Virtuální studium – Ella.cz

9. prosince 2003

Mezi prvními „učiteli“ virtuálního vzdělávání v České republice byla společnost GComp. Na e-learningový trh uvedla dva projekty. Byl to známý portál Eliška, který u nás pomohl rozběhnout výuku počítačové gramotnosti a který později nahradil nynější server Ella.cz. Ten je stejně jako jeho předchůdce zaměřen na elektronické virtuální kurzy a podporu podnikových intranetů. Jaká je celková nabídka a jak vyhovuje uživatelské prostředí?

Firma GComp spol. s r.o., spustila v roce 1998 první e-learningový systém Eliška Online Centrum, který využívaly přední české firmy, například ČEZ, ČSOB a další. Vesměs šlo o školení k produktům Microsoftu. Podle vyjádření některých z uživatelů, oceňovali zejména vyřešená cvičení a online kontakt s instruktorem. Úlohu serveru Eliška převzal v roce 2002 portál Ella.cz. Ředitel firmy GComp Jan Plecháč o filozofii firmy pro redakci Interval.cz řekl: „Náš server provozuje volné sdružení Ella.cz, jehož cílem je propagace elektronického vzdělávání, především nabídkou online a offline kurzů. Vyrábíme rovněž vlastní kurzy a podporujeme i firmy, které se samy zabývají tvorbou podkladů pro e-learning. Denně se na našem serveru registruje deset až patnáct zájemců o naše služby“.

Část hlavní stránky serveru Ella.cz

Demo-zóna

Vedle rozsáhlé nabídky služeb, které server Ella.cz prezentuje, mně příjemně překvapilo, že jsou kurzy poskytovány netradičními způsoby. V prvé řadě to je například DEMO-zóna. Uživatel (student) se musí nejprve zalogovat nebo zaregistrovat, pak může využít službu kreditního systému a „naspořit“ kredity nutné pro otevření plné verze kurzu. Má k dispozici takzvanou kreditní banku, která přináší informace o výši získaných kreditů účastníka kurzu, zobrazovanou na kartě jeho profilu (v horním menu „Můj profil“, kde je po otevření přístupná volba „Banka kreditů“):

Seznam kreditů, které má uživatel k dispozici pro otevření kurzu

Je ovšem nutné poznamenat, že v tomto případě student musí projít online vybranou demo verzí do konce, až k výsledkům, a snažit se získat co nejvíce kreditů. Pokud získá potřebné množství, je mu umožněno, aby si na zvláštní stránce objednal zdarma plnou verzi kurzu. Další možností je přímá platba za studium – prostřednictvím elektronické objednávky, po jejímž uhrazení je kurz uživateli zpřístupněn.

Kreditní systém využívá vestavěného nástroje systému eDoceo, který každý kurz klienta zvlášť zhodnotí a nastaví k němu kredit. Ten může být kladný (pro otevření kurzu) nebo záporný (kredity budou připsány pro zpřístupnění placeného kurzu).

Seznam kreditních hodnot některých kurzů

Kurz tedy lze otevřít jen tehdy, máte-li dostatek kreditů v kreditní bance. O tom, že je kurz „placen“ kredity, jste informováni. Pokud nemáte dostatečné krytí, zobrazí se vám upozornění s žárovkou, že nemáte dostatek kreditů.

Informační okno s upozorněním, že uživatel nedosáhl potřebný počet kreditů

Systém voucher

Server Ella.cz dále nabízí elektronické kurzy, které můžete studovat systémem Voucher. Předností používání voucheru (dokladu) je, že zajišťuje kontrolovaný přístup pro vybraný okruhu osob. Další výhodou je možnost zajistit distribuci přístupu k jednomu kurzu nebo skupině kurzů. Podobně jako u intranetového řešení si uživatel prostřednictvím přiděleného voucheru zřídí svůj uživatelský účet na libovolnou dobu. Pomocí voucheru může klient studovat zvolený kurz po určenou dobu, tato služba je však placená.

Voucher je uživateli zaslán po obdržení platby proforma faktury, poté je mu zaslána faktura klasickou poštou (jako v případě použití placené verze v Demo-zóně). Takto si uživatel může zajistit přístup k jednomu konkrétnímu kurzu nebo k celému souboru kurzů. Bohužel, objednávka voucherů je možná prozatím pouze prostřednictvím e-mailové pošty nebo telefonicky, nikoli z www stránky. Pokud má uživatel již zřízen účet na serveru Ella.cz, stačí uvést do objednávky přihlašovací jméno, na které bude kurz automaticky přiřazen.

Prohlížeč kurzů na platformě eDoceo

Server Ella.cz je realizačním výstupem firem GComp a Trask Solutions. Byl zde nasazen systém eDoceo (viz předchozí článek), jako osvědčená technologická platforma pro Learning Management System (LMS). Jako většina LMS systémů má samozřejmě eDoceo svůj vlastní prohlížeč, který je integrován s klasickým internetovým prohlížečem. Umožňuje dokonale zobrazování struktury jednotlivých kurzů a www stránek, včetně simulace a videosekvencí. S prohlížením kurzů jsem neměl žádné problémy (vyzkoušel jsem jen některé). Podíl animací není přehnaný, takže studenta na stránkách příliš nezdržují. Takto například vypadá prohlížeč kurzu digitální fotografie:

Takto vypadá prohlížeč kurzů

Demoverze k veřejnému studiu jsou k vidění z hlavního horizontálního menu Nabídka kurzů. Musíte se ovšem rovněž zalogovat nebo registrovat! Osobně jsem uvítal, že na tomto serveru lze objednávat kurzy také přímo z prostředí vzdělávací části. Zde vyberete položku Ostatní kurzy v levém menu. V pracovních dnech lze získat až 600 kreditů denně, což je výhodné především pro pilné studenty. Za takto získané kredity mohou studovat další kurzy, které jsou jinak placené, zcela zdarma. To je nesporná výhoda, která může přilákat na server hodně zájemců.

Jak jsem již uvedl, pokud dospějete na konec kurzu, dočkáte se nejen kýženého výsledku (viz následující obrázek hodnocení kurzu). Od srpna 2003 lze na závěr každé demoverze také aktivovat objednávku plné verze. Kromě toho u některých kurzů si může student na závěr vytisknout certifikát o jeho absolvování. Bohužel, příslušná certifikační stránka nebyla v době mého testování v provozu.

Výsledky kurzu digitální fotografie v prohlížeči (přehrávači)

Ve studijní části serveru Ella.cz lze využít deset demoverzí a 26 plných verzí kurzů, z nichž je pouze deset placených. Z nabízených produktů uvádím stručný výčet elektronických kurzů pro podnikový intranet:

  • Databáze Access 2000 (ECDL) – obsahuje 5 lekcí, 31 témat, 12 cvičení, 5 testů, 1 závěrečný test a 62 video ukázek.
  • Prezentace PowerPoint 2000 (ECDL) – obsahuje 6 lekcí, 39 témat, 10 cvičení, 6 testů, 1 závěrečný test, 54 video ukázek.
  • Služby informačních sítí Internet Explorer a Outlook 2000 (ECDL) – obsahuje 7 lekcí, 32 témat, 8 cvičení, 7 testů, 1 závěrečný test, 67 video ukázek.
  • ECDL (eDoceo) Komplet – obsahuje sedm základních modulů kurzů IT.
  • Kurz XML – je koncipován jako série článků, příkladů XML a tutoriálu základní problematiky použití XML.

Uživatelské prostředí

Webové stránky Ella.cz působí sympaticky, je třeba ocenit především snahu o minimalizaci grafiky. Po technologické stránce je server zpracován kombinací CSS a klasického „table“ formátování, což je docela přijatelná varianta. Stránky se v nejpoužívanějších prohlížečích zobrazují bez problémů. Snad jen kosmetická připomínka k obrázkům v levém rohu hlavní stránky, které asi nebyly vybrány účelově a působí spíše rozpačitě. K přehlednosti přispívá logické rozdělení stránky – základní navigační nabídka (menu) je integrována do fixního levého a horizontálního rámu hlavní stránky, díky čemuž je procházení webem velmi rychlé a praktické. Tento server je tak příkladem účelného využití technologie rámů.

Další stránky webu jsou oblečeny do standardního grafického kabátu daného hlavní stránkou a jsou rovněž dostatečně přehledné. Byl jsem však zklamán (v době testování) sdělením, že „jednorázově od srpna do konce října jsou zlevněny kurzy“. Tato stará informace (v rámečku) na čelním místě titulní stránky nepůsobí dobře. Kromě toho poslední zpráva má datum ze září 2003! Aktualizaci by měli autoři věnovat více pozornosti. A ještě jedno minus – prázdné stránky zvolené z horizontálního menu Certifikáty a Nástroje s hláškou „Tato stránka se připravuje“ zbytečně kazí dobré image serveru.

Resumé

Z pohledu obsahu jde o nadprůměrný e-learningový server, který svým snadným ovládáním a některými nadstandardním službami (Demo-zóna, voucher) určitě získá řadu fanoušků. Své tituly tu najdou nejen zájemci o IT, ale také třeba středoškoláci a žáci základních škol pro doučování. Server má poměrně široký záběr nabízených produktů. Připočteme-li k tomu zmíněné netradiční nástroje, přispívá bezesporu významně k elektronickému distančnímu vzdělávání (e-learningu), který by mohl také u nás výrazně zvýšit kvalifikační úroveň obyvatelstva. Škoda jen, že mnoho českých firem tuto formu vzdělávání chápe jako software, které se musí nainstalovat a pak to již pošlape samo, bez potřeby investovat do řádného proškolení svých zaměstnanců.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *