Virtuální studium – Gopas.cz

6. ledna 2004

V poskytování virtuálního vzdělávání patří nesporně ke špičce Počítačová škola GOPAS. Svým klientům nabízí nejen asynchronní, ale také synchronní e-learningové kurzy se základními multimediálními prostředky. Jaký je výběr, jak se programy ovládají? Jaké je uživatelské prostředí? Je tato forma e-learningu efektivní a výhodná?

Synchronní vzdělávání je v rámci e-learningu prospěšnou a účinnou formou studia. Jde jen o to, přiblížit tuto výuku co nejširšímu okruhu zájemců také v České republice. Na prvním místě by měla být snaha každého z nás po doplňování vzdělání, což by měly vyprovokovat konkurenční podmínky na trhu práce. Na druhém místě potom snaha e-learningového byznysu, aby nabídl zájemcům různé druhy aplikací elektronických kurzů podle jejich potřeba a zájmů. O to se snaží prostřednictvím svého projektu Počítačová škola GOPAS.CZ, která vstoupila na e-learningový trh v roce 1992. Nabízí zájemcům synchronní (online) a také asynchronní (offline) kurzy, a to podle přání zájemců. Ti mají totiž na výuku odlišné požadavky a každý preferuje takový způsob komunikace, který mu vyhovuje. Nelze někomu vnutit určitý druh vzdělávání bez ohledu na jeho požadavky! Podívejme se na některé možnosti na tomto serveru.

Část hlavního okna serveru Gopas

Jaká je nabídka?

Gopas nabízí na svých webových stránkách rozmanitou sadu elektronických kurzů, které probíhají v učebnách za asistence lektorů. Tato online komunikace ve virtuálních kurzech je založena na jádře programu LearnLine, který podporuje technologii firmy ExecuTrain, partnerské organizace GOPASu. Hlavním produktem jsou výukové kurzy pro práci s jednotlivými programy kancelářského balíku MS Office. Jsou plně multimediální, poskytují výklad slovem i písmem a, což je třeba zdůraznit, k dispozici jsou i nástroje, pomocí nichž si může student ihned vyzkoušet probíranou látku. Na této nabídce je rovněž sympatické, že každý kurz je doplněn podrobným návodem s doporučením, jaké látce se při výuce věnovat. Většina kurzů rovněž obsahuje závěrečný test znalostí a cvičení pro samostatné procvičovaní probírané látky.

Tyto kurzy jsou určeny nejen k individuální výuce, ale také pro uplatnění ve firemním intranetu. Pro tyto účely slouží speciální multilicenční program, který zahrnuje pravidelné aktualizace o nové kurzy, integraci na firemní intranet a také do řídících systémů vzdělávání. Pro jednotlivce jsou rovněž k dispozici jednouživatelské kurzy. Jde o kurzy na nosičích CD, které si mohou zájemci objednat prostřednictvím on-line objednávky. E-learningové kurzy se spouštějí velmi snadno jako běžné HTML stránky. Větší komfort přináší studujícím LRN Viewer. Prostřednictvím MSIE 6 zobrazuje potřebný servis, například přehlednou strukturu kurzů, informace o průběhu studia, umožňuje vyhledávání a další služby. K velmi zdařilým produktům patří třeba kurz MS PowerPoint, který učí zájemce vytvářet prezentace, upravovat obrázky, používat nástroje pro kreslení, pracovat s kliparty, WordArty a vytvářet organizační tabulky pomocí MS Graph. Pozoruhodný a v poslední době oblíbený, je rovněž kurz MS Excel pro ekonomy, nebo nejnovější e-learningový kurz z nové řady MS Office MS PowerPoint XP. Objednávku si můžete vyřídit online z webových stránek prostřednictvím internetového obchodu.

Objednávka kurzů

Zájemce o kurzy, které probíhají v učebnách za asistence lektorů, si může vybrat z nabídky, která jsou určena pro začátečníky, pokročilé i experty. Například kurz JavaScript – pokročilé techniky (INTJS2) je určen těm, kteří znají základy programovacího jazyka JavaScript a chtějí se naučit další možnosti jeho využití při tvorbě dynamických stránek. Z přehledu uvádím některé tituly těchto kurzů:

  • PRG – Základy programování a algoritmizace. Kurz je určen všem, kteří doposud neprogramovali nebo mají s programováním jen minimální zkušenosti a potřebují získat základní dovednosti, potřebné pro studium konkrétních programovacích jazyků.
  • NRD – Návrh relačních databází. Kurz je určen pro uživatele, kteří se naučí a prakticky procvičí analýzu toku dat v informačním systému a návrh optimální struktury relační databáze.
  • MOC1905 – Tvorba webových aplikací založených na XML. Kurz je určen pro všechny, kteří chtějí získat zkušenosti se strukturováním a validováním dat v XML dokumentech pomocí technologie DTD, se získáváním dat z databází pomocí XML a prezentováním těchto dat pomocí XSL.
  • MOC1913 – Výměna a transformace dat pomocí XML a XSLT. Kurz je určen pro vývojáře, kteří se chtějí seznámit s pokročilými technikami výměny a transformace dat pomocí XML.
  • SQL0 – Jazyk SQL, úvod. Kurz obsahuje manipulace s obsahem tabulek v databázi prostřednictvím příkazů jazyka SQL s důrazem na praktické zvládnutí i složitějších variant příkazu SELECT.

To je pouze malá část nabídky kurzů na serveru Gopas, a.s. Pro jednotlivé kurzy jsou vypsány termíny a určena místa učeben (Praha, Brno). Např. pro kurz Tvorba ASP jsou rezervovány termíny od 12. ledna 2004. Pro kurz JavaScript – pokročilé techniky (INTJS2) jsou vypsány běžné kurzy na dny: 12. ledna, 15. března a 24. května 2004.

Demo verze, "Průvodce kurzem"

Testovací systém

Psaní nejrůznějších písemných testů a jejich manuální vyhodnocování je už dávno překonané pro svou nedokonalost. Testovací systém, vyvinutý a provozovaný Počítačovou školou GOPAS a.s., plně využívá možností internetu. Testy jsou určeny jak začínajícím uživatelům, tak i odborně vyspělým profesionálům. Uživatel si může otestovat své znalostí před kurzem a po kurzu porovnat dosažené znalosti. Vzdělávací proces je tak pod „drobnohledem“, takže lze vyhodnotit efektivitu vložených prostředků.

Nabídka služeb v testovací sekci

Vstup do testovacího systému, orientace v menu a samotná práce, jsou rovněž velmi jednoduché. Uživatel klikne na položku Přihlášení do systému v levé modré liště. Poté je třeba vložit uživatelské jméno a heslo do přihlašovacího formuláře a postupovat podle průvodce. Po několika krocích se pak může student zcela ponořit do zadaného úkolu a plně se věnovat studiu.

Certifikace

Gopas pamatuje rovněž na testování znalostí výpočetní techniky podle zásad evropských norem. Důvod? Noví uchazeči o zaměstnání se stále častěji setkávají s tím, že uchazeč o práci musí před nástupem do zaměstnání prokázat schopnost efektivní práce s počítačem. Proto Gopas dává svým klientům možnost získat evropský certifikát European Computer Driving Licence (ECDL) a také certifikát Microsoft Office Specialist. Tento poskytovatel e-learningových služeb je rovněž schopen připravit jednotlivým zájemcům individuální samostudijní kurzy na míru, podle požadavků zákazníka. Tedy tak, aby zvolená technologie výuky nabízela maximální pedagogickou hodnotu. Podle tvrzení firmy Gopas, mohou být kurzy připraveny, díky velikosti jejího týmu, nikoli v horizontu měsíců, ale několika dnů.

Lektoři online

Většina synchronních kurzů probíhá ve spolupráci s odborným lektorem. Klient může sdílet základní online multimediální nástroje, tedy vedle zvuku a videa také grafiku. To znamená, že uživatelé mohou rozmlouvat se svými lektory a klást jim otázky nejen prostřednictvím napsaného textu, ale také hlasem (přímým rozhovorem). Lektoři zároveň mohou sdílet se studenty programy na svém počítači, včetně nástrojů LearnLine. V praxi to třeba může vypadat tak, že lektor na svém pécéčku vytvoří třeba graf ve Wordu. Zadá hodnoty a studenti jeho úlohu provedou.

LearnLine má vybudovanou dokonalou zpětnou vazbu, takže reagence mezi zadavatelem úkolu a studenty probíhá v reálném čase velmi rychle. Komunikace probíhá online přímo po přihlášení, případně prostřednictvím soukromého chatu nebo hlasováním přes grafické rozhraní. Takto dochází k účinné a efektivní výuce. Oproti offline výuce nejsou odkázani studenti pouze na sebe a tedy netápou v probírané látce. Nejasnosti jim lektor může okamžitě vysvětlit, nebo opravit chybný postup. Jde o velmi aktivní formu výuky. Člověka to nutí být neustále v pohotovosti, důsledně sledovat průběh kurzu doslova v každém okamžiku. Je to sice velmi náročné studium, avšak efektivní. Takovým studiem získáte podle mně více, než kdybyste studovali samostatně. Připočteme-li k tomu pohodlí, synchronní kurzy jsou prostě perfektní.

Uživatelské prostředí

Webové stránky Gopas.cz lze označit za uživatelsky příjemné. Jsou střídmé na grafiku, což je v tomto případě žádoucí. K potřebné přehlednosti přispívá základní navigační nabídka, která je umístěna v horizontálním menu a také klasicky v levém rámu hlavní stránky. Do všech hlavních sekcí webu se tak návštěvník dostane rychle, orientace je logická a přehledná. Server rovněž nepostrádá aktualizaci (několikrát do měsíce), takže uživatelé jsou stále v obraze, jaké nové produkty jsou připravovány.

Vadou na „kráse“ je pouze nutnost spolupráce s pluginem Shockwave. Mně se při spuštění kurzu Microsoft PowerPointu Shoskwave automaticky nenainstaloval, takže jsem musel stahovat ze serveru podpory. Pak již program běžel bez problémů. Kdo však nemá pro systém, na němž pracuje, práva „Administrators“ nebo alespoň „Power Users“, má prostě smůlu.

Překvapilo mně, že na dotaz, zaslaný do informačního centra e-mailem, jsem neobdržel odpověď! Nicméně kontakt s klienty udržuje výborná stránka IT klub specialistů, která přináší řadu výhod pro registrované členy. Stačí jen vyplnit přihlašovací údaje.

Resumé

Synchronní studium v e-learningové učebně, řízené lektorem, je určitě zajímavé, efektivní a v mnoha směrech výhodné. Proto je chvályhodné, že Gopas tento typ virtuálního vzdělávání (vedle kurzů na CD) propaguje. Server je výrazně zaměřen na placené služby, což mu samozřejmě nemůžeme zazlívat. Vždyť praxe ukazuje, že výukové servery se neobejdou bez zavedení určitého školného ve formě placených kurzů. Většinou klient zaplatí rozhodně méně, než kolik by musel hradit za výuku v klasické učebně. O výhodnosti e-learningové výuky svědčí hodnocení firmy ADWISE, která analyzovala zpětnou vazbu od koncových uživatelů. Většina absolventů kurzů hodnotila tuto formu studia velmi pozitivně.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *