Stráví programátorská elita letošní léto pod stanem?

15. června 2015

Unikátní vzdělávací projekt nejen v rámci České republiky, ale možná celé Evropy, připravilo na letošní léto společně několik úspěšných českých internetových firem. Pětadvacet talentovaných programátorů dostane příležitost strávit osm týdnů v péči špičkových lektorů. V úžasných prostorách akcelerátoru xPORT v Praze mohou zdarma nabýt vědomosti, které ostatní sbírají několik let. Stačí “maličkost”, uspět v přijímacím řízení.

 

Projekt s názvem Code Camp 2015 je akcí pořádanou společně s partnerskými firmami jako Slevomat, StartupJobs či WebExpo. Jedná se intenzivní vzdělávací kemp po vzoru amerických ApAccademy.io či Recurse.com. Jen s tím rozdílem, že kurzy jsou zcela zdarma a studium sponzorují partnerské firmy. Za sponzory projektu prozradil Ondřej Raška z MITONu, že myšlenka Code Campu vzešla ze zřejmého nepoměru mezi počtem kvalitních programátorů a životních situací, které se dnes řeší pomocí systémů a aplikací. “Stačí, když si uvědomíte, že každá webová služba potřebuje software, každý e­shop, každý web. Facebook nebo Google potřebují tisíce programátorů. Člověk by se měl učit svůj rodný jazyk, alespoň jeden světový a jeden počítačový. Myslím, že lidé, kteří se naučí přemýšlet v algoritmech a vyjádřit se v počítačovém jazyku, čeká úspěšná kariéra. Jaká povolání v budoucnu zůstanou, když většinu práce zastanou počítače? Nůžky se rozevírají a vysoké školy nestíhají reagovat,” vysvětluje Raška, proč se jeho firma rozhodla rovněž finančně podpořit Code Camp.

Code_Band_ilustrace

Jak nám popsala manažerka projektu Kateřina Hronová, je tento kurz určen komukoliv, bez rozdílu věku, pohlaví či vzdělání, kdo chce posunout své znalosti o řád výše a nastartovat kariéru v IT. “Hledáme talenty zejména mezi začínajícími programátory. Je to takový X Factor pro vývojáře, jen bez předvádění se před diváky. Code Camp může být pro mnohé z nich zlomem v kariéře. Momentem, kdy se posunou z anonymního davu mezi elitu.” dodává a upřesňuje, že pro vstup do kempu nejsou potřeba žádné hluboké znalosti programování. Vstupní test se má zaměřit na logické myšlení, motivaci a předpoklady pro práci programátora. Samotné kurzy ovšem vyžadují alespoň základní úroveň jazyků PHP a JavaScript. První ročník, který začíná již 20. července v Praze, bude zaměřen na vývoj webových aplikací.

 

Účastníky čeká každodenní intenzivní program v podobě workshopů, case studies, práce na reálných projektech v menších týmech i víkendový hackaton. Za dva měsíce by podle Hronové absolventi Code Campu měli být připraveni pro práci na jakékoliv internetové aplikaci. A že nepůjde o povrchní a nudné přednášky dávají tušit jména některých lektorů. Mezi nimi najdete kapacity, jako třeba Michala Špačka, experta na bezpečnost, Jiřího Knesla, který bude vyučovat agilní metody a týmovou práci, Ivanu Suchou na Symfony2, Honzu Sládka na CSS3 a responzivní design nebo Andrého Hellera na webovou analytiku. “Máme velký zájem ze strany firem ‘protlačit’ do Code Campu své zaměstnance a kurz pro ně zaplatit, ale Code Camp je o talentu a nadšení, nedá se koupit. Otevřený je ale všem, tedy i stávajícím zaměstnancům firem, kteří si mohou vzít dva měsíce studijního volna. Přihlášky přijímáme už jen do 20. června na www.codecamp.cz,” uzavírá Kateřina Hronová.

Štítky: pozvánky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *