Vylepšené fotografie?

29. září 2003

Když jsem otevírala knihu Tomáše Barčíka Adobe Photoshop – Retuš, vylepšování a úpravy fotografií, byla jsem plna očekávání, že se naučím něco nového a zajímavého, že načerpám zásobu nějakých těch tipů a triků z autorových proklamovaných zkušeností. V tomto ohledu jsem byla zklamána, nicméně i tak si myslím, že určité skupině čtenářů by tato kniha mohla vyhovovat.

Nejprve stručně shrnu, co v knížce najdete. Devět přehledně uspořádaných černobíle vytištěných kapitol, barevnou přílohu s ukázkami fotografií, rejstřík, a ještě ke knize náleží CD příloha s obrázky k příkladům, na kterých si můžete uvedené postupy sami vyzkoušet. Jednotlivé kapitoly se postupně zabývají optimalizací, transformacemi, ostřením a doostřováním, rozostřením a pohybem, retušováním, panoramatickými snímky, kolorováním, vnějšími vlivy a defekty a konečně kouzly a efekty. Vlastním obsahem kapitol jsou pak přehledy nástrojů a možností k příslušnému tématu a zejména příklady s podrobnými návody. Naučíte se mnoho základních postupů jako jsou ořezy, vyvážení bílé, odstranění šedého závoje na špatně exponované fotografii, částečné odstranění šumu, doostření lehce neostré fotografie, odstranění červených očí, opravení starých a poškozených fotografií, zestárnutí a poškození nových fotografií a mnoho dalších přídavných efektů, jako třeba vytvoření odlesku objektivu (bohužel už ne, jak se odlesku zbavit). Knihu vydal Computer Press, rozsah 132 stran, formát čtvercový.

A nyní již moje dojmy z této knihy. Prvním a nejvýraznějším je, že publikace je stará. Nemyslím tím jen použití Photoshopu 5.5 (rok vydání 2002!). Kniha je stará myšlenkově. Grafickým stylem použitých efektů se snaží o těžkopádnou imitaci reálného světa, místo aby rozvíjela možnosti digitální fotografie. Konkrétně se alespoň jednou větou pozastavím nad rámečky (kapitola 9 – kouzla a efekty). Snad bych lépe přežila ostudný nedostatek vkusu při jejich výběru, kdyby zde byl více vyzdvižen význam klasického hladkého paspartového rámečku, který pěkné digitální fotografii sluší mnohem víc než imitace dřevěného rámečku nebo rámu s hadím vzorem.

Dále mi jako velké mínus knihy přijde, že nebere ohledy na specifika fotografie oproti grafice. Grafik tu ze své palety nástrojů vybírá ty, které jsou podle jeho názoru vhodné i pro fotografii, ale nemusí to být vždy pravda. Například standardní funkce Brightness/Contrast (Jas a kontrast) je pro vážnější úpravu digitální fotografie prakticky nepoužitelná, kvůli šednutí černé a bílé a ztrátě detailů ve světlech a stínech. Dále mi třeba pro fotografii přijde nevhodné (buď nevhodné nebo pracné, podle toho, jak si s tím vyhrajete) retušování barevných ploch štětcem v kombinaci s pipetou. Když, tak až pro následné doladění po práci s razítkem (nebo dalšími moderními nástroji). Chybí mi tu postupy, které se uplatňují hlavně a zejména pro fotografie – způsoby převedení barevné fotografie do černobílé a jejich výhody a nevýhody, nahrazení použití barevných, přechodových, hvězdičkových i dalších filtrů, odstranění následků chromatické vady objektivu a podobně. Bylo by vhodné i více pohovořit o formátech a rozlišení.

Na publikaci oceňuji anglické i české pojmenování funkcí Photoshopu a poměrně podrobné postupy a popisy chování jednotlivých funkcí. S některými metodami lze sice polemizovat, ale to už záleží na zvyklostech a zkušenostech každého grafika. Kniha je vytištěna jasně a přehledně, bez viditelných překlepů a hrubek, snad jen do barevné přílohy se vloudilo několik původních fotografií namísto upravených. Doporučená cena 235 Kč (338 Sk) je podle mého přiměřená.

Pokud to s digitálními úpravami fotografií myslíte vážně a chcete se jim věnovat dlouhodobě, pořiďte si raději knihu novější, podrobnější a specializovanější. Nicméně pokud si chcete jen pohrát s fotkami z dovolené nebo začít se základními úpravami digitálních fotografií, pak si s touto publikací a v ní uvedenými postupy vystačíte.

Informace o knize

Název: Adobe Photoshop: retuš, vylepšování a úpravy fotografií
Autor: Tomáš Barčík
Vydal: Computer Press
Cena: 235 Kč (211,50 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek freehry.cz
Další článek Obrázky a PHP - šikmý vrh
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *