Trhu hrozí výrazné zdražení virtuálních serverů: akvizice VMware společností Broadcom

29. února 2024

Po nedávném oznámení akvizice společnosti VMware firmou Broadcom se otevírá nová kapitola v oblasti virtualizace. S touto akvizicí se Broadcom stává dominantním hráčem, kontrolujícím až 90 % trhu s virtualizací pro datová centra na světě. Broadcom tak může silně ovlivnit ceny na trhu, což vyvolává obavy z mnohonásobného růstu cen služeb VMware.

Akvizice VMware a změny na trhu

S postupným odhalováním informací ze strany Broadcomu se tyto obavy potvrzují. Nový partnerský program Broadcom, který pro některé společnosti znamená zvýšení nákladů na virtualizaci i více než desetkrát, nebo rušení stávajících smluv posiluje nejistotu a nutí poskytovatele cloudových služeb připravit se na změny.

Broadcom kromě zdražení ruší stávající smlouvy s partnery a očekává se, že 80 % firem nebude přizváno k další spolupráci. Vzhledem k minulým akvizicím společnosti (například akvizice společnosti Symantec) se jedná o běžnou praxi. Při akvizici firem s velkým tržním podíle se Broadcom soustředí na osekání nákladů, maximalizaci zisků plynoucích z velkých zákazníků a celkovému zmenšení počtu zákazníků, a to především těch menších, kteří nejsou tak lukrativní co se zisku týče.

Vzhledem k této situaci oznámila ukončení spolupráce s VMware například společnost DELL, která již nebude poskytovat VMware technologie ve svých službách a zařízeních. To představuje pro pro VMware zhruba 30% ztrátu celkových tržeb. Dell však zdaleka není jediný, situace má důsledky pro celou oblast IT, ať už se jedná o cloudové poskytovatele nebo jiné společnosti z různých odvětví. Mnoho z nich stále hledá záložní plán pro tuto situaci.

Jak situace ovlivní ZonerCloud?

I v ČR se dějí podobné změny, příkladem je český poskytovatel cloudových služeb ZonerCloud. Pro ten je virtualizace jedním z pilířů, na kterých stojí jejich business model, již od roku 2009. 

Naší prioritou zůstává poskytování nejlepších řešení na trhu s využitím spolehlivých technologií a výkonného hardwaru. Směřujeme k zákazníkům, kteří ocení výkon a stabilitu před cenou. Tuto filozofii hodláme dále dodržovat, protože pro nás jsou klíčové faktory pro ty, kteří nechtějí ustoupit průměru.

Říká Ing. Milan Behro, CEO společnosti ZONER a.s.

 

Milan Behro, CEO společnosti ZONER a.s.

Společnost ZonerCloud již v minulosti diverzifikovala částečným přechodem na alternativní řešení. Proto se nyní dokáže rychle přizpůsobit novým podmínkám a již aktivně migruje Linux servery z VMware na jiné virtualizační platformy, aby udržela své služby na špičkové úrovni bez zdražení.

Z naší strany tuto situaci nevnímáme jen jako výzvu, ale i jako obrovskou příležitost. Pozorujeme zvýšený zájem o naše služby ze strany firem, které se chtějí vyhnout nejistotě spojené s jejich stávajícími poskytovateli.

Patrik Vaníček, vedoucí projektu ZonerCloud

ZonerCloud pro virtualizaci využívá více technologií. Při jejich výběru je zohledněno několik faktorů, například obchodní strategie, licenční podmínky, preferovaný hardware, individuální potřeby nebo právě diverzifikace pro podobné situace na trhu. Aktuálně používají VMware vSphere, Hyper-V od Microsoftu a Proxmox. Interní servery fungují právě na virtualizační platformě Proxmox, kam postupně migrují i Linux virtuální servery zákazníků. 

“V ZonerCloudu na finální vyjádření Broadcomu nečekáme. Celou situaci od samého počátku aktivně sledujeme a s naším týmem jsme se postupně připravovali na všechny možné scénáře. Pro naše zákazníky budeme i nadále zajišťovat veškeré důležité funkce pro správu serverů a pokračovat v dalším rozvoji služeb. To by ve stávajících podmínek nebylo možné.” uvedl Patrik Vaníček, vedoucí projektu ZonerCloud

Zdražovat se nebude

Jak již bylo výše zmíněno, za stávající situace s VMware by zdražení bylo nutné. To ZonerCloud nechce, a proto se vedení společnosti rozhodlo pro přechod na platformu Proxmox VE. Patrik Vaníček také dodal, že “s obchodní politikou Broadcomu a jeho zneužíváním dominantního postavení na trhu nesouhlasíme. Rozhodnutí nepřejít na nový partnerský program VMware je pro nás i naše zákazníky klíčové, kvůli udržení stávajících cen.”

Nejvýkonnější servery od ZonerCloudu

Zatímco nedávná akvizice společnosti VMware firmou Broadcom vnáší na trh virtualizace velké změny a nejistotu, v ZonerCloudu se situaci staví čelem. Cílem je udržet stabilitu, pokračovat v rozvoji a a neustále zlepšovat služby pro zákazníky. Se ZonerCloudem tak získáte spolehlivého partnera v oblasti virtualizace, který poskytuje prvotřídní technologické řešení a komplexní podporu.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *