Toulky po webu 9.

25. září 2002

Řekni mi, co čteš a já ti řeknu, jaký stroj používáš. Dáte-li mně ale přednost před strojem, dozvíte se, jak na RSS, svůj web vyléčíte z progresivní paralýzy a přehledně utřídíte jeho obsah. Navíc se naučíte svisle zarovnávat v CSS a na závěr vás čekají fotografie, které nejsou fotografie.

Osobnosti, události

O událost tohoto týdne a možná i celého měsíce se postaral Google, když v pondělí zpřístupnil pro veřejnost beta-verzi nové služby Google News. Služba nejenom půběžně indexuje 4 000 novinových zdrojů, ale navíc z nich automaticky vybírá neustále aktuální přehled hlavních zpráv. O tom, co je důležité, tak již nerozhoduje živý editor, ale stroj na základě zevrubné analýzy tisíců online textů a jejich vzájemných vazeb. Budoucnost ukáže, zda se jedná o zajímavý experiment, nebo historický krok k sémantickému webu.

12. Mezinárodní konference o WWW se bude konat v květnu 2003 v Budapešti. Téměř za humny si tak budeme moci živě poslechnout názory nejvýznamnějších osobností světového webu, mj. jeho otce Tima Berners-Leea a „zlobivého dítěte“ Jeffreye Zeldmana.

Strategie, obsah

Formát RSS existuje již poměrně dlouho, ale teprve letos se z něj stal opravdový hit. Najít dnes ve světě weblog či zpravodajský web bez RSS kanálu je čím dál tím obtížnější. Přesto v Česku na RSS skoro nenarazíte, možná proto, že ho webmasteři moc neznají. Doplnit znalosti si můžete ve velmi dobře zpracovaném tutoriálu.

Nehrozí vašemu webu progresivní paralýza? Pokud se jedná o starší web velké organizace, je to dost pravděpodobné. Léčebný postup shrnul do osmi zásad Peter Merholz

Příklady ilustrovaný přehled novinek v návrhu XHTML 2.0 sestavil Nicholase Chase pro IBM developerWorks.

Informační architekt Gerry McGovern se pustil do klasifikace obsahu a výsledkem je série čtyř velmi poučných článků. Odkaz vede na poslední z nich; tři předešlé a celý soubor v PDF naleznete pod článkem. Pokud ještě nevíte, jak spolu souvisí informační architektura a webdesign, měli byste si McGoverna určitě přečíst.

Praktický webdesign

Poslední dobou je jednou z nejčastěji kladených otázek ve webdesignérských konferencích dotaz na svislé zarovnání blokůCSS. Podrobněji toto téma zpracoval Petr Staníček. Druhou nejčastějí otázku z oblasti CSS si pak vzal na starosti Craig Saila, který roztáhl box na 100 % výšky okna většiny hlavních prohlížečů.

Inspirace

Zajímavě vyřešil nadpisy v levém sloupci svého weblogu Scott Andrew a poskytl nám tak inspirativní ukázku relativního polohování v CSS.

Na znakových terminálech a v emailech se už dávno zabydlel tzv. ASCII art, tedy obrázky tvořené pouze správně naaranžovanými znaky ASCII. Technologický pokrok vnesl do tohoto umění Steven Champeon, když přetvořil fotografie v čistém HTMLCSS.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *