Studená válka prohlížečů

12. května 2003

Věřili byste, že jsem nedávno držel v ruce jednu z prvních vývojových verzí prohlížeče Netscape? Už je to pár let, co tenhle prohlížeč vtrhnul na internet a totálně převálcoval tehdejší favority – Mosaic, Arenu a Cello. O něco později se s ním obdobným způsobem vypořádal Microsoft Internet Explorer…

Nedalo mi to a tak jsem se pustil do takového malého soukromého průzkumu. Zajímala mne především přesná čísla, jak je to s aktuálním podílem jednotlivých prohlížečů „na trhu“, tedy na webu. Hned na začátku jsem ovšem narazil na neexistenci globálních internetových auditů a tak jsem nakonec vzal zavděk serverem TheCounter.com, pravděpodobně největší službou, zajišťující sledování návštěvníků jednotlivých „sajtů“. Tato služba spravuje momentálně přes milión registrovaných webů a mezi její klienty patří například i proslulý server W3Schools.

Aktuální situace mne nijak nepřekvapila. V měsíci březnu si absolutní většinu (92 %) uzurpoval MSIE6 (56 %) se svým starším bratříčkem MSIE5 (36 %), zatímco ostatní sledované prohlížeče se sotva vyhrabaly na nějaké jedno procento. Aniž byste se dívali na níže uvedený graf, zachycující procentuální zastoupení prohlížečů a jeho vývoj za poslední léta, můžete si spokojeně říci, že MSIE6 je to pravé ořechové a s klidem optimalizovat své stránky pro něj.

Procentuální zastoupení vybraných prohlížečů (2000 - 2003)

Pokud se ovšem trochu zamyslíte nad podrobnou tabulkou prohlížečů, kterou jsem sestavil pro větší názornost, zjistíte několik problémů, které mohou předešlý závěr zcela vyvrátit. První věcí, kterou se nesmíte nechat zmást, je „nulový“ podíl některých prohlížečů. Znamená to snad, že je nikdo nepoužívá? Nikoli, pouze je jich ve sledované skupině relativně málo, takže nedosahují ani jednoho procenta – v reálných číslech jde ale o tisíce uživatelů, často zoufale zmatených nepřístupností mnoha stránek!

Nebudu chodit kolem horké kaše, většina služeb typu TheCounter.com zkrátka zaspala dobu a lepší to není ani s placenými službami, aspirujícími přinejmenším na post národních auditů. Aktuální metody sledování a zjišťování informací o uživateli, a použitém browseru zvláště, už dnes naprosto nedostačují a neposkytují webdesignerům potřebné údaje. Vezměte například MSIE5.x – rozdíl ve funkčnosti MSIE5 a MSIE5.5 je viditelný na první pohled (druhý se blíží mnohem více šesté než páté verzi), přesto jsou oba zahrnovány do jedné kategorie.

Možná si pomyslíte cosi o malichernosti redaktorů a jiných „teoretiků žánru“. Možná, že nyní je to ještě malichernost, v brzké době by se z toho ale mohl stát docela slušný problém. MSIE totiž nemusí být tak silný jak se zdá. Poměrně dlouho už netem táhne Opera, která umožňuje „falšovat“ hlavičky a hlásit se třeba jako Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0) Opera 7.0 [en], což bývá ve statistikách interpretováno jako další bod pro MSIE6 a zmýleni mohou být i méně pozorní webdesignéři, využívající pro své aplikace JavaScript nebo specifické vlastnosti konkrétních prohlížečů.

Hegemonie MSIE může být ovšem narušena i z jiné strany, dalo by se říci prostřednictvím „páté kolony“. Věci znalejší uživatelé se totiž často shodují v názoru, že jádro MSIE je sice kvalitní, nicméně jeho uživatelské rozhraní je značně zanedbáno a nebere v potaz jejich potřeby. To ovšem vyvolalo v programátorech snahu využít jádro MSIE a postavit kolem něj komfortnější a přátelštější rozhraní. V současnosti lze nalézt mnoho programů, které se snaží tuto myšlenku realizovat v praxi.

Prostřednictvím několika českých diskusních serverů (neplést s chaty) a boardů jsem se pokusil zjistit využití různých „nadstaveb“ MSIE. Jak můžete vidět v následující tabulce, zhruba polovina uživatelů MSIE jej nijak nemodifikuje, zatímco druhá polovina využívá služeb některého z alternativních prohlížečů na jádře MSIE. Takové prohlížeče se hlásí například jako Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; MyIE2), což je ve statistikách opět interpretováno jako bod pro MSIE6. Pravda, z hlediska zobrazení stránek nejde o podstatný rozdíl, většinou se zobrazují stejně, uživatel s nimi ale pracuje odlišným způsobem, což může například znamenat filtrování skriptů nebo absenci vaší reklamy.

holý MSIE 48%
s pluginy* 2%
Netcaptor 25%
MyIE 15%
Avant Browser 5%
Crazy Browser 5%

* převážně anti pop-up

Na závěr tohoto článku bych mohl apelovat na váš smysl pro kritické hodnocení informací, jichž se vám dostává, předpokládám však, že toho u čtenářů Interval.cz není zapotřebí, stejně tak jako apelací na dodržování standardů a základních webdesignérských postupů, především v oblasti přístupnosti obsahu. Přes uklidňující statistiky studená válka prohlížečů tiše pokračuje a do hry vstoupí již brzy také další favorit, který prý skrývá plné rukávy trumfů – zcela nový a dokonalý prohlížeč Microsoftu…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *