WAP a WML – základní informace pro každého

15. června 2000

WML a WAP – zkratky, které se v poslední době začínají skloňovat doslova ve všech pádech. Stránek podporujících kromě klasického HTML také WML jazyk přibývá na českém internetu jako hub po dešti, reklamy na nejrůznější WAPové portály ať už od poskytovatelů obsahu nebo od mobilních operátorů již zaplavily řadu prestižních serverů v České republice a nyní přišel čas, kdy se WAPu, tedy Wireless Application Protocolu budeme věnovat i na Intervalu.

Nejprve bychom si asi měli osvětlit některé často používané zkratky, které se v souvislosti s WAPem používají. Nebudeme tedy chodit kolem horké kaše a skočíme do toho rovnýma nohama:

WAP – Wireless Application Protocol
WAP – Wireless Application Protocol je standardem pro používání bezdrátového přenosu dat a jeho zobrazování se na displeji mobilních telefonů, čímž z nich vytváří komunikační zařízení schopná komunikovat s jinými přístroji a aplikacemi fungujícími na stejném protokolu přes bezdrátovou síť. V případě WAPu se jedná o end-to-end aplikační protokol, pomocí něhož probíhá komunikace mezi aplikačním serverem a klientem (browser/prohlížeč zabudovaný v mobilním telefonu podporujícím Wireless Application Protocol). Samotný aplikační server je jakousi WAPgateway (bránou), který obsluhuje na něj vznášené požadavky WAP klientů (mobilních telefonů).

WML – Wireless Markup Language
WML – Wireless Markup Language je jazyk podobný HTML s tím rozdílem, že se používá pouze a jenom pro WAP. Internetové stránky vytvořené ve WML, byť využívá v některých případech HTML tagů, totiž ve svém prohlížeči nespustíte, ani kdybyste se rozkrájeli. Toto je způsobeno zejména tím, že mobilní síť potřebuje vlastní systém, který bude brát v potaz rozlišení a velikost displeje a množství barev, které je schopen zobrazit. WML je navíc jednoduchý jazyk tak, aby odpovídal současným možnostem WAPu, neboť maximální průtok dat mezi mobilním telefonem a WAPgateway je v současné době jen 9.6 kBps.

WAPgateway
WAPgateway je bránou komunikující s aplikačním klientem, bez níž WAP nemůže v žádném případě fungovat, neboť jí procházejí požadavky z mobilních telefonů do internetu a zpět. WAPgateway propojuje dvě různé sítě a může být fyzicky umístěn buďto v telekomunikační nebo v počítačové síti. V České republice jich zatím mnoho není, cena WAPgateway se totiž pohybuje něco kolem 50 tisíc korun v případě, že do ní není započítán hardware, ale pouze aplikační software (tato cena je platná pro Nokia WapServer). Většina serverů až dosud využívá brány mobilních operátorů, neboť v případě, že nepotřebujete provádět zabezpečený transfer dat po celé trase přenosu je tato zbytečností.

WBMP
WBMP je bitmapový obrázek ukládaný ve formátu, který podporují mobilní telefony umějící zpracovávat WAP. Jeho hlavní charakteristikou je to, že jde o jednobarevný obrázek v nízkém rozlišení a v malých velikostech tak, aby zbytečně nezdržoval načítání WAP stránky, což je dnes, kdy si operátoři neúčtují za přenesená data, ale za dobu připojení, důležité mít při tvorbě WAPových prezentací na paměti.

Ukázka WAPové stránky

Zcela logicky zde vyvstává otázka, kde takový konvertor seženete. Asi nejlepší je navštívit stránky společnosti Check It, a.s. (www.checkit.cz) a stáhnout si jejich program WAP Pictus, který je zdarma. WAP Pictus pak umí dokonce konvertovat obrázky z internetu, stačí jen zadat příslušnou adresu. Kompletní recenzi a popis WAP Pictusu přineseme v některém z dalších pokračování tohoto seriálu.

Základní pojmy WAPu bychom tedy měli za sebou. Nyní už zbývá jen poznamenat, že vzhledem k ceně a přenosovým rychlostem je důležité pamatovat na to, že velikost jedné WAP stránky musí být co nejmenší tak, aby se uživateli načítala co nejkratší dobu, zároveň však musí být nahuštěna informacemi natolik, aby se na ní vracel a našel zde vše, co potřebuje.

V České republice již existuje řada portálů, které provozují jak velké internetové společnosti, do jejichž portfolia patří mimo jiné klasické webové rozcestníky, tak i operátoři – neexistuje snad člověk, který by mohl minout reklamní kampaň EuroTelu o svém sexy Juice. Také na tyto WAPové stránky, jejich význam, výhody a nevýhody se mrkneme z pohledu běžného uživatele, rozhodně však ne v brzké budoucnosti, neboť příště nás čeká první lekce kurzu WML, v níž si vytvoříme svou vlastní, první WAPovou prezentaci.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *