Software pro tvorbu obrázků určených pro WAP

3. července 2000

Jistě jste se již na některých WAPových stránkách setkali s jednoduchými obrázky a byť jste si lámali hlavu sebevíc, zatím se vám až dosud nepodařilo přijít na to, kterak takový obrázek na stránky vytvářené pro displej mobilního telefonu dostat. Patříte-li tedy i vy mezi podobně se trápící okruh lidí, je tento článek určen právě pro vás.

Jak je již ze samotné specifikace jazyka WML a jeho použití zřejmé, klasické GIFy či JPEGy do WAPových prezentací prostě nedostanete, ani kdybyste se rozkrájeli. Vývojáři však mysleli i na ty, kdož by chtěli své prezentace zkrášlit (no, i když v této chvíli nevím, nevím…) nějakým obrázkem, či si jen chtěli doplnit své stránky o logo firmy. Ve WAPovém rozhraní totiž můžete používat obrázky ve speciálním formátu WBMP(Wireless BigMap). Jak však tento formát získat, když žádné standardní grafické programy ukládání ve WBMP neumožňují? Jednoduše – existuje řada konvertorů z GIF či JPEG obrázků a my si dnes některé z nich představíme.

Nejprve si ale řekněme pár obecných informací, které je však při používání WBMP obrázků potřeba mít na paměti. Zaprvé si musíme uvědomit, že rychlost WAPu je v České republice 9,6 – 14,4 kbps, z čehož vyplývá, že čím menší obrázek nutíte uživatele stahovat, tím je větší šance, že si vaše WAPové stránky opravdu pořádně prohlédne a případně se na ně bude vracet. V České republice se totiž zatím platí za dobu připojení a stahovat velké obrázky, jejichž zobrazení na displeji mobilního telefonu ještě není to pravé ořechové, se nechce asi nikomu. No a v druhé řadě je myslet na velikost displeje mobilního telefonu a řídit se doporučením, které říká, že je dobré nepoužívat obrázky s šířkou větší než 96 obrazových bodů (tolik dokáže zobrazit Nokia 7110, Ericssony dokáži o něco málo více).

Nyní už se ale pojďme podívat na jednotlivé prográmky umožňující vytvářet a ukládat či pouze konvertovat obrázky do WBMP formátu a to ve všech případech až ve 256ti stupních šedi (8 bpp).

Plug-in pro Photoshop
Také Adobe si uvědomilo, že WAP začínají hojně využívat uživatelé jejich programů, a proto vydalo koncem loňského roku plug-in pro Photoshop, který by měl být pro verzi 5,02 a vyšší, avšak v některých případech se v případě verze 5,02 vyskytují problémy a onen plug-in zde prostě nerozchodíte. Photoshop dovybavený příslušným plug-inem, který si můžete stáhnout z této stránky, pak zvládá přesně to, co by zvládat měl – když si nakreslíte jakýkoliv obrázek, uloží vám jej ve dvoubarevné hloubce do WBMP, stejně tak funguje konverze z jakýchkoliv jiných grafických formátů.

WAP Pictus verze 2.5
WAP Pictus je volně šiřitelný software domácí produkce a jeho autorem je akciová společnost Check It (http://www.checkit.cz), která se zabývá vývojem WAP prezentací. Tento program není primárně určen pro tvorbu nových WBMP obrázků a jedná se o čistokrevný konvertor, samotný grafický výtvor si musíte předem vytvořit a uložit do jiného z podporovaných formátů, kterými jsou v případě 2.5 verze WAP Pictusu JPEG, GIF a BMP.

Oproti Photoshopu a příslušnému plug-inu tedy poměrně nevýhoda, oproti tomu WAP Pictus nabízí také několik výhod. Tou hlavní je, že je zdarma, respektive vás stojí pouze telefonní poplatky potřebné ke stažení 2 MB instalačního souboru. Výhodou ale je, že WAP Pictus dokáže také konvertovat obrázky odkudkoliv z webu, což v praxi znamená to, že si v menu vyberete funkci „get image from internet“, zadáte URL obrázku a WAP Pictus vám jej zkonvertuje do WBMP a uloží na disk, stejně jako v případě, že byste konvertovali obrázek z vašeho disku.

Pic_2_WBMP
Třetím a posledním programem, který si dnes představíme, je Pic_2_WBMP od německé společnosti Gingo new media. Také tento je freeware, ke stažení je vystaven zde. Práce s Pic_2_WBMP je nesmírně jednoduchá, v levé části obrazovky vidíte původní obrázek, který optimalizujete a konvertujete a vpravo vidíte náhled WBMP podoby, přičemž si můžete určit světelnost i velikost obrázku. Program ke správnému fungování vyžaduje Java Runtime Environment 1.1.

Dle mého názoru je Pic_2_WBMP od Ginga uživatelsky o něco příjemnější a přehlednější než v předchozím odstavci představovaný WAP Pictus, oba dva programy toho ale dokáží stejně.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *