Změna obrázku při najetí kurzorem

12. listopadu 1999

Změna obrázku při najetí kurzorem myši může být dobrým zpestřením webové stránky. Článek vám poradí, jak to udělat pomocí JavaScriptu tak, že obrázky se změní hned při najetí kurzorem myši.

Defacto existují dva způsoby, jak výše zmíněný efekt vytvořit. Jeden je ten, že při najetí kurzorem myši na obrázek se teprve začne načítat z webu obrázek, který jej nahradí původní – nevýhody jsou zřejmé, taková sekundová prodleva mezi změnou obrázků je více než nepříjemná. Druhý způsob, který zde popíšeme, je ten, že obrázky se při načítání webové stránky načtou do cache a pak se odtud – při najetí kurzorem myši – okamžitě a bez viditelného zpoždění vyvolají.

Uvedený skript testuje, zda-li váš prohlížeč je Netscape Navigator 3.0 a vyšší nebo Internet Explorer 4.0 a vyšší. Pokud ano, změna obrázků při najetí kurzorem myši vám bude fungovat. Pokud máte starší verzi prohlížeče, obrázky se vám nebudou měnit, ale neobjeví se žádná chybová hláška, protože v takovém případě se provádění skriptu zastaví:

<script language=“JavaScript“>
<!–
function getAppVersion() {
appname= navigator.appName;
appversion = navigator.appVersion;
majorver = appversion.substring(0, 1);
if ( (appname == „Netscape“) && ( majorver >= 3 ) ) return 1;
if ( (appname == „Microsoft Internet Explorer“) && (majorver >= 4) ) return 1;
return 0;
}
function swtch(num, imgname) {
if (getAppVersion()) {
document[imgname].src = img[num].src;
}
}
imgsrc = new Array();
imgsrc[1] = „images/obrazek1.gif“;
imgsrc[2] = „images/obrazek2.gif“;
imgsrc[3] = „images/obrazek3.gif“;
imgsrc[4] = „images/obrazek4.gif“;
if (getAppVersion()) {
img = new Array();
for (i = 0; i < imgsrc.length; i++) {
img[i] = new Image();
img[i].src = imgsrc[i];
}
}
//–>
</script>

Aby jste dosáhli kýženého efektu, doplňte k tagu <A HREF…> parametry OnMouseOver a OnMouseOut podle níže uvedeného příkladu. Parametr onMouseOver slouží k tomu, aby specifikoval funkci, která se zavolá při najetí kurzoru myši. Ta načte obrázek s pořadovým číslem 2 nebo 4. Parametr onMouseOut funguje přesně opačně – při oddálení myši načte původní obrázek, který má v našem příkladu pořadové číslo 1 či 3.

<a href=“stranka1.htm“ onMouseOver=“swtch(‚2′,’obrazek1‘)“ onMouseOut=“swtch(‚1′,’obrazek1‘)“><IMG SRC=“obrazek1.gif“ name=“obrazek1″ width=100 height=20 alt=“Obrázek1 – stranka1.htm“ border=0></a>
<a href=“stranka2.htm“ onMouseOver=“swtch(‚4′,’obrazek2‘)“ onMouseOut=“swtch(‚3′,’obrazek2‘)“> <IMG SRC=“obrazek3.gif“ name=“obrazek2″ width=100 height=20 alt=“Obrázek3 – stranka2.htm“ border=0></a>

Výsledek vypadá následovně:

Obrázek1 - Odskok na Interval.czObrázek3 - Odskok na tento článek

Počet obrázků můžete samozřejmě libovolně definovat, ale nezapomeňte dát každému obrázku jiné pořadové číslo. Samotný příklad je vytvořen tak, že obrázky, které se poprvé objeví při načtení stránky nebo při oddálení kurzoru myši, mají lichá čísla (např: imgsrc[1] = „obrazek1.gif“;). Sudá čísla mají obrázky, které nahrazují původní obrázky při najetí kurzoru myši.

Odkazy a zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *