Tvorba meta-tagů pomocí programu PrePromote

17. října 2000

Mnoho tvůrců www stránek zapomínat do stránky vkládat tzv. meta-tagy. Pomocí těchto tagů můžete definovat spoustu zajímavých věcí – například definovat kódování ve kterém je napsán text stránky, vytvořit popisek a klíčová slova, která jsou důležitá pro vyhledávací servery, či nastavovat platnost (expiraci) stránky apod. Program PrePromote je určen právě k vytváření těchto tagů a my si o něm řekneme něco více.

Začneme hned základními charakteristikami programu – PrePromote je určen pro vytváření a analýzu meta-tagů, nyní se nachází ve verze 3.5.0, jeho výrobcem je společnost InterLyn, velikost instalačního balíku je 1.63 MB, program je šířen jako freeware a měl by bez problémů fungovat pod Windows 95/98/Me a NT.

Instalace proběhla samozřejmě bez problémů a nemusím se o ní nadále zmiňovat. Při prvním spuštění se vám objeví okno s požadavkem na bezplatnou registraci, je požadováno vaše jméno, příjmení a email, registraci lze stornovat a při dalším spuštění programu se již neukáže. Základní vzhled programu je tento:

Jak je z obrázku vidět, program se skládá ze tří hlavních částí: Meta-Tag creator, Meta-tag analyzer a Doorway page creator a my si zde všechny tyto části popíšeme.

Meta-Tag creator

Jak již název napovídá, v této části budeme tvořit samotné meta-tagy. Do prvního pole zadáme klíčová slova pro naše stránky (oddělují se čárkou), do druhého pole zadáme popisek naší stránky, který se bude objevovat v samotném vyhledávači a stiskneme tlačítko Create, které nám do třetího polička vygeneruje výsledné meta-tagy, které stačí zkopírovat a vložit do stránky mezi tagy <head> a </head>. Docela triviální, co?

Meta-tag analyzer

Program PrePromote umí meta-tagy nejenom vytvářet, ale také analyzovat. Stačí vložit adresu vaší stránky a stisknout tlačítko Start. Program provede analýzu vaší stránky a poté vám vypíše výslednou zprávu, která dokonce v mém případě obsahuje tip, jak zlepšit současný stav (=zvýšit počet klíčových slov na 15 až 20).

Abych byl upřímný, analýza meta-tagů mě docela zklamala, čekal bych více, než vidíte na přiloženém obrázku. Chybí mi třeba vypsání všech meta-tagů na zadané stránce, či výpis klíčových slov nebo popisku, aby uživatel vůbec věděl, co vlastně analyzoval (hlavně na jiných serverech). V mém případě nalezl dokonce nesouvisející klíčové slovo photoshop, ale není mi jasné, jak PrePromote k tomuto závěru přišel a doporučil mi toto slovo odstranit.

Doorway page creator

A máme tu poslední část programu – Doorway page creator. Je to vlastně generátor jakési „výchozí“ stránky, která je nazvána jako ppdoorway.html. Tato stránka obsahuje speciálně naformátovaný text, vytvořený podle vloženého popisku a klíčových slov stránky, a který by měl podle mínění programu zajistit „vysoké“ umístnění vaší stránky ve výsledcích fulltextového hledání na vyhledávacích serverech. Jestli to ovšem funguje, je věc zcela jiná:

Program PrePromote z počátku vypadal sice docela zajímavě, ale podle mého názoru mu do skutečné použitelnosti mnoho věcí chybí. Je sice hezké, že můžete pomocí něj definovat klíčová slova a popisek ke stránce, ale to nejsou všechny možné meta-tagy. Z těch důležitých jmenujme třeba možnost nastavení expirace (platnosti) stránky, či pokyny pro indexovací roboty, přesměrování stránky, či mi chybí meta-tag pro určení autora stránky apod.

Pro zkušené webmastery je program PrePromote zcela zbytečný – ti si dokážou napsat meta-tagy ručně a nepotřebují k tomu žádný prográmek. Pro začátečníky může být sice užitečný, ale jak jsem již psal, PrePromote toho umí docela málo. Je škoda, že PrePromote slouží jenom ke generování meta-tagů, jeho užitečnost by se prudce zvýšila, kdyby uměl vytvořit celou základní strukturu dokumentu. Uživatel by si tak snadno nadefinoval barvu či obrázek na pozadí stránky, popisek stránky TITLE, okraje stránky, barvu odkazů, k tomu meta-tagy a byl by spokojen.

Předchozí článek SQL - pokročilé dotazy
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *