Toulky po webu 14.

20. prosince 2002

Přiznivci kaskádových stylů se konečně dočkali W3C bez tabulek a příznivci SEO vlastní české konference. Podíváme se také, jak vlastně měřit úspěch webu, nebo kde se přiučit od Amazon.com, jak být úspěšný na webu. Hned několik článků vás bude přesvědčovat o významu měření a na závěr si dáme básničku.

Osobnosti, události

Konsorcium W3C, strážce čistoty HTML, konečně samo na svých stránkách přešlo na čistý XHTML kód formátovaný výhradně kaskádovými styly (CSS). Skončila tak dlouhá doba, kdy se šlo vymlouvat na to, že i W3C používá tabulky pro layout. Další informace přináší dokument o redesignu.

Čeští internetoví profesionálové dostali od společnosti Internet Info novou odbornou emailovou konferenci. Věnuje se problematice optimalizace pro vyhledavače a souvisejícím marketingovým metodám. Archiv a přihlašovací adresu naleznete na seo.nawebu.cz.

A ještě jedna tuzemská událost. Zakladateli a bývalému šéfredaktorovi Intervalu.cz, Miroslavu Kučerovi, se zřejmě stýská po vlastním médiu, takže začal vydávat Digitální weblog (najdete ho také v dnešní Kritice webu na Intervalu – pozn. redakce).

Strategie, obsah

S dobrými komerčními weby je to těžké. Nestačí, když je vybudujete, ale musíte být navíc schopni poznat, zda jsou opravdu úspěšné. Jak úspěch na webu měřit, vysvětluje Susannah Patton v článku Web metrics that matter.

Když jsme u komerčního úspěchu na webu, určitě neuškodí se přiučit od úspěšných internetových podnikatelů a takový Amazon.com jistě není špatný vzor. V rozhovoru s Maryam Mohitovou se můžete dočíst, jak dosahuje své popularity.

Praktický webdesign

Další, tentokrát velmi praktickou metodu měření, nabízí článek Measuring Lost Visitors na serveru NetMechanic. S jeho pomocí se vám možná podaří odhalit, kolik návštěvníků odejde z vaší stránky dříve, než se jim celá načte. Jen abyste nebyli moc překvapeni.

Jak správně používat kotvy v HTML radí Tantek Çelik v článku <A>norexic </A>nchors.

Inspirace

Po AlltheWeb a Lycosu se další známý vyhledavač vydal na cestu beztabulkového CSS designu. Tentokrát se jedná o HotBot. Podobně jako AlltheWeb využívá CSS naplno a umožňuje uživatelům výběr z několika stylů, případně vytvoření vlastního.

Chybová stránka 404 (File not found) může vypadat opravdu různě. Tento exemplář např. ulovil Simon Willison:

Once upon a midnight dreary, while I websurfed, weak and weary,
Over many a strange and spurious website of ‚hot chicks galore‘,
While I clicked my fav’rite bookmark, suddenly there came a warning,
And my heart was filled with mourning, mourning for my dear amour.
"’Tis not possible," I muttered, "give me back my cheap hardcore!" –
Quoth the server, "404".

Doufám, že jste všichni poznali Poeova Havrana.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *