Soutěž pro mladé tvůrce webu aneb Junior Internet pošesté

3. listopadu 2005

Jestliže nejčtenějším článkem Intervalu zůstává již nějakou dobu Vyhlášení výsledků soutěže Interzen 2004, není jistě třeba čtenáře tohoto odborného magazínu přesvědčovat o smyslu podobných soutěží. Neuškodí však seznámit je s podrobnostmi projektu Junior Internet, který v sobě zahrnuje hned několik soutěží pro tvůrce webových stránek i rozsáhlejších internetových projektů.

Projekt Junior Internet je určen mladým lidem, kteří se aktivně zajímají o internet. Podporuje děti a mladé lidi, kteří vytvářejí vlastní webové stránky, internetové projekty nebo jsou jinak aktivní na internetu. Sestává z konference, která patří již tradičně k hlavním akcím Března – měsíce internetu a 5. března 2005 se uskuteční již pošesté, a dále z nominačních soutěžích, které konferenci předcházejí a kterými musí projít každý z jejích účastníků.

Je to konference, kterou si zorganizovaly samy děti, a projekty, které tu byly představeny a oceněny, jsou skutečně mimořádné, některé z nich mají naprosto profesionální parametry. Česká republika může být spokojená, že nám tady dorůstá generace, která skutečně bude světově konkurenceschopná v oblasti informačních technologií, řekl o konferenci ministr informatiky Vladimír Mlynář, když se jí vloni osobně zúčastnil a seznámil se s úrovní prezentovaných prací.

Ministr Mlynář nepřeháněl, stačí se podívat například na virtuální prezentaci Bonsai Muzea ve Starém Městě, kterou vytvářel Tomáš Krcha. Získal za ni na konferenci cenu publika, když prokázal současně jak výborné grafické cítění a suverénní zvládnutí technologie Flash, tak velké znalosti bonsají. Jak se může přesvědčit každý návštěvník úvodní stránky www.bonsaimuseum.cz, po ocenění na dětské konferenci následovala i zahraniční uznání.

Děti pro děti o internetu

S nápadem na uspořádání dětské konference o internetu přišel Jirka Peterka, když mu bylo dvanáct let. Organizátorům Března – měsíce internetu z BMI sdružení se jeho nápad moc líbil a poskytli mu potřebnou podporu, velkou část organizační práce však nechali na něm a jeho kamarádech z redakce dětského internetového časopisu eZavináč.cz. Jistě i proto pokládají děti konferenci za svou a rády se na ni vracejí. Dozvědí se na ní vždy něco nového, a to nejen od dospělých, předních profesionálů, ale užitečné je pro ně i srovnání s vrstevníky. A také navázání vzájemných kontaktů, domlouvání nových, společných projektů. Dokonce aby s přibývajícím věkem děti o konferenci nepřišly, posunul se od předminulého ročníku věkový limit účastníků z původních 15 na 18 let.

Třeba Marek Blahut přijíždí každoročně z Uherského Hradiště. První rok pro něj bylo největším zážitkem, že viděl osobně takové lidi, jako byl Pavel Francínek, který účastníkům poreferoval o svém XChatu, nebo Ivo Lukačovič. Jak se tehdy třináctiletý Marek svěřil v jednom článku, na majiteli Seznamu mu vadilo, že si ho nemohl prohlédnout pořádně, protože kromě chvíle, kdy přebíral na pódiu cenu jako internetová osobnost, seděl celou polovinu konference mezi diváky, ale až úplně vzadu.

O rok později už Marek musel sám vystoupit na stejném pódiu, aby představil wapový vyhledávač www.ceskywap.cz, se kterým zvítězil v soutěži Junior Web. Bylo patrné, že raději programuje, než mluví na veřejnosti, ale vystoupení zvládl dobře, stejně jako několik následných rozhovorů s novináři. Přijížděl i v dalších letech, vždy s novými nápady a s jistějším vystupováním. Naposledy se pochlubil, že Český wap již prodal komerční firmě, aby se mohl věnovat novým projektům, hlavně výměnnému reklamnímu systému Bannery.cz.

Komerčně úspěšný je také Jan Řežáb. První zkušenosti s prezentací na veřejnosti sbíral v březnu 2003 jako patnáctiletý na Junior Internetu, kde představil svůj web www.redboss.cz věnující se mobilním telefonům. Jejich majitelé zde najdou stovky vtipných SMS, seznam vyzváněcích tónů, SMS bránu, loga, pozadí, animace, videa i různé aplikace do mobilních telefonů. Kromě toho na serveru vychází i řada článků o mobilních telefonech, jednotlivých typech, operátorech a podobně. U každého typu telefonu jsou také informace o něm a diskusní fórum. O půl druhého roku později už propagoval Jan Řežáb Redboss ve vlastním firemním stánku na Invexu.

Čtyři nominační soutěže

Tentokrát si mohou zájemci o účast na 6. ročníku konference Junior Internet zvolit některou ze čtyř nominačních soutěží. JuniorWeb je určena pro mladé tvůrce webových stránek do 14 let, narozených po 5. březnu 1990. Soutěžit mohou zájemci se stránkami osobními, třídními, s webovými časopisy nebo s jakýmkoli jiným webem. Kritéria hodnocení najdou na http://www.juniorinternet.cz/index.php3?zobraz=soutez_jweb.

Pro starší zájemce o účast na konferenci Junior Internet je připravena nominační soutěž JuniorProject. Do této soutěže se mohou přihlásit mladí lidé do 18 let (nebo týmy z nich složené) se svými internetovými projekty. Mělo by jít o rozsáhlejší webové stránky, různé internetové služby nebo i projekty, které nejsou přímo založené na webových stránkách, ale mají souvislost s internetem. V posledním ročníku byly v této kategorii oceněny projekty jako server semnáctiletého Hynka Žalčíka Free Game, zaměřený na volně šiřitelné počítačové hry, nebo třeba projekt rovněž sedmnáctiletého Jana Linharta věnovaný stolní hře MageKnight.

Třetí nominační soutěž se jmenuje Webík a do ní lze přihlásit webové stránky dětských knihoven a dětských oddělení knihoven. Stránky musí být vytvořeny jednotlivci nebo i kolektivy tvůrců s průměrným věkem nižším než 15 let (datum narozeni po 5. březnu 1990). Děti mohou použít při tvorbě stránek jakoukoli grafiku, zvuky, obrázky a podobně, podklady/1999-2008 jim dodají na vyžádání knihovnice. Na rozdíl od ostatních nominačních soutěží, do kterých se lze přihlásit rovnou z webu www.juniorinternet.cz, stránky určené do soutěže Webík je třeba poslat buď e-mailem na adresu webik@juniorinternet.cz nebo na disketě na adresu BMI sdružení (Hall Office Park, Jankovcova 53, 170 00 Praha 7). Pokud bude stránka vystavena na Internetu, stačí poslat e-mailem adresu webové stránky.

Konečně Junior Internet pamatuje i na ty děti a mladé lidi, kteří si netroufají na tvorbu webových stránek, ale internet je zajímá natolik, že se o něm chtějí dozvědět na konferenci něco nového. Pro ně je určena nominační soutěž JuniorText, do které se lze přihlásit s texty a úvahami na zadaná témata. Práce se budou hodnotit ve dvou kategoriích – do 14 a do 18 let, podmínky účasti jsou uvedeny na http://www.juniorinternet.cz/index.php3?zobraz=soutez_jtext. Texty by se měly týkat některého ze tří témat – bezpečnost na internetu, nakupování na internetu, já a mobilní telefon.

I tato soutěž pomohla v minulosti některým talentům. Hned v prvním ročníku v ní zazářila Katka Opočenská z Nové Paky s povídkou Budoucnost. Úspěch jí vynesl nejen roli moderátorky v dalších ročnících konference, ale začala spolupracovat také s některými internetovými servery, časopisem Level a s televizním pořadem Game Page.

Čas do poloviny února

Uzávěrka všech nominačních soutěží je 15. února 2005. Poté obdrží zhruba dvě stovky autorů nejlepších přihlášených prací pozvánku na konferenci, která proběhne v sobotu 5. března 2005 v Praze. Součástí programu bude také prezentace několika vybraných vítězných prací z každé kategorie.

Na rozdíl od minulých ročníků, které měly své zázemí vždy v pražském Klubu Lávka, tentokrát se Junior Internet uskuteční v Praze – Jinonicích v prostorách Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Šestý ročník se bude lišit od předcházejících i tím, že v něm vystoupí také mladí představitelé ze Slovenska, Litvy a Lucemburska. A rovněž tím, že nad ním převzal záštitu evropský komisař pro školství, vzdělání, kulturu a vícejazyčnost Ján Figeľ.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *