat k redesignu nějakého nezávislého odborníka, který se vyzná alespoň v dostupných testovacích nástrojích a elementárních webdesignérských postupech. Já si beru jeho tištěnou verzi a odcházím si vylézt na svůj oblíbený strom. Jen doufám, že tam nepotkám tvůrce tohoto webu, musel bych je shodit na zem…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *