Výroba HTML galerií jednoduše

30. března 2003

Název programu AutoGraphicsHTML je vskutku příznačný – generuje HTML galerie snímků, které jsou následně použitelné pro webovou prezentaci vlastních fotografií, tapet pro Windows a podobně. Pracovní postup je rozdělen do sedmi fází, které si postupně projdeme.

Tvorba galerie - první krok

V první fázi si můžete vybrat vzhled vytvářené prezentace. Jedná se nejen o grafický design, ale i o to, jakým způsobem bude řešena navigace mezi jednotlivými snímky (stránkami s jednotlivými snímky). K dispozici je osm předdefinovaných šablon, přičemž grafický design (skin) každé z nich je možné upravit také použitím vlastní grafiky (materiály k jednotlivým skinům jsou uloženy ve zvláštních adresářích).

Tvorba galerie - druhý krok

Po zvolení grafického vzhledu prezentace se dostanete do další fáze – určení souborů, které budou vaši galerii tvořit. V levé části okna je seznam všech míst vašeho počítače, přidávat můžete soubory ve všech podporovaných grafických formátech. Rovněž zde můžete zvolit popisky, které budou zobrazeny u náhledů jednotlivých obrázků, u jejich plných velikostí a také nadpisy stránek s náhledy.

Tvorba galerie - třetí krok

Následuje třetí fáze, ve které určíte adresář, kam se má vygenerovat výsledná galerie, a jméno složky, ve které budou umístěny všechny použité obrázky z galerie. Pro lepší orientaci je k dispozici opět stromová struktura vašeho počítače. Dále zde můžete nastavit ještě několik doplňkových voleb, jako je například otevírání celých obrázků do nového okna prohlížeče.

Tvorba galerie - čtvrtý krok

Čtrvrtý krok se týká nastavení popisků jednotlivých částí – můžete zde zvolit titulek HTML stránky, který bude v celé galerii stejný, dále popisný text, který bude zobrazen u každého detailu (velkého obrázku), text, který bude vyplňovat hlavní stránku (například nějaký úvod nebo popis galerie) a nakonec můžete ještě nakopírovat HTML kód, který má být zakomponován do každé stránky (banner, ikona, odkaz na vaše stránky a podobně).

Tvorba galerie - pátý krok

Barvám textu a pozadí je věnován pátý krok výroby galerie. Nastavit zde lze barvu textu, použitého k popisu jednotlivých stránek a barvu pozadí. Pokud nejste spokojeni s barvou na pozadí, můžete importovat obrázek, který se použije na pozadí jako textura. Vybírat můžete i z několika předdefinovaných vzorů, některé jsou opravdu docela vkusné a decentní.

Tvorba galerie - šestý krok

Předposlední krok slouží k určení výsledných parametrů galerie – nastavit zde můžete velikosti náhledů v pixelech a výsledný formát velkých snímků (GIF nebo JPG). Pokud zvolíte JPG, můžete ještě nastavit stupeň komprese. Dále lze nastavit maximální velikost plných obrázků – pro případ, že originály jsou příliš velké, případně lze zadáním „0“ tuto funkci vypnout. Nechybí ani možnost rozdělení náhledů na stránce (zvolení počtu řádků a sloupců na každé stránce s náhledy) a konečně zde zapíšete i jméno hlavního souboru, tedy první stránky galerie, standardně se používá index.htm nebo index.html.

V sedmé, poslední, fázi dochází k samotnému vygenerování a uložení výsledné galerie. To zabere obvykle několik minut, v závislosti na počtu použitých obrázků. Program je distribuován jako trialware, proto se v neregistrované verzi označí každý plný obrázek jeho logem, v plné verzi tento problém odpadá.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Grafika za babku 2.
Další článek worldlive.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *