Vylepšení tvorby PHP pomocí HomeSite 2.

5. ledna 2003

Programování si dnes bez podpory v podobě referenčních materiálů nelze představit, proto zamrzí, že výrobce editoru HomeSite tak trochu ignoruje programátory v jazce PHP. Naštěstí není vše ztraceno, potřebnou podporu lze do programu integrovat a my si také ukážeme, jak na to.

Nápověda

Základním kamenem všech referenčních materiálů je bezesporu nápověda. Jak už bylo řečeno v úvodu, Macromedia (potažmo Allaire) jazyk PHP v podstatě ignoruje a tak bychom na instalačním CD nápovědu k PHP hledali marně. Naštěstí – vzhledem k tomu, že dokumentace k PHP je k dispozici v mnoha strukturovaných formátech (typicky XML) – nebyl pro uživatele editoru problém texty zkonvertovat do formátu nápovědy HomeSite. Stačí si tak stáhnout modifikovaný balík s dokumentací a všechny soubory z tohoto archivu dekomprimovat do adresáře \HomeSite 5\Help. Poté se přepneme na paletce Resource Windows na záložku Help a stiskneme klávesu F5 (Refresh). Tím dojde k aktualizaci souborů s nápovědou a my se tak můžeme kochat novým prvkem ve stromové struktuře referenčních materiálů:

PHP lišta

Řada vývojářů by vedle dokumentace k PHP jistě ocenila i materiály k databázovému serveru MySQL, proto je jistě potěším dalším souborem, v jehož útrobách se ukrývá nápověda pro tohoto nerozlučného společníka jazyka PHP. Instalace je shodná s postupem popsaným výše.

Kontextová nápověda

Integrace nápovědy je sice pěkná věc, ale kdo se má tím množstvím textu neustále probírat? Při psaní kódu potřebujeme poradit rychle a nechceme neustále spouštět funkci hledání, po jejíž aktivaci obdržíme obvykle velké množství výsledků, jež je nyní už nutné ručně probrat.

Řešení této situace naštěstí existuje a ve Windows (potažmo v operačních systémech obecně) je už známo delší dobu pod názvem kontextová nápověda. Jak už vyplývá z názvu této funkce, slouží k zobrazení tématicky vhodné nápovědy. Nabízí se tedy otázka, zda už výše popsanou instalací referenčních materiálů jsme kontextovou nápovědu do HomeSite nedoplnili?

Bohužel, nikoli. Pro přidání této funkce je nutné provést ještě jednu – naštěstí triviální – operaci. Po stažení potřebného archivu z něj extrahujeme soubor PHP_Context_Sensitive_Help_Index_For_HomeSite.txt, jehož obsah (několik desítek řádek) vložíme na konec souboru htmlspec file list.idx, který se nachází v adresáři Homesite 5\Help\. Podobně jako u integrace nápovědy, ani zde není pro aktivaci funkce nutný restart a tak ji hned můžeme vyzkoušet. Stačí ve vytvářeném programu přemístit kurzor na řetězec reprezentující název funkce jazyka PHP (samozřejmě, nikoli uživatelsky definované) a stisknout klávesu F1. Dojde k přepnutí na záložku Help a zobrazení příslušného textu nápovědy.

Function Insight

Znalcům moderních vývojářských prostředí nemusím funkci Function Insight blíže představovat, pro ty ostatní připomínám, že se jedná o kontextovou nápovědu, která se zobrazuje přímo při psaní v editačním okně. HomeSite ve verzi 5 tento druh nápovědy samozřejmě podporuje, bohužel však nikoliv pro jazyk PHP. Pro tento účel je nutné do editoru integrovat v předchozím článku zmiňovanou komponentu Expression Builder pro PHP.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *