EasyPad STANDARD 3.0 – český HTML editor

10. listopadu 1999

Nevizuálních zahraničních HTML editorů existuje dnes velké množství, některé z nich jsou kvalitní, některé zase méně. Ovšem těch ryze českých a kvalitních HTML editorů, už je mnohem méně a jeden z nich – EasyPad 3.0 si dnes představíme.

Historie programu

Autorem programu EasyPad STANDARD, který je dnes k dispozici již ve třetí verzi je pan Libor Krayzel z Ostravy. Původní záměrem autora bylo vytvořit něco jako notepad ve Windows, ale s mnohem větší funkčností – to se psal rok 1998. Postupem času se vývoj rozdělil na dvě části, na onen vylepšený NotePad (verze MINI), a dnes recenzovaný HTML editor EasyPad.

Vzhled programu

Vzhled EasyPadu je víceméně tradiční – velmi mi připomíná HomeSite 3.0. Pracovní prostředí se dá rozdělit na tři části. Jedna z nich je nástrojový panel s ikonami uspořádanými do záložek, které vám ulehčují tvorbu HTML kódu, druhá část je nezbytný souborový manažer, který umožňuje mimo jiné i vyhledávání v HTML souborech podle zadaných parametrů (čas, velikost atd.) a poslední část je určena pro editaci samotného HTML kódu.

Vzhled programu

Schopnosti programu

Jak už jsem na začátku psal, program je určen pro nevizuální editaci HTML kódu, není tedy určen pro ty, kteří neovládají syntaxi jazyka HTML a kteří své stránky raději vytvoří ve vizuálním editoru, např. FrontPage od Microsoftu – nečekejte tedy, že si zde např. tabulku nakreslíte. Program má většinu potřebných funkce a vlastností pro nevizuální tvorbu HTML – např. barevné odlišení jednotlivých tagů, neomezený krok zpět, rozšířenou funkci „najdi a nahraď“, možnost definice vlastních klávesových zkratek, kontrolu pravopisu, automatické dokončování některých znaků, jednoduchý FTP klient atd.

EasyPad kromě výše uvedených možností přináší i několik netradičních a potřebných vylepšení, například převedení všech barev ve stránce do hexadecimálního tvaru, převedení dokumentu do jiné znakové sady (např. z Windows 1250 do kódování Kamenických), či automatické doplnění velikosti obrázků v HTML kódu atd.

Menu pro konverzi dokumentu

Pomocníci

Čím naopak program příliš nevyniká, jsou pomocníci, kteří se obvykle využívají při tvorbě komplikovaných tabulek nebo rámců. Pomocník v EasyPadu např. při tvorbě tabulek neumí spojovat buňky a řádky, takže to nakonec musíte udělat sami ručně v kódu. Na obranu EasyPadu ale musím poznamenat, že toto neumí žádný nevizuální editor který znám kromě HomeSite. Při tvorbě rámců žádný pomocník neexistuje – místo toho se vám objeví okno, kde jednoduše definujete počet rámců a jejich parametry – pokud bych měl EasyPad porovnávat s HomeSite, tak ten má v této oblasti jednoznačný náskok.

Kouzelník pro tvorbu tabulek v EasyPadu Kouzelník pro tvorbu tabulek v Homesite

Ovšem, narozdíl od zmiňovaného Homesite EasyPad 3.0 umožňuje již při návrhu tabulky v pomocníkovi psát do jednotlivých buněk text, který se poté vygeneruje se samotným kódem tabulky a do prázdných buněk jsou automaticky vkládány (lze změnit) tvrdé mezery. Pochvalu si rovněž zaslouží pomocník pro tvorbu kaskádovacích stylů – ten je na dobré úrovni.

Náhled dokumentu

Program samozřejmě umožňuje náhled editovaného dokumentu – můžete využít vestavěného prohlížeče, nebo si nadefinovat externí prohlížeče. Vestavěný prohlížeč příliš nedoporučuji používat, v náhledu se zobrazovalo jiné písmo, navíc jiném řezu a vypadá to, že internímu prohlížeči nic neříkají kaskádovací styly či JavaScript a některé další věci – osobně interní prohlížeč tipuji na úroveň Netscape Navigátoru 3.0 či ještě nižším. Nikdo vám ovšem nebrání používat při náhledu dokumentu externí prohlížeč. Podle autora programu je interní prohlížeč freewarová komponenta (http://www.pbear.com) a slouží jenom k orientačnímu náhledu.

Klávesové zkratky

EasyPad umožňuje nadefinovat si vlastní klávesové zkratky, kdy se vám po stisknutí této kombinace kláves vloží nadefinovaný HTML kód. Byl jsem velmi potěšen faktem, že EasyPad v této oblasti zachovává jistou kompatibilitu s programem HomeSite, který je dnes hodně rozšířen. Např. CTRL+B vloží značky <B> </B> pro tučný text, CTRL+ENTER zase <BR> pro přechod na nový řádek atd. EasyPad mi tak ušetřil mnoho práce, kterou by věnoval právě nastavení těchto navyklých zkratek. Možná se vám to zdá nepodstatné, ale právě takové drobnosti odlišují kvalitní programy od programů nekvalitních.

Zhodnocení

Program EasyPad 3.0 mě velmi příjemně překvapil – nejenom svým uživatelským rozhraním, ale i funkcemi, které byste zahraničních HTML editorech jenom stěží hledali (např. konverze mezi znakovými sadami). Lze mu vytknout vestavěný prohlížeč – stálo by za to, vytvořit vlastní, některé nedopracované pomocníky, chybějící kontrolu syntaxe jazyka HTML či kontrolu správnosti odkazů. Naopak jej lze pochválit za možnost konverze dokumentu do jiných znakových sad, doplňování velikosti obrázků do HTML kódu, skutečně funkční kontrolu pravopisu, možnost vytváření projektů, vestavěný FTP klient, funkční klávesové zkratky, které jsou kompatibilní s Homesite a mnoho dalších věcí. Vzhledem k tomu, že plná verze programu stojí pouhých 200 Kč, není nad čím přemýšlet….

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *