Third Voice: Poznámky na webových stránkách

11. listopadu 1999

Pokud na internetu narazíte na zajímavou stránku, nejjednoduším způsobem, jak si ji zapamatovat, je její přidání do oblíbených položek. Dnes Vám ale představím modul, který tyto možnosti dále rozšiřuje.

Modul Third Voice totiž umožňuje psát vlastní poznámky k jednotlivým částem stránek a navíc i možnost seznámit se svými komentáři Vaše přátele, kolegy a další uživatele internetu.

Jak začít?

Postup je jednoduchý. Plugin si po registraci můžete nainstalovat přímo z domovské stránky Third Voice. V současné době je k dispozici modul pro čtvrté verze (nebo vyšší) prohlížeče MS Internet Explorer a Netscape Navigator (zatím jen pro OS Windows). Po instalaci se objeví v panelu nástrojů nová ikona, která aktivuje poznámkový systém (někdy je však nutné po instalaci restartovat). Program je možné zobrazovat ve třech módech: detailním módu, který zabírá celou levou část prohlížeče a obsahuje kompletního průvodce nebo v podobě panelu se základními funkcemi, který lze dále minimalizovat.

Typy poznámek

Third Voice rozlišuje několik typů poznámek: osobní, které jsou určeny pro samotného uživatele a ukládají se na lokálním disku. Své poznámky však také můžete nasměrovat na lidi podobných zájmů, kteří se sdružují ve skupinách (obdoba emailových konferencí). Third Voice také umožňuje zakládat vlastní skupiny, které jsou buďto otevřeny všem zájemcům (Open groups) nebo jen těm, které tam sami vpustíte (Private groups). V poslední řadě můžete psát komentáře určené všem uživatelům systému.

Psaní poznámek je též jednoduché: označíte text, ke kterému chcete poznámku vepsat a pomocí panelů nástrojů si zvolíte, komu ji chcete adresovat.

K čemu to slouží?

Psaní osobních poznámek určitě využije každý uživatel internetu, podobně i ve skupinách mohou proběhnout zajímavé diskuse nad obsahy jednotlivých webových stránek. Tato utilitka přijde vhod především webdesignerům, kteří tak přímo mohou konsultovat své výtvory se svými zákazníky a spolupracovníky.

Co se týká veřejných poznámek: vzhledem ke své lehké zneužitelnosti budou zřejmě většinou uživatelů spíše opomíjeny, ale i zde se mohou objevovat zajímavé informace. Přestože plugin má řadu chyb (jedná se zatím o třetí beta verzi), které jsou však spíše způsobeny špatným spojením se serverem především v provozních špičkách, lze na něj pohlížet jako na další zajímavý způsob komunikace mezi lidmi. Zdá se, že ve světě si již své uživatele našel, soudě podle „popsaných“ velkých serverů (např. Yahoo!, CNN či Microsoft). České servery mají zatím své stránky čisté.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *