spiderer.net

8. října 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: o tvorbě webu a mobilních telefonech Sony Ericsson

Cílová skupina: tvůrcům webu a majitelům mobilů SE

Typ projektu: amatérská tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS

Předmět kritiky: design, barevné sladění, navigace, kód

Autor: Michal Buchta


Komentář Plaváčkův

Dnešní úvod bude delší. Nemáte-li zalité manažerské kafe nebo pokud nad vámi přešlapuje cholerický šéf, přečtěte si ho někdy jindy. Čas se najde. Děkuji.

V magické české zemi musí existovat tajuplné hnízdo. Líheň. Kouzelná kolébka, ze které dnes a denně jako Fénix z popela povstávají noví a noví špičkoví webdesignéři. Vážně. Neuplyne den, abych v nekonečném digitálním pralese nezakopnul o web nabízející za směšný peníz tvorbu naprosto super, extra nebo megadokonalých internetových stránek. Prostě špica. Vodvaz. Grafická bomba a vSEOchno mám v malíčku. Všichni tito internetoví mágové mají jedno společné. Chlubí se poměrně nízkým věkem, hlubokými znalostmi veškerých (leckdy exotických) webových technologií, naprostou důvěrou v dokonalé „to-čumíš-co-umím“ HTML editory a většinou, bohužel, také absolutní absencí tvůrčí invence a fantazie. A najdou se mezi nimi i vykrádači hrobek, jak názorně dokázal můj předchozí omyl při výběru.

Být neznalým klientem, toužícím prezentovat svou firmu na celosvětové informační síti, musel bych po dlouhotrvajícím pročítání takto spáchaných nabídek bez jakýchkoli referencí nutně dojít k závěru, že stvořit smysluplné webové sídlo je vlastně hračka. Brnkačka. Lážo (ale bez pláža). Asi jako počít potomka. Chvilka dřiny spojené s potěšením při tvorbě a fajrunt (poznámka pro neznalé – to v moravské hatmatilce znamená konec šichty). Stačí jedno odpoledne. Předám, zinkasuju, zapomenu. Ach, jak krátkozraký přístup.

V reálném světě platí, že o potomka, byť nechtěného, se musí rodiče postarat. Jinak z něj vyroste nezdárný jedinec, jenž ani v nejmenším nebude připomínat ty krásné okamžiky, ve kterých vznikal. Pravověrný webdesignér, neboli profesionál, je se všemi svými klienty v kontaktu, snaží se díla, která v omamných chvílích radosti počal a v těžkých porodních bolestech dokončil, uvést do života a neztratit nad nimi kontrolu. Uznávám, že ne vždy lze zmíněné pravidlo dodržet, ale i snaha se cení. Prezentací dnešního webu poruším jedno pravidlo, které jsem si sám pro sebe pro výběr webů do kritiky stanovil. Zásadně se snažím neuvádět weby, jimž chybí obsah nebo jsou jakýmkoli způsobem nedokončené. „This page is under construction.“ Neboli česky: „Jsem línej a nestihl jsem tu stránku dokončit, ale doufám, že se vám líbí. Určitě se na ní vraťte, dobře se to čte.“

Pavoučí web (pokud přezdívku autora překládám správně) mi byl sympatický tím, že autor se alespoň snaží dodržet standardy, které si pro psaní kódu zvolil. Jenom mě mrzí, že se nevyvaroval obligátních tabulek tam, kde se mu evidentně s CSS nedařilo. Také molekuloidní písmo by ocenili spíše biologové vybavení elektronovým mikroskopem. Ale snaží se, byť prozatím neúspěšně, dodat zajímavý obsah a tápavě a laxně, ale přece jenom hledá svou cestu webdesignem a pátrá po cílové skupině. Což je ovšem běh na dlouhou trať, protože, nic naplat, obsah je nosnou náplní každé prezentace. Jeho problém tak tkví v tom, že se snaží duplikovat weby, které jsou známější a o webových technologiích podávají nadbytek informací, takže jeho skromný příspěvek je pověstným nošením hovězího na jatka. Jenže – každý nějak začínal a jednou vám možná ukáži svůj první web stvořený v digitálním pravěku, abyste měli možnost srovnání.

Přesto mu ale držím palce, protože jako jeden z mála si cení kritických připomínek, snaží se podat kvalitní výkon a, pokud vím, design nikde neukradl, ale osobně si ho sám vypotil. Uznávám, že nedostatků najdete spoustu, ale věřím, že tento autor si poučení vezme k srdci, a také se přiznávám, že při jeho výběru jsem byl subjektivně ovlivněn odkazem na můj skromný Blábolník. Se vší skromností si myslím, že člověk, který je ochoten pročítat mé plky, není ztracen pro webdesignerský svět a jednou, možná za rok, možná za pět let z něj vyroste konkurence i pro velké firmy v oboru. Doufám a držím mu palce. Závěrem omluvte neobvyklost dnešního příspěvku. Neboť vězte, že i Plaváček mívá své dny.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek PSPad - uživatelské prostředí
Další článek Tipy pro Dreamweaver MX 2004
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *