Velká kniha k Adobe Photoshop 7.0

23. října 2003

Knih o Photoshopu je celá řada, těch opravdu kvalitních je však pouze několik. A do této kategorie patří podle mého i Velká kniha k Adobe Photoshop 7.0 Manuál k programu a škola výtvarných technik.

Autorem je Ben Willmore, jeden z největších odborníků na Photoshop. Pořádá stovky přednášek a konferencí, na kterých vyškolil přes 10 000 profesionálních grafiků. A všechny získané zkušenosti, jak s programem tak s přednášením, přenáší do této knihy. Jeho cílem je od začátku komunikovat se čtenářem srozumitelným jazykem s minimem odborných výrazů. A jeho cíl se mu podařilo splnit opravdu výborně, kniha se čte skoro sama.

Kniha je celobarevná a vytištěná na křídovém papíře, což se u titulů s grafickou tématikou stává nutností. Většina příkladů obsahuje doprovodné obrázky a fotky, které jsou velmi kvalitní a na první pohled je patrný důsledek použitého efektu. Nedočkáte se zde ale postupů krok za krokem, spíše se dozvíte, jak daná funkce funguje a jak a kdy ji použít. Ben Willmore ještě přidá svoje zkušenosti, kdy a jak se mu její použití nejvíce osvědčilo a na jaký typ obrázku se hodí.

Celkově je kniha rozdělena do čtyř částí, které obsahují 19 kapitol. V první části Základy práce se seznámíme se základními funkcemi programu a jak si správně uspořádat pracovní plochu, abychom se v ní neztratili. Poté se dozvíme jak rychle a efektivně vytvářet selekce a pracovat s vrstvami.

V druhé části Základy tvorby se naučíme používat správné rozlišení obrázku, skenovat perokresby a optimalizovat obrázky ve stupni šedi. Dále se Ben Willmore snaží co nejsrozumitelněji vysvětlit obtížnější témata – křivky a kanály. A nakonec budeme provádět korekci barev a jejich správu.

Třetí část nazvaná Možnosti tvůrčí práce nás seznámí s dokonalejšími nástroji pro úpravu fotografií. A v kapitolách Stíny, Koláž, Zdokonalování, Retušování a Text a pozadí se dovídáme, jak fotografii s co nejmenším úsilím co nejvíce vylepšit.

Ani webdesignéři ovšem nepřijdou zkrátka. V poslední části, nazvané Webová grafika, najdou návod, jak správně navrhnout design webu, rozřezat ho na malé části, přidat rollover efekty a animace a nakonec všechny obrázky správně zoptimalizovat.

Kniha popisuje sedmou verzi Adobe Photoshopu, a to jak anglickou, tak také CE a CZ verzi. U každého názvu funkce je proto zobrazen anglický název a český překlad – můžete tedy jednoduše přecházet mezi oběma verzemi, například v práci a doma. Ben Willmore také upozorňuje na všechny nové funkce v Adobe Photoshop 7 a jaký přínos pro naší práci jejich zavedení má.

„Slabostí“ Bena Willmora jsou klávesové zkratky. Ty jednak zrychlí práci, ale především se bez jejich znalosti nedostanete k některým funkcím. Celá kniha je jimi protkána a pokud si jich zapamatujete alespoň pár, zjistíte, že vám hned půjde práce lépe od ruky.

Ke knize je přiloženo CD se všemi obrázky, se kterými se v ní pracuje, takže můžete doma vyzkoušet všechny postupy přesně podle popisu. Bohužel, CD je zaplněno jen z jedné čtvrtiny. Chybí například trial verze Adobe Photoshop 7 nebo nějaká galerie fotek (přiloženo je pouze cca 75 MB nepříliš kvalitních fotek od Stockbyte).

Publikace je určena jak pro začátečníky, tak pro zkušenější uživatele, začátečník se v průběhu čtení stane odborníkem a zkušenému grafikovi se rozšíří obzory a naučí se rychleji a efektivněji ovládat Photoshop. Z vlastní zkušenosti ji mohu jen doporučit!

Informace o knize

Název: Velká kniha k Adobe Photoshop 7.0
Autor: Ben Willmore
Vydal: Computer Press
Cena: 590 Kč (531 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Autorizácia v PHP s MySQL
Další článek Pluginy pro MyIE2 podruhé
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *