W3C zakládá nové pracovní skupiny

9. března 2007

World Wide Web Consortium, známější pod zkratkou W3C, oznámilo založení nové pracovní skupiny „HTML Working Group“. Cílem této skupiny není nic menšího, než obnovit práce na vývoji standardů skupiny HTML, kam se řadí také XHTML 1, XHTML 2 a další odvozené jazyky.

Autor původního HTML a současný ředitel W3C Tim Berners-Lee prohlásil: HTML začalo jednoduše, se strukturovaným značkováním, bez licenčních požadavků a se schopností odkazovat na cokoli. Více než cokoli jiného právě tato jednoduchost a otevřenost vedla k jeho významnému a stále pokračujícímu úspěchu. Podle něj je nejvyšší čas znovu se vrátit ke standardům na HTML založeným a společně s výrobci prohlížečů je uzpůsobit současným potřebám.

Vývoj klasického HTML, které je nejstarším ze stovek standardů W3C, de facto skončil v roce 1997 (s aktualizací v roce 1999), od roku 1998 se vyvíjela víceméně pouze jeho nová verze XHTML 1, která byla definitivně formulována v roce 2000 (s aktualizací v roce 2002). Vývoj XHTML 2 nebyl dokončen a přestože W3C publikovalo nová doporučení zhruba jednou ročně, většina pracovních skupin se věnovala jiným oblastem.

Vedením nové pracovní skupiny byl pověřen Chris Wilson (vedoucí vývojář MSIE a dlouholetý spolupracovník W3C) a Dan Connolly (člen MIT a zástupce W3C). Oba se již dříve podíleli na vývoji různých standardů a specifikací a mají také zkušenosti s koordinací práce v nehomogenních týmech. Jejich úkolem je především rychlé vytvoření skupiny a zahájení její práce – je možné, že v budoucnosti převezme vedení skupiny někdo jiný.

W3C již publikovalo orientační pracovní plán nové skupiny. První pracovní návrh (working draft) by se měl vytvořit již v červnu tohoto roku, závěrečný pak o rok později a hned na to by mělo být formalizováno odpovídající RC (Canditate Recommendation). Konečná verze nového standardu má být schválena v roce 2010.

Interními členy pracovní skupiny mají být především zástupci vývojářů všech současných prohlížečů a zájmových skupin, které se věnují rozšiřování jazyka mimo W3C. Ti budou postupně oslovování koordinátory skupiny, nicméně spolupracovat může každý, kdo by chtěl mít na novém standardu podíl. Stačí vyplnit takzvaný Public Access Request Form a potvrdit automatickou odpověď (spam je všude). Jakmile dostanete e-mail s uživatelskými informacemi, vyplňte W3C Invited Expert Application form a potom už můžete kontaktovat přímo Dana Connollyho, který má tuto část na starosti. Na závěr vyplníte formulář Joining the HTML Working Group a můžete začít přispívat vlastními návrhy a konstruktivní kritikou na společné budoucnosti nás všech…

Založení HTML Working Group není žádný výkřik do tmy. Již více než rok probíhá restrukturalizace W3C a vznik nové skupiny otevřeně přislíbil Tim Berners-Lee již v říjnu 2006. Nejde také o žádnou izolovanou akci. Zároveň s touto skupinou, která má pracovat na dalším vývoji „klasického“ HTML a XHTML 1, byly založeny také skupiny XHTML 2 Working Group, která má nově koordinovat práce na XHTML 2, a Forms Working Group, jejímž úkolem je vyřešit zmatky panující okolo vývoje formulářů jakožto důležité součásti webových aplikací. Spolupracovat budou samozřejmě i stávající pracovní skupiny, v rámci zastřešující HTML Activity.

V tuto chvíli je těžké být prorokem, lze však doufat, že celá akce jen tak nevyšumí. Osobně nevěřím, že by tolik schopných lidí, kteří po dalším vývoji v této oblasti volali, nedokázalo pohnout se současnou situací. Obávám se však, že mnoho rozdílných zájmů zúčastněných osobností a firem by mohlo opět vést k zablokování všech konstruktivních snah, jako se již dříve opakovaně stávalo. Uvidíme – za čtvrt roku.

Odkazy a zdroje

Předchozí článek dlabal.com
Další článek pesonline.info
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *