SMS klub pomocí e-mailové konference

28. září 2002

S minimálním úsilím můžeme vytvořit SMS klub pomocí e-mailové konference. Důvtipnost spočívá v co největším usnadnění registrace (přihlašování) uživatelů, která je pro nezasvěcené nepřehledná a mnohdy neproveditelná. Samotný nápad využití e-mailové konference by byl jinak objevem Ameriky.

SMS jsou zasílány na takzvané mobilní e-maily, takže se využívá známých postupů při přihlášení do konference (k odběru zpráv) nebo odhlášení (zrušení odběru zpráv). Konference může fungovat jako moderovaná, tedy vpodstatě jen jako infokanál, nebo jako klasická konference. Výhodou je, že dnes je k dispozici zdarma řada skriptů, které zajistí funkci konference (můžeme využít také již hotové konference dostupné zdarma). Ti, kteří nemají k dispozici mobilní e-mail, bohužel takovýto SMS klub využívat nemohou.

V následujícím popisu předpokládám využití nějaké free konference. Pokud máme vlastní konferenční server, postup je analogický. Celou přípravu SMS klubu pak můžeme shrnout do následujících kroků:

  1. vytvoření a nastavení konference, nastavení práv moderátora
  2. přizpůsobení registračních formulářů konference pro snadnější použití na naší stránce
  3. vytvoření nápovědy pro uživatele mobilního telefonu

Vytvoření a nastavení konference

Na stránkách zvolené e-mailové konference se zaregistrujeme. Potom vytvoříme novou konferenci a nastavíme její vlastnosti tak, že jen my budeme moci vkládat příspěvky (jen my budeme mít právo moderátora). Deaktivujeme možnost zasílat zprávy v HTML formátu a přeposílání příloh. Pokoušet se přeposílat případné přiložené soubory na displej telefonu je zbytečné. Nastavíme si také přivítání při zaregistrování nového uživatele (zkrácený podpis, který se připojí ke každé rozesílané zprávě) a případně i rozloučení při odhlášení uživatele z konference. To vše s ohledem na fakt, že máme k dispozici asi 140 znaků. Prvních 15 až 20 znaků SMS zabere e-mailová adresa odesílatele (v našem případě to bude adresa moderátora konference).

Příprava formuláře pro naši stránku

Na našich stránkách připravíme formulář pro snadnou registrací členů klubu. Veřejné konference umožňují obvykle takzvané rychlé přihlášení: pokud uživatel ještě není v systému konference registrován, provede se automaticky i registrace.

Vyhledáme proto na stránkách konference tento formulář a uložíme si jeho zdrojový kód. Kód „očistíme“ od všeho balastu, takže zbudou pouze elementy formuláře s textovými a skrytými poli. V atributu action formuláře opravíme relativní adresu na absolutní tak, aby i přesto, že bude formulář na naší stránce, byl odesílán do skriptu na stránkách konference. Doplníme atribut target, aby se po odeslání formuláře čtenář neocitl na úplně cizích stránkách a jen vyskočilo nové okno. Součástí formuláře je i jméno konference, ke které se přihlašujeme. Toto textové pole změníme na skryté a value nastavíme napevno na název naší konference. Doplníme také tlačítko pro reset formuláře, což je dobré pro komfort uživatele vždy, když se odeslaný formulář otevírá v jiném okně.

Upravený formulář může vypadat takto:

<fieldset>
<legend>zasílat SMS info o akcích<br /></legend>
<form action=“http://www.server_konference.cz/process_simple-join.php“ method=“post“ target=“_blank“>
<table>
  <tr>
    <td align=“right“ nowrap><input type=“hidden“ value=“nase_konference“ name=“conf“>mobilní email:</td>
    <td><input size=“30″ name=“email“ size=“15″></td>
  </tr>
  <tr>
    <td align=“right“>heslo:</td>
    <td><input type=“password“ name=“passwd“ size=“15″></td>
  </tr>
  <tr><td colspan=“2″ align=“right“><input type=“submit“ value=“Přihlásit“>&nbsp;<input type=“reset“ value=“Vymazatt“></td></tr>
</table>
</form>
</fieldset>

Při úpravě kódu původního formuláře můžeme libovolně měnit velikost textových polí, pořadí vstupních políček a typ polí. Nesmíme měnit atributy name ani hodnoty value skrytých polí, které případně ve formuláři jsou. Nakonec zbývá jen doufat, že námi vybraná služba (konference) nekontroluje referer, tedy zda je formulář volán ze správné stránky, jinak by byl náš formulář k ničemu.

Vytvoření přihlašovací stránky s nápovědou

Registraci a přihlášení pomocí mobilního telefonu vyzkoušíme, nejlépe pro všechny operátory. Pravidla registrace a přihlašování, která jsou uvedena na stránkách konferenčního serveru, a zvláštnosti při použití mobilního telefonu, nakonec stručně a jasně popíšeme. Důležité jsou dva kroky – potvrzení registrace (pokud čtenář již není v systému konference registrován) a potvrzení přihlášení ke konferenci. Při registraci i při přihlášení systém konference zašle e-mail s potvrzovacím kódem.

Při práci s běžným mailovým programem stačí na zprávu odpovědět nebo kliknout na odkaz uvedený v těle zprávy a registrace nebo přihlášení je potvrzeno. Při práci s mobilním telefonem to tak snadné není, ovšem oba kroky musí člen klubu provést prostřednictvím mobilního telefonu, protože je nutné, aby byl potvrzující e-mail doručen z registrované/přihlašované adresy, tedy z adresy mobilního e-mailu. Registrační kód a klíčová slova jsou doručena v SMS zprávě, takže při dobrém návodu by měl zvládnout potvrzení registrace i přihlášení každý. Pokyny je dobré připravit zvlášť pro každého operátora, protože způsoby odesílání e-mailu jsou rozdílné. Výsledkem by potom mohla být stránka, která vypadá jako ta v naší ukázce. Prohlédněte si ji a případně upravte pro svou potřebu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek pension-florian.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *